back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η κρίσιμη ψηφοφορία επί των τροπολογιών στη Βουλή των Κοινοτήτων που θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον του Brexit είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία

Την ώρα που τα πρωτοσέλιδα αναρωτιούνται για το εάν η Τερέζα Μέι θα προσδιορίσει την “ημερομηνία εξόδου” της από την Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να εξασφαλίσει τη στηριξη που χρειάζεται η συμφωνία της για το Brexit, έντονες είναι οι φημολογίες σχετικά με το ποιος θα την αντικαταστήσει.
Στην Daily Mail ο Χένρι Ντιντς κάνει μια λίστα όσων βρίσκονται ήδη στην κούρσα… διαδοχής: “Από όσους μετέχουν ήδη στην κούρσα διαδοχής υπάρχουν εκείνοι που δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους όπως: Τζέρεμι Χαντ, Σαχίντ Τζαβίντ και Μπόρις Τζόνσον. Αλλά υπάρχουν και άλλοι όπως ο 40χρονος υπουργός Υγείας, Μάθιου Χανκοκ που επισης διεκδικούν αλλά πιο σιωπηλά μια θέση στην κούρσα.
“Πρωταγωνιστής” στο πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph είναι ο Μπόρις Τζόνσον εξαιτίας της ομιλίας που έδωσε χθες το βράδυ και στην οποία εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι το Brexit δεν θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο ακροατήριο ότι αυτή η εβδομάδα θα ήταν μια εβδομάδα χαράς. Αλλά αντιθέτως, όπως είπε, “η κυβέρνηση αποφάσισε να μην υλοποιήσει την εντολή του λαού”.
Πάντως η συμφωνία της πρωθυπουργού της Βρετανίας ενδέχεται να λάβει τη στήριξη που χρειάζεται ακόμα και τώρα. Ενώ ο “επικεφαλής” των ένθερμων υποστηρικτών του Brexit Τζέικομπ Ρις Μογκ χαρακτηρίζει τη Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι ως “κακή” που δεν ικανοποιεί τις δεσμεύσεις του κόμματος γράφει στην Daily Mail ότι τελικά θα την ψηφίσει. “Απολογούμαι για την αλλαγή της στάσης μου” γράφει προσθέτοντας ότι η στήριξη του θα εξαρτηθεί απο το εάν το DUP τελικά ψηφίσει υπερ. “Άλλαξα γνώμη επειδή οι αριθμοί στο κοινοβούλιο ξεκαθαρίσουν ότι όλα τα άλλα πιθανά αποτελέσματα είναι χειρότερα και προκαλούν μια αμήχανη πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε”.
Τι θα συμβεί σήμερα; Οι βουλευτές προετοιμάζονται να ψηφίσουν για το ποια επιλογή Brexit επιθυμούν με την πρωθυπουργό να προετοιμάζεται να συναντήσει σειρά βουλευτών των Τόρις προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν τη συμφωνία της. Κάποιοι έχουν προτείνει η Τερέζα Μέι να προσδιορίσει την ημερομηνία παραίτησης της προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων θα επιλέξει περίπου τις μισές από τις δεκάδες επιλογές που πιθανόν να αφορούν από την ακύρωση του Brexit έως την αποχώρηση χωρίς συμφωνία με τους βουλευτές να σημειώνουν σε κάθε ψηφοδέλτιο την επιλογή “ναι” ή “όχι”. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο το εάν οι βουλευτές θα ψηφίσουν ελεύθερα ό,τι θέλουν ή θα ακολουθήσουν “κομματική γραμμή”. Ο πρώην υπουργός Υγείας, Στιβ Μπριν που παραιτήθηκε τη Δευτέρα για να στηρίξει τη δυνατότητα ψήφισης των εναλλακτικών επιλογών δήλωσε χθες στο BBC Newsnight ότι δεκάδες άλλοι ενδέχεται να παραιτηθούν από τις κυβερνητικές τους θέσεις αν δεν μπορούν να ψηφίσουν ό,τι θέλουν. Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Σκωτίας αναμένεται να στηρίξει επισήμως τις εκκλήσεις να ακυρωθεί το Brexit μέσω ψηφοφορίας.
“120 κρίσιμα λεπτά” σχολιάζει το Politico. Απόψε στις 7 το βράδυ (τοπική ώρα) και 52 ώρες πριν από την ημερομηνία που υποτίθεται ότι η Βρετανία θα έβγαινε από την Ε.Ε η Βουλή των Κοινοτήτων θα ξεκινήσει σειρά ψηφοφοριών για τα εναλλακτικά σχέδια γύρω από το Brexit χωρίς να γνωρίζει κανείς αν κάποια από αυτά θα πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία. Δύο ώρες νωρίτερα η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί ιδιωτικώς με κάποιους βουλευτές των Συντηρητικών εν μέσω έντονων φημολογιών ότι θα τους προσφέρει την ημερομηνια παραίτησης της ως αντάλλαγμα για τη στήριξη της συμφωνίας της. Το τι θα συμβεί σε μόλις 120 λεπτα θα καθορίσει εν πολλοίς το πως, πότε και τελικά αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την Ε.Ε.

Για Μακρόν – Μέρκελ

Η Τρίτη προσέφερε μια άνευ προηγουμένου … εικόνα: Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στεκόταν έχοντας δίπλα του την Άγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εξω απο το Ελιζέ περιμένοντας τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Ζινπίνγκ προκειμένου να ξεκινήσει μια ειδική τετραμερής μίνι – σύνοδος. Η εικόνα έστειλε το μήνυμα που ήθελε να στείλει το Παρίσι: η Κίνα θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ενωμένο ευρωπαϊκό μέτωπο παρά με μια μόνο χώρα, μια προσέγγιση που θα προτιμούσε φυσικά το Πεκίνο, σχολιάζει το Politico. Ο Μακρόν είναι γνωστό ότι δίνει μεγάλη σημασία στους συμβολισμούς: Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με μια διμερή κοινή διακήρυξη Γαλλίας και Κίνας. Σε επτά σελίδες γίνεται αναφορά σε “δύο χώρες” αλλά καμία στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απουσία αναφοράς στην τετραμερή μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή. “Οι διαπραγματεύσεις για τις κοινές διακηρύξεις με την Κίνα είναι πάντα αποτέλεσμα πολυμηνων διαπραγματεύσεων και ίσως το χρονικό πλαίσιο να μην το επέτρεψε”. Ο Μακρόν αγαπά να χρησιμοποεί φράσεις μεγάλων ανδρών ή φιλοσόφων. Αυτή τη φορά πάντως θυμήθηκε τον Κομφούκιο. Στην παρέμβαση του στη συνέντευξη Τύπου είπε “υπάρχουν τριών ειδών χρήσιμοι φίλοι: οι ευθείς, οι πιστοί και οι καλλιεργημένοι. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Κομισιόν είναι χρήσιμοι φίλοι γιατί είναι “ευθείς στις απαιτησεις τους, πιστοί στο ποιοι είμαστε και στη φιλία μας με την Κίνα” προσέθεσε. Όμως εδώ έρχεται το ερώτημα: Αν ήταν όντως πιστοί στις ευρωπαϊκές αξίες γιατί κανείς δεν έθιξε τη μεταχείριση του Πεκίνου έναντι των Ουιγούρων, τη μουσουλμανική μειονοτητα και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα; Στο μεταξύ οι 4 ηγέτες δεν πήραν καμία ερώτηση. Ούτε τη Δευτέρα Μακρόν και Σι δέχθηκαν ερώτηση. Αυτό είναι μια συνηθισμένη πρακτική για τον Κινέζο ηγέτη αλλά αν η φιλοδοξία του Μακρόν είναι η Ευρώπη να διαπραγματευθεί μια πιο ισορροπημένη φιλία με το Πεκίνο, σίγουρα το να επιτρέπει τέτοιες πρακτικές στο δικό του έδαφος… δεν είναι και το καλύτερο δείγμα. Σύμβουλοι του αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά τονίζοντας ότι από την αρχή είχε ξεκαθαριστεί ότι θα επρόκειτο για “ανακοίνωση Τύπου”. Όμως ο τίτλος στα πρακτικά της απομαγνητοφώνησης που δημοσιοποίησε το Ελιζέ ο τίτλος ήταν “συνέντευξη Τύπου”.

Για ευρωεκλογές – Γαλλία

“Η ομάδα Μακρόν”: Το République En Marche (LREM) ανακοίνωσε τους 30 υποψηφίους του για τις ευρωεκλογές, η πλειοψηφία των οποίων είναι άγνωστες προσωπικότητες από διάφορους πολιτικούς χώρους και οικονομικής κατάστασης ενώ δύο είναι ξένης υπηκοότητας. Όλοι θα επιχειρήσουν να κερδίσουν ψήφους από την κεντροδεξιά και τους Πρασίνους. Η επικεφαλής της λίστας, Ναταλί Λουαζό δήλωσε ότι το κόμμα και οι σύμμαχοι του θέλουν να γίνουν “οι αναπόφευκτοι της Ευρώπης”. Πάντως οι επικριτές του κόμματος κατηγορησαν τη Λουαζό ότι εκπροσωπεί ό,τι είναι λάθος με την τεχνοκρατική Ευρώπη. Κάποιοι εντός του κόμματος μάλιστα είπαν ότι η υπουργός Υγείας, Ανιές Μπιζίν θα ήταν μια καλύτερη υποψήφια… πιο εμπνευσμένη επιλογή, αλλά η απόφαση για το ποιος θα ήταν επικεφαλής της λίστας ήταν προσωπική απόφαση του προέδρου. Όμως, η Λουαζό γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα θέματα για τα οποία θα διεκδικήσει την ψήφο των Γάλλων. “Θέλουμε να έχουμε μια ομάδα που θα κερδίσει τις εκλογές, προφανώς και επομένως θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε το εκλογικό σώμα για την ικανότητα, την εμπειρία και την πρόθεση να ανανεώσουμε την πολιτική ζωή της χώρας.. και θέλουμε μια ομάδα που θα έχει σημαντικό ρόλο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα αναλαμβάνει ευθύνες”. Αυτό δήλωσε ο Στεφάν Σεζουρνε, πρώην σύμβουλος του Μακρόν που είναι πλέον επικεφαλης της προεκλογικής εκστρατείας και υποψήφιος. Επειδή το ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την ιδέα του Μακρόν για διακρατικές λίστες στις ευρωεκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος τελικά προχώρησε κάνοντας εν μέρει το δικό του. Ο Σάντρο Γκότζι, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στην κυβέρνηση Ρέντσι θα είναι υποψήφιος του κόμματος, στην Ιταλία ενώ η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, μια Ελληνογαλλίδα γυναικολόγος και χειρουργός που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στην Ελλάδα. Η πλήρης λίστα του κόμματος θα δημοσιοποιηθει σε λίγες μέρες και σύμφωνα με πηγές θα περιλαμβάνει και άλλους μη Γάλλους υποψηφίους. “Αν προχωρήσουμε με ξένους υποψηφίους θα χρειαστούμε να έχουμε επτά διαφορετικές εθνικότητες επειδή ο αριθμός ανταποκρίνεται στη δομή των ομάδων του ευρωκοινοβουλίου και στα δικά μας κριτήρια για διακρατικές λίστες” δήλωσε ο Σεζουρνέ.
Την ίδια ώρα, αναλυτές πάντως σχολιάζουν σχετικά με τη νέα πολιτική πραγματικότητα στη Γαλλία ότι αυτή πλέον χαρακτηρίζεται από δικομματισμό: δηλαδή από το LREM και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Κέντρο εναντίον ακραίας δεξιάς… Πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο.

Για επιχειρήσεις – Μεσόγειος

“Η Ε.Ε οδεύει σε τερματισμό της επιχείρησης Σοφία στη Μεσόγειο” αναφέρει η DW. H Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να τερματίσει τη ναυτική διάσταση της αποστολής Επιχείρηση Σοφία, η οποία είχε σκοπό την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο, εξαιτίας των διαφωνιών των χωρών-μελών της, δήλωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής θα συνεχίσει να προσφέρεται αεροπορική υποστήριξη, ενώ άλλη μια διάσταση του προγράμματος, η εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης, θα συνεχιστεί επίσης. Εάν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαφωνούν με την απόφαση να τερματιστεί η συγκεκριμένη διάσταση της αποστολής, έχουν προθεσμία ως σήμερα το απόγευμα να υποβάλουν ένσταση. Σε διαφορετική περίπτωση, η απόφαση θα ισχύσει σε έξι μήνες. Η Επιχείρηση Σοφία παρατάθηκε τον Δεκέμβριο για τρεις μήνες, ως την 31η Μαρτίου, μια προσωρινή λύση, αφού τα κράτη μέλη δεν δέχθηκαν να κάνουν πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση της Ιταλίας εφαρμόζει ολοένα σκληρότερη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα και εναντιώθηκε στην ανανέωση της εντολής αυτής της επιχείρησης, εκτός εάν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη προθυμοποιούνταν να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες. Αλλά την ίδια στιγμή, άλλες χώρες της Ε.Ε. αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες βάσει των ποσοστώσεων ανακατανομής που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφότου άρχισε η Επιχείρηση Σοφία το 2015, πιστώθηκε τη διάσωση σχεδόν 50.000 μεταναστών που κινδύνευαν στη θάλασσα, αν και μόνο μια μειονότητα των 28 χωρών-μελών συνεισέφερε πλοία ή αεροσκάφη σε αυτήν. Η αποστολή είχε επίσης εντολή να συλλαμβάνει διακινητές και να εμποδίζει τη δραστηριότητά τους, καθώς και να επιβλέπει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, χώρα όπου η βία δεν έχει ακόμη κοπάσει έπειτα από την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Επί μήνες, οι διενέξεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την κρίση των μεταναστών μείωναν τις πιθανότητες παράτασης της αποστολής. Τον Ιανουάριο, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν θα αντικαταστήσει τη φρεγάτα Augsburg, ένα από τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της που συμμετέχει στην Επιχείρηση Σοφία. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ιταλίας ότι σαμποτάρισε την επιχείρηση διατάσσοντας το γερμανικό ΠΝ να επιχειρεί σε απομακρυσμένα τμήματα της Μεσογείου «όπου δεν υπάρχει καμία μεταναστευτική οδός». Η κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας (άκρα δεξιά) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), η οποία έχει καβαλήσει το κύμα του αντιμεταναστευτικού αισθήματος, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να υποδέχεται πλέον τους μετανάστες που διασώζουν τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία και αξίωσε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα λιμάνια τους. Τουλάχιστον 2.300 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο πέρυσι, κατά στοιχεία του ΟΗΕ. Η Ε.Ε. ήδη αποκλιμάκωσε την συμμετοχή της σε διασώσεις, μετακινώντας τα πλοία που εμπλέκονται στην Επιχείρηση Σοφία βορειότερα.

Για Β. Μακεδονία

Με μικρή διαφορά από την αντίπαλό του και υποψήφια του VMRO προηγείται ο υποφήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βόρεια Μακεδονία, Στέβο Πενταρόφσκι ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 21 Απριλίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα, ο Στέβο Πενταρόφσκι, κοινός υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) και του αλβανικού DUI προηγείται με 25% έναντι 22,4% της υποψήφιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού TELMA.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης, Μπλέριμ Ρέκα, συγκεντρώνει ποσοστό 10,9%. Το 18,3% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν, ενώ το 17,9% δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν κανέναν υποψήφιο. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν στον β΄ γύρο (5 Μαϊου), όπου το 32,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Πεντάροφσκι και το 26,2% την Σιλιάνοφσκα, ενώ ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Η επικράτηση του Πενταρόφκσι πάντως είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τον κυβερνητικό συνασπισμό τόσο για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αρκετές σχετικές υπουργικές αποφάσεις παραμένουν ανυπόγραφες απο τον νυν πρόεδρο, Γκιεόργκε Ιβάνοφ εξαιτίας της θέσης του έναντι της συμφωνίας, όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνηση του που “βάλλεται” από την αντιπολίτευση, για “προδοτική στάση” λόγω της συμφωνίας.
Ανά εθνοτική προέλευση των ψηφοφόρων, η Σιλιάνοφσκα προηγείται στους ψηφοφόρους σλαβικής προέλευσης με ποσοστό 32,2% έναντι 26,1% του Πεντάροφσκι. Στους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους προηγείται ο Ρέκα με 41,4%, ενώ 15,2% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Πεντάροφσκι και μόλις 0,4% την Σιλιάνοφσκα. Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι ότι παρά την επίσημη στήριξη της υποψηφιότητας του Πεντάροφσκι από το συγκυβερνών αλβανικό DUI, το 57,1% των ψηφοφόρων του κόμματος αυτού δηλώνει ότι στον πρώτο γύρο θα ψηφίσει τον Ρέκα έναντι 25,7% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Πεντάροφσκι. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε απο την εταιρεία “M-Prospect” το διάστημα 13-19 Μαρτίου, σε δείγμα 1.001 ερωτηθέντων, με το περιθώριο σφάλματος να κυμαίνεται στο +/- 3,1%.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα