back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Με 2+2 λύσεις η μείωση των «κόκκινων» δανείων

Διαβάστε επίσης

Οι προτάσεις ΤτΕ και ΤΧΣ, τα συν και τα πλην και οι αυτόνομες στρατηγικές Eurobank-Alpha

Παράλληλα αναμένεται να τρέξουν τόσο το σχέδιο της ΤτΕ όσο και αυτό του ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων με αυτό της ΤτΕ να ευνοεί την ταχύτατη μείωσή τους αλλά και να απαιτεί κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρά σε παρουσιάσεις του σχεδίου στους θεσμούς ενώ τις επόμενες ημέρες θα το περιγράψει αναλυτικά σε θεσμικούς επενδυτές των ΗΠΑ. Οι θεσμοί διάκεινται θετικά ενώ το ίδιο ισχύει και με την πρόταση του ΤΧΣ η οποία εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί από τη JP Morgan.

Το σχέδιο θα υποβληθεί στην DGComp στις 18 Φεβρουαρίου και προβλέπει τη λειτουργία Asset Protection Scheme για τη μεταβίβαση NPLs της τάξεως των 1520 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο της ΤτΕ απαιτεί κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και εφ΄ όσον το υιοθετήσουν όλες οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν συνολικά αυξήσεις κεφαλαίου της τάξεως των 5-8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς οι τράπεζες αναμένεται να κινηθούν ανάλογα με τις ανάγκες τους αλλά και την τάση της αγοράς. Η τελευταία δεν επιτρέπει να υπάρξει «ζήτηση» για την πρόταση του ΤΧΣ καθώς ο χρόνος μείωσης των κόκκινων δανείων είναι πιο αργός από αυτόν του σχεδίου της ΤτΕ αλλά και οι κεφαλαιακές ανάγκες μετατίθενται για το μέλλον.

Από την άλλη πλευρά με την πρόταση της ΤτΕ θεωρείται ότι θα προσελκυστούν θεσμικοί επενδυτές για να καλυφθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου καθώς η επιθετική μείωση των κόκκινων δανείων καθαρίζει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τις οδηγεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες η Eurobank δύσκολα θα κάνει χρήση του ενός εκ των δύο σχεδίων καθώς έχει δρομολογήσει τη δική της λύση την οποία και τρέχει μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση δείχνει να κινείται και η Alpha . Έτσι Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να είναι οι βασικοί χρήστες των εργαλείων ΤτΕ και ΤΧΣ με τη δεύτερη να προτιμά τη λύση του ΤΧΣ λόγω οριακής κεφαλαιακής επάρκειας.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα