back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αυξήσεις έως και 10% στα τιμολόγια προαναγγέλλει η ΔΕΗ

Διαβάστε επίσης

Αύξηση τιμολογίων έως 10% από το πρώτο τρίμηνο του 2019 ζητεί η ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη λειτουργίας, να βελτιώσει τα κέρδη της προ φόρων και να «βγει» στη διεθνή αγορά, για να αντλήσει ποσό της τάξης των 250–300 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας σήμερα με τους δημοσιογράφους χαρακτήρισε την αύξηση των τιμολογίων αδήριτη ανάγκη για τη ΔΕΗ και αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι σχετικές συζητήσεις με την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Μάλιστα σημείωσε ότι αν δεν εγκριθεί η αύξηση των τιμολογίων τότε η ΔΕΗ δεν θα έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές.

Υπό εξέταση βρίσκονται μια σειρά από σενάρια όπως η υιοθέτηση ρήτρας ρύπων, ή ρήτρας Οριακής Τιμής του Συστήματος ή και μείωσης της έκπτωσης 15% που παρέχει η ΔΕΗ στους συνεπείς καταναλωτής.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη για τη ΔΕΗ το πλέον κατάλληλο σενάριο θα ήταν η υιοθέτηση ρήτρας Οριακής Τιμής του Συστήματος, η οποία περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και αντικατοπτρίζει πληρέστερα τα κόστη της αγοράς μεταξύ των οποίων και το αυξημένο κόστος των ρύπων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΟΤΣ από την αρχή του έτους λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κινείται πάνω από τα 75 ευρώ ανά MWh ενώ για αρκετές ώρες ξεπερνάει ακόμη και τα 90 ευρώ ανά MWh.
Αυτό για τη ΔΕΗ σημαίνει σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας της καθώς η παραγωγή της επαρκεί για την κάλυψη μόνο του 55% των πελατών της και με δεδομένο ότι το μερίδιο της στη λιανική είναι περίπου 80%, πρέπει να αγοράζει το υπόλοιπο 25% από την αγορά.

Πάντως φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκρίνει τη λύση της υιοθέτησης ρήτρας CO2 προφανώς ελπίζοντας ότι οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων δεν θα εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα ύψη.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι και η μείωση κατά 50% της έκπτωσης 15% που παρέχει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της και οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 4 εκατομμύρια.

Εάν η έκπτωση μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες εκτιμάται ότι το όφελος για την ΔΕΗ μπορεί να υπερβεί και τα 50 εκατ. όμως αυτό αποτελεί προϊόν μιας στατικής ανάλυσης γιατί ενδεχομένως να υπάρξουν προυποθέσεις μετακίνησης των συγκεκριμένων πελατών ή μη διατήρησης της συνέπειας τους.
Όσον αφορά τα βιομηχανικά τιμολόγια ο πρόεδρος της ΔΕΗ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποιο “δωράκι” με τις παράλληλες αυξήσεις στις βιομηχανίες.

Ο κ. Παναγιωτάκης ξεκαθάρισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και να εφαρμοστούν από τις αρχές Μαρτίου, καθώς προετοιμάζεται παρουσίαση της ΔΕΗ σε ξένους οίκους στο Λονδίνο εντός του Φεβρουαρίου για την άντληση χρηματοδότησης ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Σύμβουλος της ΔΕΗ είναι η HSBC.
Το ποσό αυτό είναι απαραίτητο για την κάλυψη μέρους παλαιότερου ομολόγου που λήγει τον Μάιο αλλά και για λόγους ρευστότητας.
Σημειώνεται ότι η αύξηση της τιμής των ρύπων ασκεί ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητα της επιχείρησης η οποία μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει μόνο το 30% του προϋπολογιζόμενου κόστους των δικαιωμάτων ρύπων για το 2019.

Ληξιπρόθεσμες

Σε ότι αφορά εξάλλου την εισπραξιμότητα που αποτελεί και βασικό παράγοντα για τη βελτίωση της ρευστότητας της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες» δηλαδή επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή καταναλωτές που έχουν αλλάξει ΑΦΜ.

Αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 600.000 και οι οφειλές τους φθάνουν τα 800 εκατ ευρώ που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των οφειλών στη Μέση και Χαμηλή Τάση φθάνουν το 1,7 δις ευρώ εκ των οποίων τα 800 εκατ ευρώ αντιστοιχούν στους τελικούς πελάτες.
Επιπλέον 400 εκατ ευρώ είναι οι οφειλές από τους καταναλωτές της Υψηλής Τάσης ενώ περίπου 200 εκατ ευρώ είναι οι οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα