back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Αυξάνουν οι ΗΠΑ την πίεση στο Μαδούρο – Μήλο της έριδος το πετρέλαιο της χώρας

Διαβάστε επίσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε την πίεση στο καθεστώς Μαδούρο, επιβάλλοντας κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA.

Παράλληλα όμως η Ουάσινγκτον τόνισε ότι όλες οι λύσεις είναι «στο τραπέζι», ακόμη και η στρατιωτική επέμβαση. «Οι ΗΠΑ θεωρούν υπόλογους όσους ευθύνονται για την τραγική πτώση της Βενεζουέλας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο. Η Citgo Petroleum, μονάδα της PDVSA με έδρα το Χιούστον, θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά δεν θα επιτρέπεται να στείλει χρήματα στο καθεστώς Μαδούρο. Αντί για αυτό, τα κέρδη της να μπαίνουν σε μπλοκαρισμένους αμερικανικούς λογαριασμούς.

Οταν ρωτήθηκε σε ποια περίπτωση θα εμπλακούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Τζον Μπόλτον δεν το απέκλεισε. «Ο πρόεδρος το έχει κάνει πολύ ξεκάθαρο… όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ήταν η απάντηση του συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που κάλεσε «όλες τις υπεύθυνες χώρες», να αναγνωρίσουν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως έκανε πρώτη η Ουάσινγκτον.

Αναφορικά με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, ο Μνούτσιν ανέφερε ότι εδώ και καιρό αποτελεί «όχημα διαφθοράς και κατάχρησης» του καθεστώτος και πως οι κυρώσεις επιβλήθηκαν προκειμένου να μην συνεχιστεί η «εκτροπή περιουσιακών στοιχείων του λαού» από τον Μαδούρο.

Με την επιβολή των κυρώσεων «παγώνουν» τα όποια περιουσιακά στοιχεία έχει τη εταιρεία στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύεται σε Αμερικανούς να κάνουν συναλλαγές με την PDVSA.

Επικοινωνία Γκουαϊδό – Τραμπ

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας κι έχει τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ναι, συζητήσαμε με τον πρόεδρο (Τραμπ), όπως και με άλλους ηγέτες (κρατών) της περιοχής και του κόσμου», είπε ο Γκουαϊδό, 35 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN en Español.

Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της Βενεζουέλας . Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του μοναδικού θεσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος επιχειρηματολογώντας ότι του το επιτρέπει το Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.

«Είχα συζητήσεις όχι μόνο με την αμερικανική κυβέρνηση» αλλά και με τους προέδρους Ιβάν Ντούκε (της Κολομβίας), Σεμπαστιάν Πινιέρα (της Χιλής), Μαουρίσιο Μάκρι (της Αργεντινής), και με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, απαρίθμησε ο Γκουαϊδό.

Μετά την Ουάσινγκτον, πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Γκουαϊδό, ότι στις εκλογές του 2018 που κέρδισε ο Μαδούρο σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν μπορούν κατά συνέπεια να θεωρηθούν έγκυρες.

Η αντίδραση του Μαδούρο

Από τη δική του πλευρά, ο Μαδούρο καταγγέλλει την απόφαση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος βλέποντας σε αυτή την κίνηση ένα «πραξικόπημα» ενορχηστρωμένο και κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ.

Πέραν των ΗΠΑ, τον Γκουαϊδό υποστηρίζουν επίσης ο Καναδάς, χώρες της Λατινικής Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απεναντίας η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα