back to top
19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πούτιν – Ερντογάν: στενή συνεργασία με το βλέμμα στο Ιράν

Διαβάστε επίσης

“Αγαπητό φίλο” αποκάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών Ρωσίας και Τουρκίας, μετά τις τρίωρες κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαν.
Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε, για τρίτη φορά κατά τους τελευταίους μήνες, τη Ρωσία, γεγονός που δείχνει αφενός το ευρύ πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών, και, αφετέρου, τις προσπάθειες που κάνουν να υπερβούν τις διαφορές τους στη σκακιέρα της Συρίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις Πούτιν “οι διπλωμάτες των δύο χωρών, κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για τη διευθέτηση των προβλημάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές στο συριακό, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, αλλά και τη συνεργασία με τον τρίτο εταίρο που είναι το Ιράν”. Αμφότεροι ηγέτες, δήλωσαν πως θα “συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι την τελική εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας”, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους και επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους “να λάβουν συμπληρωματικά μέτρα αν χρειαστεί”. Η τελευταία δήλωση έχει πολλούς αποδέκτες, δεδομένης της εκπεφρασμένης βούλησης του Ιράν να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις μεταπολεμικές διευθετήσεις του συριακού προβλήματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, οι Πούτιν και Ερντογάν κατέληξαν σε κοινές αποφάσεις ως προς τη τύχη της πόλης Ιλντίπ, εκμεταλλευόμενοι την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσύρουν μέρος των δυνάμεων τους από την περιοχή.
Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα ευρύτερης συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της επιστημονικής, στρατιωτικής και εμπορικής συνεργασίας. Ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκε και το θέμα της προμήθειας των ρωσικών συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας S400 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η παράδοση των οποίων προγραμματίζεται για το Νοέμβριο του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις συνεργασίας ανέρχονται στο ποσό των 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που καθιστά την Τουρκία βασικό εταίρο της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε μία περιδίνηση κρίσης από το 2014 με άδηλη την ημερομηνία εξόδου από την κρίση.
Στον τομέα της ενέργειας οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου γνωστού ως Turkish stream, συνολικού δυναμικού μεταφοράς 15,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Στον τομέα του τουρισμού οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί το καθεστώς της εισόδου στην Τουρκία Ρώσων τουριστών χωρίς βίζα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των τουριστικών ροών προς τη γειτονική χώρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα