back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Χωρίς ΚΟ κινδυνεύουν να μείνουν οι ΑΝΕΛ – Κρούση στον Αρ. Φωκά

Διαβάστε επίσης

Χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα κινδυνεύουν να μείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά την αποχώρησή τους από τη συγκυβέρνηση. Οι συνεργάτες του Π. Καμμένου εξετάζουν όλες τις πιθανές προσθήκες από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων και ως «καλύτερη λύση» φαντάζει η περίπτωση του εκ της Ένωσης Κεντρώων προερχόμενου Αριστείδη Φωκά.

Η απόφαση του Πάνου Καμμένου να μην ψηφίσει «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης που αποφάσισε να ζητήσει ο πρωθυπουργός, κίνηση που θα ακολουθήσουν σίγουρα η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης, και το γεγονός ότι ξεκαθάρισε πως θα διαγράψει όσους «ανταλλάξουν την ψήφο τους με υπουργική καρέκλα», «καρφώνοντας» την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη, αλλά και την αποχώρηση Παπαχριστόπουλου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ θα πρέπει να αναζητήσει στη δεξαμενή των ανεξάρτητων  για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του.

Κι αυτό γιατί χωρίς την κ. Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη οι ΑΝΕΛ μένουν με 5 βουλευτές, ωστόσο το γεγονός ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επανέλαβε ότι θα παραδώσει την έδρα του μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, με δεδομένο ότι τη θέση του θα πάρει στο Κοινοβούλιο ο Τέρενς Κουίκ που θεωρείται ξένο σώμα στο κόμμα, ωθούν τους Ανεξάρτητους Έλληνες να αναζητήσουν μία «συμμαχία» για να διατηρήσουν την κοινοβουλευτική ομάδα τους.

Πρέσιγκ σε Φωκά

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του Π. Καμμένου έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στο να πειστεί ο προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος πάντως φέρεται να εξετάζει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Κι όλα αυτά γιατί, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίζονται αρνητικοί σε εκ νέου συνεργασία με το κόμμα που τους απέπεμψε οι Δημήτρης Καμμένος, που «τα έχει βρει» με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, και Γιώργο Λαζαρίδη, που θεωρεί ότι «πολύ αργά οι ΑΝΕΛ έρχονται στα λόγια του». Όσο για τους υπόλοιπους ανεξάρτητους (πλην αυτών που προέρχονται από τη ΧΑ), ο Νίκος Νικολόπουλος δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει προς το παρόν κάτι τέτοιο και ο Στάθης Παναγούλης συζητά με το ΚΙΝ.ΑΛ.

«Όσοι μείνουμε δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί έτσι θα στηρίζαμε την συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε πάντως στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την στάση που κρατάει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους ενόψει των δύο ψηφοφοριών. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι δυο υπουργοί, με δεδομένο ότι ευρίσκονται σε κυβερνητική αποστολή στο εξωτερικό, έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και να καταγραφεί ως νόμιμη (επισήμως επιστρέφουν στις 18 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή θα έχει τελειώσει η σχετική διαδικασία).

Παραιτήθηκε ο Ν. Μαυραγάνης

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος με τον κ. Ζουράρι, ο οποίος έχει από καιρό ξεκαθαρίσει πως ναι μεν δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο «δεν μπορεί να ρίξει μια αριστερή κυβέρνηση». Όσον αφορά στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, ο κ. Μαυραγάνης παραιτήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, ενώ προς διαγραφή οδεύει η κ. Χρυσοβελώνη, η οποία δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον Πάνο Καμμένο και να παραιτηθεί.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ένα κίνημα πολιτών που ξεκίνησαν από ένα κομπιούτερ. Είμαστε ένα κίνημα που ξεκίνησε από ένα ”όχι” κατά τη διάρκεια του δεύτερου μνημονίου», είπε ο πρόεδρος του κόμματος και ευχαρίστησε τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες λέγοντας πως «όσοι βουλευτές αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ, δεν είναι τώρα ούτε δημοτικοί σύμβουλοι».

«Μία από τις θέσεις στο πρώτο συνέδριό μας ήταν να μην παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας. Για αυτό ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που πονάμε, την χτίσαμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδαμε για πρώτη φορά να συγκρούεται με τη διαφθορά, που έδωσε ελπίδα στους Έλληνες, έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Αλλά αν εμείς δώσουμε την εμπιστοσύνη μας θα είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη στη Συμφωνία των Πρεσπών, την παράδοση του όρου Μακεδονία», είπε επίσης ο κ. Καμμένος. «Τη δεδομένη στιγμή που τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά υποκρύπτεται ξεκάθαρα θέμα εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών, με πολύ βάρος στην καρδιά μας λέμε όχι», συμπλήρωσε.

«Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επίσης προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει θέση στο Μακεδονικό προκειμένου ο ίδιος να υπογράψει την πρόταση μομφής του κ. Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει δημόσια δήλωση ότι δέχεται λύση που δεν περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, ότι δεν θα το διαπραγματευτεί ποτέ, ότι ακόμη και αν έχει ψηφιστεί η Συμφωνία θα την καταργήσει διά νόμου, του υπογράφω την πρόταση μομφής. Περιμένω να μου φέρει εδώ στο ξενοδοχείο την πρόταση μομφής, με δημόσια δήλωσή του για τα παραπάνω και του υπογράφω πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης».

Δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «αντισυνταγματικό προσύμφωνο» και ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα: «Ζητώ να τεθεί στην κρίση του λαού. Τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ακεραιότητα της χώρας. Καλώ τον πρωθυπουργό δίπλα από τις κάλπες των ευρωεκλογών να στηθεί μία ακόμη και να αποφασίσουν οι Έλληνες», ανέφερε ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του νέου υπουργού, και έως σήμερα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη: «Είχα τη χαρά και την τιμή να είμαστε μαζί τα τελευταία 4 χρόνια. Είναι μια εγγύηση ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος επίσης ζήτησε συγγνώμη από τον Παύλο Χαϊκάλη, «τον οποίο αδίκησα και τον καλώ σήμερα πίσω στους Ανεξάρτητους Έλληνες» και απηύθυνε «προσκλητήριο σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις για τη δημιουργία μετώπου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της παράδοσης του όρου Μακεδονία στους γείτονες».

Με… πτήση στα Ίμια αποχαιρέτισε το ΥΠΕΘΑ ο Π. Καμμένος

Με ένα tweet, συναισθηματικά φορτισμένο, αποχαιρέτισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

«Τελική πράξη… από εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι Ίμια τώρα. Τιμή στους ήρωες Βλαχάκο, Καραθανάση, Γιαλοψό, και σε όλους όσους έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας. Το έθνος υποκλίνεται. Ευχαριστώ τους υπασπιστές μου, τον πιλότο Συνταγματάρχη Φιλίππου και το πλήρωμα του “HU1” για όλα αυτά τα χρόνια» αναφέρεται στο επίμαχο tweet.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα