Search

Παραίτηση με αιχμές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

747

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ανακοίνωσε νωρίτερα το πρωί, ο δικαστικός Γιώργος Σταυρόπουλος, κάνοντας λόγο για τη «μόνη αξιοπρεπή αντίδραση στην απαξίωση της ΕΕΔΑ και εμού προσωπικά ως εκλεγμένου προέδρου του Εθνικού Θεσμού Δικαιωμάτων».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταυρόπουλος κάνει λόγο για «καίριο πλήγμα» στην ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να προσθέσει στη σύνθεση της Ολομέλειας πέντε μέλη από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και δύο επιπλέον μέλη από την κοινότητα των Ρομά, «κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μία ψήφο στην Ολομέλειά της». Επίσης, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση προχώρησε τη νομοθέτηση «χωρίς δημόσια διαβούλευση» και χωρίς να ενημερωθεί η ΕΕΔΑ.

«Τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν ιεραρχούνται. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και προστατεύονται ισότιμα όταν προσβάλλονται. Η κοινότητα των Ρομά φυσικά πρέπει να εκπροσωπείται στην ΕΕΔΑ, όπως και η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Ως προς την πρώτη αλλά και ως προς τη δεύτερη κοινότητα, η ΕΕΔΑ έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων τους, προβάλλοντας, με επιστημονικές εργασίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους, υποστηρίζοντας, συχνά, τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η υπερβολικά μεγάλη, όμως, ευνοϊκή μεταχείρισή τους σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθμίζει το κύρος της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της», σημειώνει.

Επίσης, χαρακτηρίζει την παραπάνω κυβερνητική ενέργεια ως «τελευταία πράξη μιας αδιάφορης και συχνά απαξιωτικής στάσης των εκπροσώπων της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στην ΕΕΔΑ, με ελάχιστες, μόνο, λαμπρές εξαιρέσεις» και παραθέτει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, όπως ο περιορισμένος προϋπολογισμός, το ελάχιστο σε αριθμό επιστημονικό προσωπικό, οι συνθήκες στέγασης και η χορήγηση μόλις 40 ευρώ το μήνα για κάθε μέλος της ΕΕΔΑ που μετέχει στην Ολομέλεια.

Η παραίτηση Σταυρόπουλου στη Βουλή

Το θέμα έθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος καλώντας τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Τζαννακόπουλο να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι, για το συγκεκριμένο ζήτημα το ευρωπαϊκό δίκτυο που συντονίζει όλες τις σχετικές επιτροπές έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι, η προωθούμενες διατάξεις παραβιάζουν τις Αρχές των Παρισίων.

«Να μη χρησιμοποιούμε νομιμοφανή επιχειρήματα για να δημιουργούμε πολιτικές εντυπώσεις», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: «Ο κ. Σταυρόπουλος έτσι και αλλιώς θα παραιτείτο, γιατί είχε λήξει η θητεία του»

«Ο κ. Σταυρόπουλος έτσι και αλλιώς θα παραιτείτο, γιατί είχε λήξει η θητεία του» σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς το θέμα της παραίτησης του κ. Σταυρόπουλου ετέθη και στην συνεδρίαση της επιτροπής.

«Σε 5 μέρες θα γίνουν εκλογές για τη νέα διοίκηση» κάνετε ό,τι μπορείτε για να αναβαθμίζετε θέματα που είναι κατά της κυβέρνησης, είπε η κ. Χριστοδουλοπουλου, απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που αναφέρθηκε στην επιστολή του παραιτηθέντος προέδρου, κάνοντας λόγο για βίαιη αλλοίωση της σύνθεσης της επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος πάντως αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να αποκαλούμε βίαιη διεύρυνση ένα γεγονός, τη στιγμή που κοινοβουλευτικά υπάρχει διαδικασία και θα προηγηθούν οι εκλογές στην συγκεκριμένη αρχή.

Αντίδραση ΚΙΝΑΛ

Για συστηματική υπονόμευση των θεσμών από την κυβέρνηση, έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής Θ. Παπαθεοδώρου, επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι, η «κυβέρνηση της παρακμής και των σκανδάλων, όποιο θεσμό δεν μπορεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει επιχειρεί να τον αλλοιώσει, να τον απαξιώσει και να τον συρρικνώσει».

Και καταλήγει: «η κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ και Προθύμων» βλάπτει σοβαρά τους θεσμούς και οποιαδήποτε ανοχή στην πολιτική της αποτελεί προσβολή στην λειτουργία του Κράτους Δικαίου».

 

 

Newsroom Αθήνα 9.84 – Στέλλα Παπαμιχαήλ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *