back to top
25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Το υπ. Υγείας καλεί τα άτομα ηλικίας 39-74 ετών να εξεταστούν δωρεάν για την ηπατίτιδα C

Διαβάστε επίσης

Την εξέταση για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων που είναι ηλικίας από 39 ετών έως 74 ετών συστήνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να εντοπιστούν οι αδιάγνωστοι ασθενείς, να λάβουν θεραπεία και να εξαλείψουν τους κινδύνους ανάπτυξης ηπατικού καρκίνου και ηπατικής ανεπάρκειας.

Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες και τις καταγραφές, φαίνεται ότι πάνω από το 60% των λοιμώξεων που έχουμε στην Ελλάδα, είναι σε άτομα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί από το 1945 έως το 1980 όπου η γνώση, οι διαγνωστικές εξετάσεις και η θεραπευτική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C ήταν περιορισμένες, κάτι που έχει αλλάξει.

Οι ηλικίες αυτές έχουν επιλεγεί με βάση το πότε ανακαλύφθηκε η εξέταση διάγνωσης της ηπατίτιδας και το πότε εντάχθηκε το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας c sτο εθνικό πρόγραμμα εμβολαισμών.

Πλέον, οι γιατροί, όταν καταχωρούν επίσκεψη κάθε εξεταζόμενου που έχει γεννηθεί από το 1945 έως και το 1980, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, , η οποία τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C.

Ο έλεγχος γαι την ηπατίτιδα C γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος.

«Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, με τη συμβολή των γιατρών, έχει ως στόχο τη μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Αλληλένδετα, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας που εκριζώνει τον ιό της ηπατίτιδας C»,αναφέρει ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατός Ελλάδας «Προμηθέας».

Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος είναι οι αδιάγνωστοι ασθενείς που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 75% των ασθενών, δηλαδή περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν.

Η θεραπεία εκρίζωσης του ιού της ηπατίτιδας C είναι πολύ εύκολη πλέον. Γίνεται με τη λήψη χαπιών και όχι ενέσεων όπως παλαιότερα και οι πιθανότητες καταπολέμησης του ιού ξεπερνούν το 98% και χωρίς παρενέργειες, όταν παλαιότερα οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν 50% .

Σημειώνεται, ότι η εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει και η χώρα μας. Μάλιστα στην παγκόσμια καμπάνια για την ηπατίτιδα c , κεντρικό πρόσωπο είναι ο Λιονέλ Μέσι.

Πιθανές επιπλοκές

Χωρίς ειδική αντιική αγωγή οι ασθενείς καταλήγουν από επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης, όπως κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρικό καρκίνο (HCC), ηπατική ανεπάρκεια.

Μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας C

Οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C μεταδίδονται μέσω του αίματος ή μέσω μολυσμένων εργαλείων (ξυράφια, βελόνες κ.ά.), μέσω της σεξουαλικής επαφής –κυρίως ο Β–, ενώ μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κυρίως κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α και Β συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών . Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β γίνεται σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών και ολοκληρώνεται έως τον 18ο μήνα. Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α γίνεται σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από την ηλικία των 12 μηνών και ολοκληρώνεται στους 18-24 μήνες.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα