back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Brexit: Το βρετανικό κοινοβούλιο αποφασίζει για τροπολογίες που αφορούν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι

Διαβάστε επίσης

Σε λίγες ώρες, πιο συγκεκριμένα στις 19.00 τοπική ώρα, αρχίζει στη Βουλή των Κοινοτήτων η ψηφοφορία για τις τροπολογίες που αφορούν τη συμφωνία Brexit και το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να διαμορφώσει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Η Ντάουνινγκ Στριτ συνιστά σε βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να υποστηρίξουν την πρόταση για μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων από αυτή που προβλέπεται με το «δίκτυ ασφαλείας» – backstop – που η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με την ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιες τροπολογίες θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές. Πάντως και οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος στο «καυτό» ζήτημα του Brexit προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο για μια έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Η πολιτική συντάκτης του BBC, Laura Kuenssberg, σημειώνει ότι για την κυβέρνηση η σημερινή μέρα συνιστά μια προσπάθεια – «να μεταβληθεί ένα παχύ τείχος σε ένα εμπόδιο που κάποια στιγμή θα είναι δυνατό να ξεπεραστεί».

Τροπολογίες για να αλλάξει η ρότα του Brexit

Βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει προς ψήφιση τροπολογίες που αποβλέπουν στο να αλλάξουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αποσύνδεση της χώρας από την ΕΕ, μετά την απόρριψη τη συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι, στις 15 Ιανουαρίου.

Στις σχετικές προτάσεις υπάρχει και η δέσμευση ότι η απόσυρση δεν πρόκειται να γίνει χωρίς συμφωνία αλλά και το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση της προθεσμίας για το τελικό διαζύγιο με την ΕΕ. Η καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης, προς το παρόν, είναι η 29η Μαρτίου 2019.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι της σημερινής ψηφοφορίας θα επακολουθήσει το συντομότερο δυνατό μια άλλη ψηφοφορία για την τελική συμφωνία που θα μπορέσει τελικά να πετύχει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες.

Όπως μας ενημερώνει ο Iain Watson του BBC, βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος των αντιμαχόμενων πλευρών στο ζήτημα του Brexit, προετοιμάζουν εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που δεν έχει σημειωθεί πρόοδος για την άρση του αδιεξόδου και η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε στον τύπο οι αντίπαλες ομάδες στους κόλπους των Τόρις προτείνουν την παράταση της παραμονής στην ΕΕ στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθεί τους κανονισμούς των Βρυξελλών και θα συνεισφέρει στα ευρωπαϊκά ταμεία από τα τέλη του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Στο χρονικό αυτό διάστημα θα είναι δυνατό να υπάρξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Επίσης θα διασφαλίζονται το δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν στη «σκληρή» γραμμή

Η ΕΕ επιμένει στις αρχικές της θέσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης με τη Βρετανία, ενώ αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι εν μέρει – «έκπληκτοι» – από αυτά που συμβαίνουν στο βρετανικό κοινοβούλιο, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες Katya Adler.

H EE ποτέ δεν είχε πρόθεση να μετακινηθεί από τις θέσεις της στο πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων – ένα πρόβλημα πάνω στο οποίο έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις τους τελευταίους 18 μήνες.

Αλλά η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν ανέμενε η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι τόσο ρευστή μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την απόσυρση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όταν μάλιστα δεν απομένει πολύς χρόνος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του διαζυγίου δηλ. στις 29 Μαρτίου.

Στις Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία όχι από πρόθεση αλλά διότι ο προκαθορισμένος χρόνος μπορεί να παρέλθει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να υπάρξει συμφωνία και αυτός είναι ο στόχος στον οποίο επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες. Η μη – συμφωνία Brexit θα έχει επώδυνες συνέπειες όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά και για τις χώρες της ΕΕ, καταλήγει η ανταπόκριση της Katya Adler από τη βελγική πρωτεύουσα.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα