18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ε.Βενιζέλος: Το σκάνδαλο Novartis είναι η αλλοίωση των θεσμών- Αισιοδοξία για το ΚΙΝΑΛ

Διαβάστε επίσης

Την αισιοδοξία του για την πορεία του ΚΙΝΑΛ εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84, χαρακτηρίζει ως “φούσκα” την υπόθεση Novartis, ενώ εξηγεί ότι η πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δύναται να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα με τον κ.Πετσίτη.

“Διάβασα και εγώ ότι η ΝΔ ζητά να προσέλθει η κ. Ζαΐρη , η επικεφαλής της επιτροπής για το ξέπλυμα χρήματος στην επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εφόσον το ζητήσουν τα 2/5 (της επιτροπής) δηλαδή όλη η αντιπολίτευση πρακτικά, οπωσδήποτε και εγώ που είμαι μέλος της επιτροπής και οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κλήτευση αυτή καθίσταται υποχρεωτική, το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη διαδικασία” λέει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Α.Π.Θ.

Όπως προσθέτει:  “Επειδή άκουσα κάποιους να ξενίζονται αν είναι δυνατόν να καλέσουν δικαστικό λειτουργό στην επιτροπή Θεσμών για ενημέρωση, πρέπει να σας πω ότι είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και πολύ πετυχημένη πρακτική και είμαι βέβαιος ότι η κ. Ζαΐρη με μεγάλη προθυμία θα ανταποκριθεί και θα έρθει να μας ενημερώσει. Οι προκάτοχοι της κ. Ζαΐρη έρχονταν πάντα με μεγάλη προθυμία, ενημέρωναν λεπτομερώς, είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα κάνει και η κ. Ζαΐρη”.

Σκάνδαλο Novartis είναι η αλλοίωση των θεσμών

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνέντευξή του στην εκπομπή «Άπλετο φως» και στον Ηλία Κανέλλη αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis και υποστηρίζει  ότι το σκάνδαλο είναι η αλλοίωση των θεσμών που προκαλεί η κυβέρνηση.

“Το «σκάνδαλο» εντός εισαγωγικών Novartis απεδείχθη ότι πρόκειται για φούσκα, για ένα κολοσσιαίο φιάσκο, για μια πολύ μεγάλη σκευωρία, η οποία όπως έχω πει στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2016, συνιστά παραβίαση των διατάξεων του ποινικού κώδικα περί εσχάτης προδοσίας” είπε χαρακτηριστικά στον σταθμό ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι: “Έχουμε συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πύρινος τους, στον οποίον ανήκει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, έχουν βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο.

Ίσως κάποιοι σκέφτομαι ότι δεν μπορεί να κλείσει έτσι η υπόθεση, χρειάζεται μια μικρή εντυπωσιακή κίνηση, έστω για λίγα 24ωρα, χωρίς ουσία, αλλά αυτό θα είναι η πλήρης επιβεβαίωση της αδυναμίας τους να διαχειριστούν αυτό που ονόμασαν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών».

Απεδείχθη ότι είναι πράγματι ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο από πλευράς θεσμικής, δηλαδή από πλευράς αλλοίωσης των θεσμών που προκαλεί η κυβέρνηση με ελάχιστους κρίκους που έχει στο δικαστικό σώμα”, κατέληξε.

Για την αλλαγή ποινικού κώδικα

“Εδώ και δεκαετίες εργάζονται πολύ σοβαρές επιτροπές, σημαντικών επιστημόνων για έναν νέο ποινικό κώδικα. Τώρα, οι επιτροπές και πάλι όπως έχουν ανασυσταθεί έχουν εξαιρετική σύνθεση. Ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος της επιτροπής για το νέο ποινικό κώδικα, είναι ένας σοφός άνθρωπος, αλλά μετέχουν και πανεπιστημιακοί. Φυσικά υπάρχουν παρατηρήσεις , επιστημονικές, έχουν γίνει υποδείξεις και νομίζω ότι η επιτροπή μπορεί να λάβει υπόψη και να ενσωματώσεις τις παρατηρήσεις που κάνουν σημαντικοί επιστήμονες. Αυτά εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν ώστε να έχουμε τάχιστα ένα νομοθέτημα το οποίο να μας φέρει στο ίδιο επίπεδο με την Ευρώπη. Ο κ.Καλογήρου συνεχίζει ένα έργο πολλών προηγούμενων Υπουργών και νομίζω ότι στο θέμα αυτό δεν έχει δείξει να αποκλίνει από τη γραμμή που υπήρχε και νομίζω ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να έχουμε μία σημαντική εξέλιξη”.

Αισιοδοξία για ΚΙΝΑΛ

Αναφορικά με το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι  ένα σημαντικό γεγονός για την παράταξη τον μεσαίο χώρο αλλά και γενικότερα για το πολιτικό σύστημα. “Θέλω να ελπίζω ότι έφτασε ένα μήνυμα το οποίο είναι βασικά αισιόδοξο ότι το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ και διεκδικεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επόμενη φάση της χώρας, η οποία είναι δύσκολη και απαιτεί την εγρήγορση τις ίδιας της κοινωνίας”.

 

Newsroom Αθήνα 9.84

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα