Search
galery 13 m²

«Γκαλερί 13 m²» για καλό σκοπό

594

13 τ.μ. δημιουργίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Ο λόγος για την «Γκαλερί 13 m²» ένα εγχείρημα του Εξειδικευμένου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επαγγελματικής Άσκησης για νέους και νέες με νοητική υστέρηση «Μαργαρίτα».

Η μικροσκοπική γκαλερί των 13 τ.μ. βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και είναι ένα από τα 8 καταστήματα που άνοιξαν πριν 4 μήνες στη Αγορά, όπου εφαρμόζεται ένα νέο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μοντέλο συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με διαχειριστή το Impact Hub Athens.

Στη «Γκαλερί 13 m²» πωλούνται δημιουργίες των μαθητών του «Μαργαρίτα» ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν χώρος εκπαίδευσης σε πραγματικές συνθήκες εργασίας για τους απόφοιτους του Κέντρου.

galery 13 m²

«Εδώ μου αρέσει πολύ η επαφή με τον κόσμο, ανοίγει το μάτι σου ουσιαστικά» λέει χαρακτηριστικά ο Άρης εκπαιδευόμενος στη Γκαλερί και σπουδαστής στο Εργαστήριο κοσμήματος του «Μαργαρίτα». «Μου άρεσε, επίσης, πολύ όταν τα Χριστούγεννα πέρασαν από την Γκαλερί πολλοί επισκέπτες της αγοράς. Εδώ μαθαίνω να πουλάω τα είδη μας, να κόβω αποδείξεις, να συσκευάζω δώρα κλπ».

Όταν το κατάστημα δεν έχει δουλειά ο Άρης ζωγραφίζει.

Προσβάσιμη Τέχνη

Στην «Γκαλερί 13 m²» μπορείτε να βρείτε μεταξοτυπίες αριθμημένες και υπογεγραμμένες από τον Γιώργο Σταθόπουλο και άλλους καλλιτέχνες, κοσμήματα, arts & crafts, υφαντές τσάντες και κιλίμια. Όλα φτιαγμένα από τους μαθητές του «Μαργαρίτα» στα Εργαστήρια Μεταξοτυπίας, Αργαλειού, Κοσμήματος και Ενδυνάμωσης , που διαθέτει το Κέντρο.
Αγοράζοντας ένα από αυτά τα καλλιτεχνικά προϊόντα , υποστηρίζετε την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και την επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση.

Οι στόχοι

«Οι άξονες του εγχειρήματος είναι τρείς» εξηγεί στον Αθήνα 9.84 η κ. Ελένη Παλλέ, art therapist και υπεύθυνη της Γκαλερί. «Το κατάστημα πουλά τα έργα τέχνης των μαθητών μας, μιλάμε για ανθρώπους με νοητική υστέρηση 15 ετών και άνω. Ταυτοχρόνως τους εκπαιδεύει ώστε να μάθουν πώς να εξυπηρετούν τους πελάτες, να προωθούν τα έργα, να κόβουν αποδείξεις σε ταμειακή μηχανή κ.ά. Αυτή τη στιγμή έχουμε 2 εκπαιδευόμενους τον Άρη και την Κατερίνα ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει άλλο ένα άτομο πρακτική άσκηση στην Γκαλερί. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκουν δουλειά γιατί έχουν τις ικανότητες και μπορούν να το κάνουν. Να αυτονομηθούν και να ζήσουν τη ζωή τους όπως την ονειρεύονται».


«Ο τρίτος άξονας συνεχίζει η κ. Παλλέ, «είναι ότι λειτουργούμε και ως χώρος σύμπραξης καλλιτεχνών καθώς έργα καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Σταθόπουλος, έχουν αδειοδοτήσει το εργαστήριο να αναπαράγει σε μεταξοτυπίες τα έργα τους. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πιστή και υψηλής ποιότητας μεταξοτυπία έργου τέχνης σε προσιτή τιμή, υπογεγραμμένη και αριθμημένη από τον καλλιτέχνη. Όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινότητα καλλιτεχνών, να γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες της Κυψέλης και να συμπράξουμε,να κάνουμε πράγματα μαζί, να διοργανώσουμε εκθέσεις, εκδηλώσεις κ.α.».

Η ιδέα για την δημιουργία της «Γκαλερί 13 m²» ανήκει στον Βάσια Τσοκόπουλο, γιο της ιδρύτριας του ΕΕΑ Μαργαρίτα Ιωάννας Τσοκοπούλου.

galery 13 m²

Η Γκαλερί 13 m²

Το «Μαργαρίτα»

Το «Μαργαρίτα» είναι ένα Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επαγγελματικής Άσκησης για νέους και νέες με νοητική υστέρηση. Ιδρύθηκε από την Ιωάννα Τσοκοπούλου το 1979 μητέρας ενός παιδιού με σύνδρομο Down. Προσφέρει Επαγγελματική Κατάρτιση προσαρμοσμένη στις ανάγκες ατόμων με μέση και ελαφρά νοητική υστέρηση. Η φοίτηση παρέχεται δωρεάν σε άτομα μεταξύ 14 και 21 ετών. Η εισαγωγή γίνεται μετά από αξιολόγηση από ομάδα ειδικών που αποτελείται από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και ειδική παιδαγωγό. Στόχος όλων των παιδαγωγικών δραστηριοτήτων είναι να οδηγηθεί ο σπουδαστής στη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία. Να προετοιμαστεί έτσι ώστε να μπορεί να φροντίζει τον εαυτό του, να κυκλοφορεί μόνος του, να είναι σε θέση να εργαστεί σε δουλειές που του ταιριάζουν, να γνωρίζει τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις του.

galery 13 m²

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *