back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Βρετανία : Συνεχίζονται οι κυβερνητικοί τριγμοί λόγω Brexit

Διαβάστε επίσης

Το μόνο βέβαιο στη διαδικασία του Brexit είναι ότι το μέλλον για τους Τόρις είναι αβέβαιο, υπογραμμίζει ο James Forsyth του εβδομαδιαίου περιοδικού The Spectator (02/03).

Εδώ και καιρό οι Brexiteers, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις, είχαν εφησυχάσει επειδή μέχρι πρόσφατα είχαν τη διαβεβαίωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 , θα εγκατέλειπε με ή χωρίς συμφωνία την ΕΕ στις 29 Μαρτίου , 2019 . Αλλά τώρα δεν είναι καθόλου σαφές ότι αυτό θα συμβεί και όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα η κ. Μέι δεν ελέγχει απόλυτα το κόμμα της.
Η απειλή ορισμένων υπουργών ότι είναι έτοιμοι να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στην περίπτωση που δεν αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η έξοδος της χώρας από την ΕΕ να γίνει χωρίς συμφωνία ανάγκασε την Τερέζα Μέι να αποδεχθεί ότι οι βουλευτές θα έχουν το δικαίωμα να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ παράταση του άρθρου 50 εφόσον η συμφωνία Brexit που η ίδια έχει συνάψει στις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο απορριφθεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου.

“Ταπεινωτική υπαναχώρηση για την πρωθυπουργό”

Η Μέι ισχυρίζεται ότι η οποιαδήποτε αναβολή θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας. Το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, σύμφωνα με την πρωθυπουργό. Το Brexit πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν αρχίσουν οι εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου, μετά τις εκλογές του Μαΐου , επισημαίνουν οι αναλυτές. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για μια συμφωνία Brexit μέχρι τον Ιούνιο. Η Τερέζα Μέι από τη μεριά της ουσιαστικά δέχεται ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν πρόκειται να επιτρέψει την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Το διαζύγιο με την Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο – “κοινή συναινέσει”.
Παράταση του άρθρου 50 και αναβολή του Brexit θα είναι μια κατά κάποιο τρόπο ταπεινωτική εξέλιξη για την Βρετανίδα πρωθυπουργό που επανειλημμένα έχει τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η Βρετανία – “πάση θυσία” – θα είναι εκτός ΕΕ έως τα τέλη Μαρτίου. Υπαναχωρώντας όμως από αυτή τη θέση η κ. Μέι αυξάνει τις πιθανότητες που έχει να κερδίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών στη ψηφοφορία που θα γίνει στις 12 Μαρτίου για τη συμφωνία Brexit. Και αυτή είναι η μόνη ελπίδα να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου δηλ. όπως επανειλημμένα έχει δεσμευθεί η πρωθυπουργός.
Η κ. Μέι δεσμεύθηκε πως η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει για τη συμφωνία με την ΕΕ ως τις 12 Μαρτίου και αν απορριφθεί τότε στις 13 Μαρτίου θα γίνει ψηφοφορία σχετικά με το αν οι βουλευτές δίνουν τη συγκατάθεσή τους να τερματιστεί η διαπραγμάτευση με την ΕΕ και να υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία. Αν όμως, όπως αναμένεται , το κοινοβούλιο απορρίψει στο σκληρό Brexit , τότε στις 14 Μαρτίου θα γίνει νέα ψηφοφορία προκειμένου το Λονδίνο να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση του άρθρου 50. Σύμφωνα με την Evening Standard (27/02) , η παράταση δεν θα είναι θέμα λίγων μηνών , αλλά ενδεχομένως να κρατήσει μέχρι το 2021.

Υπουργοί απειλούν με παραίτηση

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται σε δύσκολη θέση , υπογραμμίζουν οι αναλυτές. Αν συναινέσει με μια μη – Brexit συμφωνία τότε ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν απειλήσει ότι θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Από την άλλη αν αποκλείσει το ενδεχόμενο η απόσυρση από το ευρωπαϊκό μπλοκ να γίνει χωρίς συμφωνία τότε είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τη σκληροπυρηνική αντιευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματός της.
“Στα πρόθυρα της νευρικής κατάρρευσης” ήταν η επικεφαλής των Τόρις στο κοινοβούλιο, Άντρεα Λίντσομ, καθώς ήρθε αντιμέτωπη με “αντάρτες” υπουργούς που απείλησαν ότι θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους , σύμφωνα με την Daily Telegraph (27/02).
Η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέβιντ Γκοκ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για τη Σκωτία Ντέιβιντ Μάντελ επεσήμαναν στη Μέι ότι πρέπει να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία παρατείνοντας την ισχύ του άρθρου 50
Λέγεται ότι η κ. Λίντσομ κατηγόρησε τους υπουργούς Ραντ , Γκοκ και Κλαρκ για – “τρομακτική απιστία” – καθώς υποχρέωσαν την Τερέζα Μέι να δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι εάν μέχρι τις 12 Μαρτίου δεν πετύχει συμφωνία με την ΕΕ, τότε θα δώσει το δικαίωμα στους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της παράτασης του άρθρου 50.

“Κλάδο ελαίας” από τους Brexiteers στην Τερέζα Μέι

Τόρις Brexiteers κοινοποιούν τους ειρηνευτικούς τους όρους στην πρωθυπουργό, έγραψαν οι Sunday Times (03/03).
H ομάδα των σκληρών αντιευρωπαϊστών στο Συντηρητικό κόμμα (European Research Group) είναι πρόθυμη να στηρίξει μιας συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ υπό τρεις προϋποθέσεις.

α) να ενσωματωθεί στη Συμφωνία Απόσυρσης (ΣΑ) ένας δεσμευτικός “μηχανισμός” που θα επιτρέπει την “απόδραση” από το δίκτυ προστασίας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα.
β) να προβλέπεται στο επίσημο κείμενο της ΣΑ ένας σαφής τρόπος “διαφυγής” από τις δεσμεύσεις του backstop.
γ) μια ξεκάθαρη νομική επαναδιατύπωση του άρθρου για το backstop που θα παρακάμπτει τις σχετικές διατάξεις της ΣΑ.
Επίσης , σύμφωνα με τους Sunday Times , η Ντάουνινγκ Στριτ σχεδιάζει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο για γίνουν δύο νέες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο για την ΣΑ με την ελπίδα ότι θα ανατραπεί η πλειοψηφία των 230 ψήφων που στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων την είχε απορρίψει.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα