back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Brexit: Tι να περιμένουμε έως τις δεύτερες ενδεικτικές ψηφοφορίες στη Βρετανία τη Δευτέρα

Διαβάστε επίσης

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς της πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία είναι πως αντιλαμβάνεται πλήρως την επιθυμία για μία νέα προσέγγιση στο Brexit, αλλά και για νέα ηγεσία στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Γι’ αυτόν τον λόγο δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή της μετά τις 22 Μαΐου – τη νέα ημερομηνία για την έξοδο της χώρας από την Ένωση – αλλά θα παραμείνει έως την εκλογή νέου πρωθυπουργού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκείνοι που πριν ήταν ανένδοτοι, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην ηγέτης του κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, να αλλάξουν γνώμη.

Οι 8 ενδεικτικές ψηφοφορίες δεν είχαν αποτέλεσμα χτες βράδυ στο Κοινοβούλιο.
Όπως δήλωσε και ο αρμόδιος για τις ψηφοφορίες βουλευτής Λετουιν, πρόκειται για μία διαδικασία “δύο σταδίων”, που ενώ δεν είχε αποτέλεσμα στη χθεσινή ψηφοφορία, αναμένεται να έχει καλύτερη απόκριση από τους βουλευτές τη Δευτέρα, οπότε και επέτρεψε ο Τζον Μπέρκοου, Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δεύτερη ψηφοφορία.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν λύνεται μόνο έτσι, καθότι η Μέι χρειάζεται να κερδίσει και τους 75 αντάρτες της, προκειμένου να ανατρέψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 13ης Μαρτίου, οπότε η συμφωνία της με τις Βρυξέλλες απορρίφθηκε για δεύτερη φορά με 149 ψήφους. Χρειάζεται επίσης τη στήριξη του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο έως τη σύναψη της συμφωνίας στήριζε την εύθραυστη κυβέρνηση της Μέι, αλλά το λεγόμενο backstop τους έφερε σε τροχιά σύγκρουσης.

Το backstop, η πολιτική προστασίας που θέτουν ως προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με σκοπό την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, είναι τροχοπέδη – από τα πιο σημαντικά – στη διαδικασία του Brexit και την έγκριση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα