back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στην Ισπανία: Για “εκλογές που κανείς δεν θέλει” μιλά σήμερα η ισπανική Pais. To πρώτο πείραμα της πρώτης επιτυχημένης πρότασης μομφής στην ιστορία της Ισπανίας “πέθανε” χθες εκεί όπου “γεννήθηκε”: στο Κογκρέσο. Εκεί καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός μετά την ενιαία γραμμή που υιοθέτησαν το Λαϊκό Κόμμα, οι Πολίτες (Ciudadanos) και οι καταλανοί αυτονομιστές. Μια ήττα σκληρή αλλά και αναμενόμενη αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παράξενων διαφωνιών μεταξύ των διαπραγματευτών και της πίεσης προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Πέδρο Σάντσεθ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο Σάνστεθ έχει μπροστά του αρκετές επιλογές με την πιο πιθανή να είναι αυτή στις 28 Απριλίου αλλά και στις 14 που αρκετοί όμως υπουργοί απορρίπτουν. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο διπλών εκλογών στις 26 Μαϊου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση θα ληφθεί αύριο, Παρασκευή, στο υπουργικό Συμβούλιο. (…) Πρόκειται όμως επί της ουσίας για εκλογές που δεν θέλει κανείς καθώς κάποιοι εκτιμούν πως το μόνο κόμμα που θα ωφεληθεί επί της ουσίας θα είναι το ακροδεξιό Vox. Στο πρωθυπουργικό γραφείο πιστεύουν ότι η κατάσταση τους ευνοεί. Λένε πως έχει πλέον ξεκαθαριστεί ότι ήθελαν πραγματικά μια συμφωνία (με τους αυτονομιστές) χωρίς όμως να υποχωρούν σε αυτά που ζητούσαν και επίσης υπάρχει και αυτή η κοινή διαδήλωση των τριών δεξιών κομματων κάτι που εύχονται ότι θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τους αριστερούς ψηφοφόρους. Η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία είναι τόσο παράξενη όσο ήταν και το 2017 με την προκήρυξη της ανεξαρτησίας όπου οι πρωταγωνιστές δεν ήταν ακριβώς ικανοποιημένοι με την απόφαση που είχαν λάβει, αλλά δεν ήταν και ικανοί να την αλλάξουν.

“Τέλος στην παρένθεση του Πέδρο Σάντσεθ” σχολιάζει η Mundo. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών ξεκίνησε τη θητεία του εξαπατώντας όλους ότι θα προκηρύξει εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν ο πραγματικός σκοπός του ήταν να υποχωρήσει σε λαϊκιστές και αυτονομιστές ώστε να τετραγωνίσει τον κύκλο: να μπορεί δηλαδή να κυβερνά με 84 βουλευτές. Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση μομφής και η επιτυχή κατάληξή της είναι μια συνταγματική διαδικασία που επιτρέπει σε οποιον την κερδίσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση και ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα στηρίζεται και από άλλα κόμματα. Αλλά ο Σάντσεθ απλά επωφελήθηκε από το γεγονός ότι όλοι ήταν εναντίον του Ραχόϊ αλλά όχι υπερ του. Και ενώ είχε πετύχει τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του Σοσιαλιστικού κόμματος κυβένησε τελικά μόνο με διατάγματα, που επί της ουσίας γελοιοποιούν την εθνική κυριαρχία. Δεν είναι να απορεί κανείς που η στρατηγική του μέσα σε οκτώ μήνες οδήγησε μια κακή διακυβέρνηση της χώρας. (…) Το γεγονός ότι ο Σάντσεθ αποδέχθηκε να μιλά με τον Τόρρα (τον πρόεδρο της Καταλονίας) στη βάση των 21 σημείων που πρότεινε ο δεύτερος ενώ ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να τα ικανοποιήσει προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλα και αρκετών στελεχών του. Η ανακοίνωση ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε. Η δικη μας δημοκρατία δεν θα μπορούσε να το ανεχθεί. Ο Σάντσεθ παρέμεινε στην εξουσία διαστρεβλώνοντας τα θεσμικά του όρια, αλλά αυτό το παιχνίδι απέτυχε. Ας ελπίσουμε ότι η αυριανή προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα επιτρέψει στην Ισπανία να επιστρέψει σε μια πολιτική κανονικότητα και σε μια υγιή δημοκρατία.

Χθες, σε σύνολο 350 βουλευτών, οι 191 τάχθηκαν υπέρ τροποποιήσεων που είχαν σκοπό να μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό και κατατέθηκαν κυρίως από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τους φιλελεύθερους Ciudadanos καθώς και από τα δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, με αποτέλεσμα το κείμενο να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία. Επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας που διαθέτει μόνο 84 Σοσιαλιστές βουλευτές, ο Σάντσεθ είχε υποσχεθεί κατά την άνοδό του στην εξουσία τον Ιούνιο να προκηρύξει γρήγορα εκλογές, προτού αλλάξει γνώμη και αποφασίσει να υποβάλει το σχέδιο προϋπολογισμού στην προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου το 2020.

H Pais σε ξεχωριστό ρεπορτάζ παρουσιάζει τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων για τα κόμματα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η πρώτη δύναμη με 24% ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα με 21% οι Ciudadanos με 18% τέταρτοι οι Podemos, με 15% και το Vox με 11%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα τρία συντηρητικά κόμματα – το Λαϊκό, οι Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox – θα μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία, κάτι που έκαναν ήδη για να εκδιώξουν τους σοσιαλιστές από την εξουσία στο προπύργιό τους, την Ανδαλουσία. Οι αναλυτές πιστεύουν πως η συνεννόηση των τριών δεξιών κομμάτων δεν θα είναι εύκολη, λόγω των αιτημάτων που θα προβάλλει το Vox

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που να μην επιτρέπει σε μικρά τοπικά κόμματα να την εκβιάζει. Ακόμη και για τον συντηρητικό προκάτοχο του Σάντσεθ, Ραχόι, αυτό ήταν δύσκολο. Επί σχεδόν ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 επικρατούσε στην Ισπανία πολιτική αβεβαιότητα, την οποία ούτε οι επαναληπτικές εκλογές δεν κατάφεραν να τερματίσουν. Η χώρα δεν αντέχει πάλι μια τέτοια στασιμότητα».

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει αναλυτικό άρθρο, το οποίο εστιάζει στα λάθη που φέρεται να έκανε η ισπανική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της. Συγκεκριμένα γράφει: «Αυτό που λείπει στον Σάντσεθ είναι η διαλλακτικότητα ώστε να συγκροτεί συνασπισμούς και, αξιοποιώντας ενίοτε τους πολιτικούς του αντιπάλους, να τους εξουδετερώνει. Η με τυμπανοκρουσίες σχεδιαζόμενη μεταφορά των λειψάνων του δικτάτορα Φράνκο είναι ενδεικτική του αλαζονικού όσο και ερασιτεχνικού πολιτικού του στιλ. Από το εξωτερικό δέχθηκε πολλούς επαίνους γι’ αυτό. Αλλά γρήγορα φάνηκε ότι το σχέδιο δεν είχε προετοιμαστεί καθόλου καλά, αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε καν να εξακριβώσει ποιος έχει τα σχετικά δικαιώματα. Τώρα θα γίνουν και πάλι πρόωρες εκλογές. Η Ισπανία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια».

Στη Βρετανία: Οι Financial Times αναφέρουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε πολύ πιθανόν να προκαλέσει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην Ολλανδία από οποιαδήποτε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε λόγω των στενών εμπορικών δεσμών των δύο χωρών. Αλλά ο Ολλανδός πρωθυπουργός μιλώντας στην εφημερίδα είπε ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί το κόστος και οι επιπτώσεις επειδή η χώρα του ήδη επωφελείται επί της ουσίας από το Brexit καθώς αρκετές επιχειρήσεις έχουν πλέον εγκατασταθεί στην Ολλανδία. Αναφέρει επίσης ότι έως τώρα η Ολλανδία έχει δει μόνο οφέλη και πως άλλες 250 εταιρείες είναι πολύ κοντά στην απόφαση να εγκατασταθούν εκεί. “Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε” λέει χαρακτηριστικά.
Ο Guardian αναφέρει ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκεται αντιμέτωπος με 10 εν δυνάμει παραιτήσεις βουλευτών του κόμματος του αν αποτύχει να στηρίξει το νέο αίτημα να τεθεί η συμφωνία της Μέι για το Brexit σε δημοψήφισμα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο κ Κόρμπιν αγωνίζεται να βρει μια ισορροπία μεταξύ των συγκρουόμενων ομάδω εντός του κόμματος του για το θέμα καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που δεν στηρίζουν την ιδέα του δημοψηφίσματος.
Από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον Μακντόνελ αναφέρει σήμερα στο Politico ότι οι πιθανότητες να μπορέσει το κόμμα του να πιέσει την κυβέρνηση για εκλογές είναι τώρα “απίθανες”. Κατά το Politico αυτό σημαίνει ότι το κόμμα βρίσκεται ανάμεσα στον συμβιβασμό για τη συμφωνία με την κυβέρνηση και στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ οι βουλευτές καλούνται σημερα να συζητήσουν και να ψηφίσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία του Brexit ενώ η πρωθυπουργος συνεχίζει να προσπαθεί να εγκριθεί η συμφωνια της απο το Κοινοβούλιο. Μια σειρά τροπολογιών με σκοπό να αλλάξει η κατεύθυνση του Brexit θα βρεθούν στο επικεντρο των συζητήσεων, που αναμένεται όμως να είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του BBC, Λώρα Κιούνσμπεργκ η πρωθυπουργός ισως βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα ηττα, καθώς αρκετοί αρνούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση. Το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένει ότι η κα Μέι θα προχωρήσει με ψηφοφορία για τη συμφωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αλλά το Εργατικό Κόμμα την κατηγορεί ότι επιχειρεί να κερδίσει χρόνο εκβιάζοντας τους βουλευτές ώστε να στηρίξουν τη συμφωνία της.

Η πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους βουλευτές να εγκρίνουν την κίνηση αυτή αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία συνεχίζεται. Αλλά αρεκτοί βουλευτές έχουν καταθέσει τροπολογίες – με εναλλακτικά σχέδια – περιλαμβανομένης μιας από τους Εργατικούς που ζητά από την κυβέρνηση να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο έως το τέλος του μήνα και να διεξάγει μια ουσιαστική ψηφοφορία για το σχέδιο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου θα αποφασίσει ποιες από αυτές τις τροπολογίες θα ψηφιστούν.

Για ΝΑΤΟ: “Το πρόβλημα της Ε.Ε στο ΝΑΤΟ” αναφέρει το Politico. Με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντ. Τραμπ να εκφράζει αμφιβολίες για την προθυμία των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους παραδοσιακούς συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κανει περισσότερα η ίδια για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. “Η Ε.Ε για δεκαετίες έχει επωφεληθεί από την προστασία που της παρείχαν οι ΗΠΑ” ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσινγκτον που τώρα είναι επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο σε συνέντευξη του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. “Σήμερα αυτή η προστασία δεν είναι σίγουρη πια””. Προτάσεις για μια πιο ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα αφορούν από πρωτοβουλίες των Βρυξελλών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, εκπαίδευση, έρευνα, ανάπτυξη έως την επέκταση της πυρηνικής ομπρέλας της Γαλλίας έως την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού στρατού, όπως πρότειναν πρόσφατα Μακρόν και Μέρκελ. Παραδόξως ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στις πιο τολμηρές από αυτές τις προτάσεις να είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ, η ίδια δηλαδή συμμαχία που έχει προστατέψει την Ευρώπη από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Και δεν είναι μόνο ο Τραμπ… αλλά και κάποιοι πολιτικοί ηγέτες στο ΝΑΤΟ. (…) Όταν ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο ΝΑΤΟ ρωτήθηκε για το εάν η Ευρώπη θα είναι πιο ασφαλής – αν μπορούσε δηλαδή να προστατευθεί από μόνη της – απάντησε ότι δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική απο την υπάρχουσα διατλαντική συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. “Δεν είναι καλή ιδέα, θα χρειαστούμε αύξηση των δαπανών επί του ΑΕΠ και κοινοβούλια για να περάσουν” δεν είναι μια ρεαλιστική ιδέα. “Η Ε.Ε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι το ΝΑΤΟ” είπε. Η αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέϊλι Χάτσισον έθεσε μια ακόμα ξεκάθαρη ανησυχία των ΗΠΑ για μια πιθανή ευρωπαϊκή συνεργασία: να μην γίνει αφορμή για “προστατευτισμό” και να μην εξαιρεθούν οι αμερικανικές εταιρείες. Κληθείσα να σχολιάσει πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι εμπιστεύονται περισσότερο τον Πούτιν από τον Τραμπ είπε ότι κάποια στιγμή και οι δύο χώρες θα βρεθούν στην ανάγκη των ΗΠΑ. (….) Για κάποιους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι ξεκάθαρο ότι η ιδέα η Ευρώπη να μείνει μόνη στο κομμάτι της άμυνας είναι τρομαχτική από το να παραμείνει δεσμευμένη έναντι των ΗΠΑ παρά τις αποφάσεις του Τραμπ σε σχέση με το Ιράν κα. Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Ίσινγκερ είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να πληρώσουν για να διατηρήσουν την πυρηνική δυνατότητα της Γαλλίας για μεγαλύτερη προστασία. “Η δυνατότητα αυτή δεν θα πρέπει να καλύπτει μόνο τη Γαλλία, αλλά και ευρωπαίους γείτονες της” είπε. Για τώρα το ΝΑΤΟ είναι ό,τι έχει η Ε.Ε. Ίσως όμως θα πρέπει να αναζητηθεί ήδη σχέδιο Β’.

Για Βόρεια Μακεδονία: Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν όταν ένα λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βένκο Φίλπτσε. Οι διασώστες ανέφεραν ότι επτά άτομα σκοτώθηκαν επί τόπου και οι υπόλοιποι καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο. Τουλάχιστον 4 νοσηλεύονται σε κρισιμη κατάσταση. Το δυστύχημα έγινε στην εθνική οδό μεταξύ Σκοπίων και Τέτοβου, αναφέρει η DW.
Μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρεται στην επίσημη πια μετονομασία της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία.
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι «Στην καθημερινότητα το ‘Βόρεια Μακεδονία’ είναι ακόμη άγνωστη λέξη». Συγκεκριμένα γράφει: «Υπό τη νέα ονομασία η χώρα μπορεί τώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι διεθνείς συνθήκες είναι μόνο η μία πλευρά. Τι γίνεται όμως με την καθημερινή χρήση της λέξης; Σε αυτό προς το παρόν δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Στη ‘ξαναβαφτισμένη’ Βόρεια Μακεδονία η νέα ονομασία δεν είναι δημοφιλής. Στο δημοψήφισμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και μόνο με μεγάλες πιέσεις το Κοινοβούλιο ψήφισε τελικά υπέρ της αλλαγής. Το ίδιο ισχύει και για μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι απορρίπτουν το όνομα, το οποίο θεωρούν ως ένα σαθρό συμβιβασμό. Ακόμη και μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή κατά την οποία υπερψηφίστηκε το όνομα, η εφημερίδα Καθημερινή συνέχιζε να γράφει ότι η ‘πΓΔΜ’ βρίσκεται στο δρόμο για το ΝΑΤΟ».
Την είδηση της μετονομασίας δημοσιεύει μια σειρά γερμανικών ΜΜΕ. Ενδεικτικά ορισμένοι τίτλοι: «Η Μακεδονία λέγεται τώρα Βόρεια Μακεδονία», γράφει η εφημερίδα Bild. «Είναι πια επίσημο: Η Δημοκρατία της Μακεδονίας μετονομάστηκε επισήμως σε Βόρεια Μακεδονία. Η αλλαγή του ονόματος της μικρής βαλκανικής χώρας ισχύει από την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στα Σκόπια. Με την μετονομασία διευθετείται μια διένεξη με τη γειτονική χώρα που κρατούσε επί δεκαετίες».
Στο ίδιο ύφος και το δημοσίευμα του Spiegel: «Η Μακεδονία ονομάζεται τώρα επισήμως Βόρεια Μακεδονία», είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο αναφέρεται ότι «η επί δεκαετίες διένεξη για την ονομασία μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας έφτασε στο τέλος της: το μικρό βαλκανικό κράτος μετονομάστηκε τώρα επισήμως και θα λέγεται στο εξής Βόρεια Μακεδονία».

Για Nord Stream 2 : “Νικητές και ηττημένοι”: Ο ξεκάθαρος νικητής του συμβιβασμού για τον αγωγό Nord Stream 2 δεν είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κομισιόν ή η Πολωνία… αλλά η Ρουμανία, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. Παρά τις τεράστιες πολιτικές εντάσεις η προεδρία μπόρεσε να βρει έναν συμβιβασμό για τον κανονισμό της Ε.Ε λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανάληψη της προεδρίας. Η Κομισιόν κατόρθωσε να επεκτείνει τη ρυθμιστική αρχή ώστε να καλύπτονται και πρότζεκτ που ήταν εκτός των ορίων της Ε.Ε. Αλλά η Κομισιόν δυσανασχετεί που επί της ουσίας δεν κατόρθωσε να φανεί ως δική της νίκη. “Εχω δει πως αυτή η συμφωνία αναφέρεται ως μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας” είπε ο εκπρόσωπος της, Μαργαρίτης Σχοινάς. “Θα πρέπει να υπενθυμίσω με κάθε σεβασμό σε όλους ότι αυτή ήταν μια πρόταση της Κομισιόν… Έχουμε δηλαδή τη δική μας σφραγίδα σε αυτή τη συμφωνία και θέλουμε να γίνει γνωστό”.

Συμβιβαστική λύση βρέθηκε προχθές το βράδυ ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της Ένωσης για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την μεταφορά φυσικού αερίου, σε μία εξέλιξη που θεωρείται ότι θα περιπλέξει την λειτουργία του μελλοντικού ρωσικού αγωγού Nord Stream 2. Η συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποτελεί “ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της Ένωσης της Ενέργειας”, ανέφερε η ρουμανική προεδρία της ΕΕ στο Twitter. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Νοέμβριο 2017 την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το φυσικό αέριο, ώστε να εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες στους αγωγούς που εισέρχονται στην Ένωση με αυτούς που εφαρμόζονται στις διευρωπαϊκές υποδομές: διαφάνεια τιμών, πρόσβαση στις υποδομές ή ακόμη διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ανάμεσα σε παρόχους και διαχειριστές του δικτύου. Έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο, πρόοδος σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την διαμόρφωση κοινού κειμένου που παρουσιάσθηκε από την Γαλλία και την Γερμανία, επί του οποίου και συμφώνησαν οι 28 την περασμένη Παρασκευή. Αυτό επέτρεψε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε εκφράσει την θέση του επί της προτάσεως ήδη από τον Απρίλιο 2018. Δεν χρειάσθηκε παρά μία σύσκεψη για την κατάληξη σε ένα ικανοποιητικό κείμενο. Η πρόταση της Κομισιόν θεωρήθηκε ως έκφραση της βούλησης για καλύτερη πλαισίωση του σχεδίου της Gazprom για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στην Ρωσία και την Γερμανία, το οποίο επικρίθηκε στους κόλπους της ΕΕ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το σχέδιο της Gazprom θέτει υπό αμφισβήτηση την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ και την ασφάλεια της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία η οποία επετεύχθη την νύκτα και προβλέπει “αποτελεσματικό έλεγχο για την διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ από τις εθνικές αρχές που εποπτεύονται από την Κομισιόν” και “ενισχύει την διαφάνεια και την συνεργασία ανάμεσα σε αρμόδιες εθνικές αρχές”, εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η τροποποιημένη νομοθεσία θα επιτρέψει “τον περιορισμό της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε διαχειριστές υποδομών και παρόχους φυσικού αερίου” ή επίσης “θα διασφαλίσει τιμές χωρίς διακρίσεις”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα