back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κ. Γαβρόγλου: Την επόμενη εβδομάδα το νέο εξεταστικό

Διαβάστε επίσης

«Οι ανακοινώσεις για το νέο εξεταστικό σύστημα θα γίνουν την επομένη εβδομάδα και η θεσμοθέτηση του νέου Λυκείου και του εξεταστικού συστήματος θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Το νέο σύστημα πάντως δημοσιοποιείται με σημαντική καθυστέρηση, καθώς θα αφορά τις πανελλαδικές του 2020 και επίσημα οι φετινοί μαθητές της Β΄Λυκείου δεν γνωρίζουν ακόμη, κι ενώ μπήκαμε στον Μάρτιο του 2019, πώς θα εξεταστούν του χρόνου.

Αναφερόμενος στο νέο λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές από την ανακοίνωση της πρότασής μας που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το βασικό πνεύμα των αλλαγών είναι η ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών στη Β΄ Λυκείου, ώστε η Γ’ Λυκείου να είναι έτος προπαρασκευής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να εισάγονται σε κάποια πανεπιστημιακά τμήματα μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου. Την ύλη ήδη την ανακοινώσαμε, θα ανακοινώσουμε και το σύστημα εισαγωγής. Θα υπάρχουν ευνοϊκότερες διατάξεις για παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς στο σύστημα που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα» είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Ως προς το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «παγώσει» η μεταρρύθμιση ενόψει εκλογών, ο υπουργός απάντησε: «Το νέο εξεταστικό σύστημα το συζητάμε εδώ και 1,5 χρόνο. Από την αρχή καλώ τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα να συμφωνήσουμε ποιο είναι πρόβλημα και να μας πουν τις προτάσεις τους. Υπάρχουν προτάσεις ή για όλα τα θέματα η άποψή τους είναι το παγώνω και το σταματώ;».

Ερωτώμενος για το μάθημα των Λατινικών ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι στον δημόσιο διάλογο κανείς δεν μιλά για την διδασκαλία του ρωμαϊκού πολιτισμού που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα Λατινικά. «Αν θέλουμε να ανοίξουμε το θέμα, θα πρέπει να το ανοίξουμε με αυτόν τον τρόπο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην ανακοίνωση του νέου Λυκείου, την επόμενη εβδομάδα, τα Λατινικά εντάσσονται στα κατ’ επιλογήν μαθήματα. Σχετικά με το μάθημα της Κοινωνιολογίας ανέφερε ότι αφορά ευρύ γνωστικό αντικείμενο σπουδών (όπως τα τμήματα Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας κλπ.) «Οι μαθητές ζητούν απαντήσεις σε ζωντανά προβλήματα της εποχής και της κοινωνίας. Με τι εργαλεία θα τα προσεγγίσουν;» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Για τα βιβλία του μαθήματος της Ιστορίας, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι αποτελεί μέρος τη Συμφωνίας των Πρεσπών η συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής με την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία «επιστήμονες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας συζητούν τα σχετικά ζητήματα και όταν ολοκληρώσουν το έργο τους θα ανακοινώσουν το πόρισμά τους». Όσον αφορά τα βιβλία των Θρησκευτικών, είπε ότι «με την επιτροπή της Εκκλησίας συζητούμε επί 2 χρόνια και έχουμε καταλήξει σε ένα καλό επίπεδο συνεννοήσεων. Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται. Η προκήρυξη βιβλίων θα πάρει πολύ χρόνο. Θα πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι την τελική ευθύνη για τα σχολικά βιβλία σε μια σύγχρονη χώρα, την έχει η Πολιτεία και το Υπουργείο».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στην Συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος. Ειδικά στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, είπε: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει ορίσει μια Επιτροπή για τη συζήτηση όλων των θεμάτων, εκτός του μισθολογικού. Εμείς καταθέσαμε το σχέδιό μας για την εφαρμογή της Συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά και με τη μισθοδοσία, αλλά δυστυχώς η Επιτροπή της Εκκλησίας δεν είχε τη δικαιοδοσία ώστε να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Η πρότασή μας διασφαλίζει ακόμη περισσότερο τους κληρικούς και τις οργανικές θέσεις τους. Περιμένουμε από την Ιεραρχία να ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Το σχέδιο ή θα απορριφθεί από την Ιεραρχία ή η Ιεραρχία θα πει στην Επιτροπή να συνεχιστεί η συζήτηση».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα