back to top
16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Φόρμουλα για βελούδινο διαζύγιο αναζητούν οι ΑΝΕΛ – Στοίχημα η διατήρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Διαβάστε επίσης

Σκληρό παζάρι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με φόντο το τέλος της συγκυβέρνησης.

Η αποχώρηση του μικρού κυβερνητικού εταίρου θεωρείται δεδομένη, και αναμένεται να επισημοποιηθεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη μία μετά το μεσημέρι της Παρασκευής και να ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου το απόγευμα. Ο Πάνος Καμμένος πάντως αναζητεί τρόπους για να κερδίσει όσο το δυνατό περισσότερα από το διαζύγιο και κυρίως να περισώσει τον μαγικό αριθμό των 5 βουλευτών, που θα τον διατηρήσει ως πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο στρατηγείο των ΑΝΕΛ θεωρούν ότι το ιδανικό σχέδιο για τους ίδιους είναι να τεθεί κομματική πειθαρχία για την Συμφωνία των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ δεν τίθεται ζήτημα διαφωνιών σε περίπτωση πρότασης μομφής από τη ΝΔ, καθώς και οι επτά δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ. Τη συμφωνία των Πρεσπών έως τώρα έχουν δηλώσει ή υπαινιχθεί ότι θα την καταψηφίσουν οι Πάνος Καμμένος, Κώστας Κατσίκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις, ενώ θα την υπερψηφίσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, θέτοντας εαυτόν εκτός Κ.Ο. Ακόμα κι αν υπερψηφίσει η Έλενα Κουντουρά, οι ΑΝΕΛ διατηρούν την κοινοβουλευτική ομάδα τους με πέντε μέλη, χωρίς να απαιτηθεί η αναζήτηση «προσθηκών» από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων.

Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ο Κώστας Κατσίκης δηλώνει εδώ και μέρες ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν κατά, καθώς, όπως σημείωσε, «δεν είναι δυνατόν να αποχωρούμε από την κυβέρνηση με αφορμή τη Συμφωνία και να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης για την ίδια Συμφωνία». Ωστόσο, τέσσερις βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ή φέρονται να είναι υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης (Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης, Κουντουρά, Ζουράρις), συνεπώς εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, οι ΑΝΕΛ χάνουν την κοινοβουλευτική ομάδα, αφού πιστοί στην επιλογή του Πάνου Καμμένου θα είναι μόνο ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Πιθανότατα λοιπόν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό το απόγευμα της Παρασκευής πως ο ίδιος και οι υπουργοί του αποχωρούν από την κυβέρνηση με αφορμή το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει νωρίτερα από τη μεταξύ τους συμφωνία το δρόμο για την Βουλή των Ελλήνων. Παράλληλα θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να αντικαταστήσει τα στελέχη των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνηση, αλλά και να του υπενθυμίσει τη συμφωνία τους ότι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπεριληφθούν πρώην υπουργοί και βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θα του ξεκαθαρίσει επίσης πως δεν θα ψηφιστεί ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ, αλλά και πως θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ για το ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και εφόσον η διαδικασία έρθει πριν την κύρωση της Συμφωνίας, το κόμμα του δεν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα