back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΣΕΒ: Υπερεκπαιδευμένοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι η αναντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που διαθέτουν οι απασχολούμενοι και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των θέσεων εργασίας, όπως δείχνει μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΕΒ Δημήτρης Βέργαδος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις «Ντάμες Σπαθί», «τρεις στους 10 εργαζόμενους με υψηλά προσόντα εργάζονται σε θέσεις που απαιτούνται λιγότερα προσόντα και γνώσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Βέργαδος, η αναντιστοιχία αυτή μπορεί να λάβει οριζόντια μορφή, στην περίπτωση που οι απασχολούμενοι διαθέτουν προσόντα σε διαφορετικό γνωστικό πεδίο από αυτά που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των θέσεων εργασίας, αλλά και κάθετη μορφή, όταν τα προσόντα των απασχολουμένων είναι υψηλότερου ή χαμηλότερου επιπέδου από αυτά που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των θέσεων εργασίας: «Υπάρχει απόσταση προσόντων και των απαιτήσεων μιας θέσης.Την περίοδο 2008-2017 το ποσοστό υπερεκπαιδευμένης απασχόλησης αυξήθηκε κατά 60,6%, με αποτέλεσμα περισσότεροι από τρεις στους δέκα απασχολούμενους με υψηλά προσόντα να καλύπτουν θέσεις εργασίας για τις οποίες απαιτούνται χαμηλότερου επιπέδου προσόντα.

Η αναντιστοιχία προσόντων οφείλεται μεταξύ άλλων στην απουσία σύνδεσης μεταξύ των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα