back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δημοσιονομικούς κινδύνους 20 δισ. καταγράφει η έκθεση του ΔΝΤ

Διαβάστε επίσης

Ανάπτυξη 2.4% φέτος, η οποία από το 2023 και μετά θα περιοριστεί σε λίγο πάνω από 1% καθώς και πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους καταγράφει η ενδιάμεση Έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Ταμείο αναφέρεται σε ενδεχόμενο δημοσιονομικό κόστος που συνδέεται με πιθανές δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά, καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου, αλλά και με προεκλογικές παροχές. Το σύνολο του ρίσκου αυτού αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ ζητά ταχύτερη απομείωση των κόκκινων δανείων μέσα από τον ν. Κατσέλη και τις προτάσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ. Παράλληλα, στηρίζει τη φορολογική παρέμβαση που έχει ψηφιστεί για το 2020 και αφορά σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίζει τις δανειακές της ανάγκες, η δυνατότητα αυτή θα βαίνει ωστόσο μειούμενη.

Επισημαίνει την αρνητική επίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην ανταγωνιστικότητα καθώς το ποσοστό της αύξησης ξεπερνά κατά πολύ αυτό της αύξησης της παραγωγικότητας και εισηγείται προώθηση των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ενίσχυση των κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα