back to top
16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

“Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό”

Διαβάστε επίσης

Εκδήλωση για την απονομή των βραβείων σε σχολεία και μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό “Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό” πραγματοποιήθηκε στο μετρό της Ακρόπολης.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του Βρετανικού Συμβουλίου, με τίτλο «Σεβασμός στη διαφορετικότητα», που είναι κατά της παρενόχλησης και βασίζεται στα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Ο εκφοβισμός, οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, είναι μερικές μόνο από τις παθογένειες που ταλανίζουν, όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για φαινόμενα που πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση στις μελλοντικές γενιές.

Στο πλαίσιο αυτό, η 6η απονομή των βραβείων για το διαγωνισμό “Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό” έλαβε χώρα στο μουσείο της Ακρόπολης, σε μια εκδήλωση στην οποία το παρών έδωσαν τόσο αθλητές, όσο και πολιτικοί, μαζί φυσικά με τους πρωταγωνιστές που δεν ήταν άλλοι από τους μαθητές και τους δασκάλους τους.

Ο διαγωνισμός Απευθύνεται σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού και των 3 τάξεων του Γυμνασίου (10 έως 15 ετών), που φοιτούν σε σχολεία στην Ελλάδα.

Τα παιδιά δημιούργησαν μικρά βιντεάκια ή τραγούδια με θέμα, φυσικά, το σχολικό εκφοβισμό και διαγωνίστηκαν “κυνηγώντας” το έπαθλο που απένειμε η Samsung -τεχνολογικός εξοπλισμός για το νικητήριο σχολείο. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και συγκεκριμένα στο διαγωνισμό συμμετείχαν 22.000 παιδιά και 12000 εκπαιδευτικοί, από 60 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Συντονιστής της εκεδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, Γιώργος Παπαδάκης, ενώ τα βραβεία απένειμαν, μεταξύ άλλων, ο χρυσός παραολυμπιονίκης, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Παράλληλα, εκπρόσωποι από το υπουργείο Παιδείας παρευρέθηκαν και μίλησαν στο κοινό, ενώ το λόγο πήρε και η πρώην Υπουργός, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, αλλά και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Μίμης Δομάζος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές και μαθητρίες χορωδιών από διάφορα σχολεία έδωσαν το δικό τους στιγμα -άλλωστε τα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές της ημέρας- τραγουδώντας, μετά μουσικής, ενώ μια χορευτική ομάδα κοριτσιών, έκανε χορευτική επίδειξη.

Σημαντική ήταν και είναι η συμβολή και των αθλητών/αθλητριών που βρέθηκαν στο μουσείο της Ακρόπολης, βοηθώντας από το δικό τους πόστο στη διάδοση του ολυμπιακού ιδεώδους και εμπνέοντας, κυρίως, με το ήθος τους τα παιδιά. Άλλοι ήταν Ολυμπιονίκες, άλλοι Παραολυμπιονίκες, όλοι, όμως, δίνουν τη δική τους μάχη να εξαλείψουν τις διακρίσεις που υπάρχουν στην κοινωία.

Τρεις από αυτούς είναι η Βιργινία Κραβαριώτη, χάλκινη Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοϊα, ο Κώστας Φιλιππίδης, Ολυμπιονίκης στο Άλμα Επί Κοντώ και η Νέρι Μαντέι Νιανγκουάρα, Ολυμπιονίκης στην Κολύμβηση, οι οποίοι μίλησαν στον Αθήνα 984.

“Είναι μια πολύ όμορφη ημέρα η σημερινή, με πολλά από τα παιδιά που συνάντησα σήμερα έχω βρεθεί και κοντά τους στο σχολείο και έχουμε κάνει πρόγραμμα πάνω στο σχολικό εκφοβισμό. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τόσο όμορφες δουλειές από όλα τα παιδιά και είναι και πολύ αισιόδοξο το ότι συμμετείχαν τόσα πολλά σχολεία από όλη τη χώρα. Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες είμαστε δίπλα στα παιδιά να στηρίξουμε και να προσφέρουμε τις γνώσεις μας” δήλωσε η Βιργινία Κραβαριώτη.

Όσον αφορά στο αν υπάρχει πρόοδος, υπογράμμισε πως “υπάρχει πρόοδος και ενημέρωση και από διάφορα προγράμματα όπως το δικό μας με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αλλά βλέπω και προσπάθειες από το Υπουργείο Παιδείας, μέσω των δασκάλων. Τα παιδιά είναι ενημερωμένα και είναι πολύ σημαντικές και αυτές οι δράσεις που κάνουμε. Να φτιάχνουν, δηλαδή, βιντεάκια και να συνεργάζονται όλοι μαζί για να περνούν αυτό το μήνυμα”.

Από τη μεριά της η Νέρι Μαντέι Νιανγκουάρα ανέφερε πως “ο αθλητισμός ενώνει, εγώ από την πλευρά μου έχω περάσει και διάφορα στάδια σε μικρότερη ηλικία και χαίρομαι πάρα πολύ που γίνεται αυτό και που υπάρχει πρόοδος και βλέπω τα παιδιά να είναι αγαπημένα και να προσπαθούν να δώσουν μια λύση και ένα μήνυμα σε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει”.

Τέλος, ο αθλητής του άλματος επί κοντώ, Κώστας Φιλιππίδης επεσήμανε πως “θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, τους καθηγητές τους στα σχολεία, τους διοργανωτές της εκδήλωσης και νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία διότι ο εκφοβισμός είναι κάτι που μαστίζει στη σημερινή εποχή. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και τα παιδιά τα οποία είναι δέκτες και θύματα του σχολικού εκφοβισμού, και του διαδικτυακού τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά θίγεται προσωπικότητά τους, θίγεται ο ψυχικός τους κόσμος και είναι κάτι που τους ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής τους”.

Πρόσθεσε πως αυτό πάντα υπήρχε, “δεν γεννήθηκε σήμερα και δεν γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια. Απλώς τώρα καταπολεμάται και τώρα γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω ότι πιο παλιά δεν το είχε καταλάβει κανείς ότι συμβαίνει, δηλαδή δεν είχαμε δώσει την απαραίτητη σημασία που έπρεπε να δώσουμε”.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα