18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πρωτοβουλία-πρόσκληση Γερουλάνου σε Ηλιόπουλο-Μπακογιάννη για κοινό μέτωπο απέναντι στα ναρκωτικά

Διαβάστε επίσης

Μέσα από μια επιστολή με αποδέκτες τους συνυποψηφίους του, Νάσο Ηλιόπουλο και Κώστα Μπακογιάννη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Παύλος Γερουλάνος, απευθύνει σήμερα κάλεσμα για κοινό μέτωπο απέναντι στο περίπλοκο και πολυεπίπεδο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Αφορμή για την επιστολή αυτή στάθηκε αφενός η διαπίστωση ότι υπάρχει σύμπτωση προθέσεων μεταξύ των τριών συνυποψηφίων ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των ναρκωτικών στις γειτονιές της Αθήνας με το μέτρο των χώρων ελεγχόμενης/ εποπτευόμενης χρήσης και αφετέρου η παραδοχή ότι πρόκειται για το πρόβλημα που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή της πόλης μας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του ο Παύλος Γερουλάνος: «…Είναι λοιπόν θετικό, από τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, ότι κάποιες προτάσεις σαν αυτή έχουν τη στήριξη και των τριών μας. Όχι μόνο γιατί μαζί μπορούμε πολύ πειστικότερα να δείξουμε στους συμπολίτες μας τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής, αλλά και γιατί η πίεση που από κοινού μπορούμε να ασκήσουμε στο κεντρικό πολιτικό σύστημα θα είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερη. Σας καλώ λοιπόν να οργανώσουμε μαζί μια ημερίδα συνεργασίας, σε χρόνο που θα συμφωνήσουμε από κοινού, ώστε να σχεδιάσουμε το πρώτο κοινό Δημοτικό Σχέδιο Δράσης (ΔΣΔ) για τα ναρκωτικά».

Παρατίθεται παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του κ. Γερουλάνου προς τους συνυποψηφίους του για το δήμο Αθηναίων.

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2019

Αγαπητέ κύριε Ηλιόπουλε,
Αγαπητέ κύριε Μπακογιάννη,
Για όλους εμάς τους Αθηναίους το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι η μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή της πόλης μας. Καταστρέφει ζωές και θερίζει ψυχές συγγενών, φίλων, συνανθρώπων μας και ροκανίζει τον κοινωνικό ιστό των γειτονιών μας. Μπροστά στα μάτια μας, συμπολίτες μας αργοπεθαίνουν μέρα μεσημέρι στα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας και ο πόνος που αντικρίζουμε συχνά ξεπερνά τα όρια της αντοχής. Ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει καμία αποτελεσματικά οργανωμένη παρέμβαση της πολιτείας, που θα ανέστρεφε το καταστροφικό αυτό φαινόμενο και θα έδινε ελπίδα.

Το ζήτημα της εξάρτησης και όλων των δεινών που επιφέρει σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο είναι περίπλοκο και πολυεπίπεδο. Όπου έχουν υπάρξει διεθνώς ενθαρρυντικά αποτελέσματα, υπάρχει συντονισμός και συνεργασία όλων των συντελεστών διακυβέρνησης. Στη χώρα μας, αντίθετα, το κεντρικό κράτος κρατά για τον εαυτό του όλα τα μέσα που θα καταπολεμούσαν τις αιτίες του προβλήματος και «αποκεντρώνει» στην τοπική αυτοδιοίκηση την αντιμετώπιση των εξαιρετικά αρνητικών συμπτωμάτων και επιπτώσεων. Την πραγματικότητα αυτή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν συλλογικά οι παρατάξεις μας την επόμενη μέρα των εκλογών.

Σήμερα είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι η Αθήνα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς μια σχεδιασμένη, ολοκληρωμένη απάντηση στη μάστιγα αυτή με στόχο την μείωση της ατομικής και κοινωνικής βλάβης που προκαλεί. Στη μάχη αυτή που όλοι μαζί χρειάζεται να δώσουμε, υπάρχει η μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα χαράξουμε, υπάρχουν όμως και κάποια άμεσα, βραχυπρόθεσμα μέτρα, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρώτα αναχώματα με απτά αποτελέσματα. Οι χώροι εποπτευόμενης / ελεγχόμενης χρήσης για παράδειγμα είναι ένα τέτοιο μέτρο. Γιατί μπορούν να μειώσουν τη χρήση στο δρόμο και να βοηθήσουν ώστε οι χρήστες να μένουν ασφαλείς, μακριά από τον κίνδυνο του AIDS, της ηπατίτιδας αλλά και της υπερβολικής δόσης. Και γιατί είναι ένα πρώτο βήμα ώστε ν’ απομονώσει κανείς τα δίκτυα της διακίνησης και ν’ ανασάνουν οι γειτονιές μας, οι οποίες σήμερα υποφέρουν από την παραβατικότητα που δημιουργούν οι μικρές και μεγάλες μαφίες των εμπόρων.

Είναι λοιπόν θετικό, από τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, ότι κάποιες προτάσεις σαν αυτή έχουν τη στήριξη και των τριών μας. Όχι μόνο γιατί μαζί μπορούμε πολύ πειστικότερα να δείξουμε στους συμπολίτες μας τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής, αλλά και γιατί η πίεση που από κοινού μπορούμε να ασκήσουμε στο κεντρικό πολιτικό σύστημα θα είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερη.

Σας καλώ λοιπόν να οργανώσουμε μαζί μια ημερίδα συνεργασίας, σε χρόνο που θα συμφωνήσουμε από κοινού, ώστε να σχεδιάσουμε το πρώτο κοινό Δημοτικό Σχέδιο Δράσης (ΔΣΔ) για τα ναρκωτικά. Προτείνω τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ., αλλά είμαι ανοιχτός σε κάθε αντιπρότασή σας. Ώστε ν’ αποδείξουμε στους συμπολίτες μας ότι όταν η ανάγκη είναι επιτακτική, μπορούμε να κάνουμε τις υπερβάσεις που χρειάζεται η Αθήνα.

Με εκτίμηση

Παύλος Γερουλάνος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα