back to top
19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου και η επιτυχημένη διεθνή πορεία της

Διαβάστε επίσης

Μια εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τη φετινή 91η τελετή των Όσκαρ, στις 22 Ιανουαρίου, το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, στους διεθνείς διαγωνισμούς.

Δύο βραβεία από την Αμερικανική Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

Στη απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, όπου η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ήταν υποψήφια σε 14 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων εκείνη της καλύτερης ταινίας, της σκηνοθεσίας αλλά και του καλύτερου Β’ γυναικείου ρόλου, έφυγε τελικά με το Βραβείο υποκριτικής για το σύνολο των ηθοποιών της ταινίας, αλλά και το βραβείο Καλύτερης ηθοποιού σε κωμωδία, για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν.

Η Ολίβια Κόλμαν, η οποία υποδύεται τη βασίλισσα Άννα, αναδείχθηκε νικήτρια και στις Χρυσές Σφαίρες, στην κατηγορία Α Γυναικείου Ρόλου.

Όσον αφορά, στα Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου, που δόθηκαν στην αρχές του Δεκέμβρη ο Γιώργος Λάνθιμος και η ταινία του έφυγαν με 10 βραβεία, από το σύνολο των 13 υποψηφιοτήτων. Μεταξύ άλλων, το φιλμ του Έλληνα σκηνοθέτη απέσπασε τα βραβεία της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, του Καλύτερου Σεναρίου για το δίδυμο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα, του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν και του Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη Ρέιτσελ Βάις.

Την ίδια ώρα το «The Favourite» βρίσκεται στη λίστα των 10 κορυφαίων ταινιών του 2018 του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Σημειώνεται ότι, πολλά φιλμ από τη λίστα του AFI είναι επίσης μεταξύ των υποψηφίων για Όσκαρ στην κορυφαία κατηγορία Καλύτερης Ταινίας.

BAFTA

Στις 10 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο, πραγματοποιείται η τελετή των Βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η αλλιώς τα Βρετανικά Όσκαρ.

To φιλμ εποχής του Λάνθιμου συνεχίζοντας την θριαμβευτική του πορεία σε διεθνές επίπεδο, θα δώσει συνολικά μάχη σε 11 κατηγορίες των βραβείων. Θα «αναμετρηθεί» μεταξύ άλλων στις κατηγορίες της καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου, και καλύτερου Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου και σύμφωνα με το BBC, το «The Favourite» αποτελεί φαβορί στις περισσότερες από αυτές.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ακολουθεί η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, και όπως όλα δείχνουν φέτος ο Έλληνας σκηνοθέτης θα φύγει έχοντας μαζί του τουλάχιστον ένα χρυσό αγαλματίδιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα