back to top
19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Παρέμβαση Σημίτη στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Παπούλια με τίτλο: “Πως συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις”

Διαβάστε επίσης

 

Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο “Πώς συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις» του καθηγητή και τέως Προέδρου του ΟΤΕ και της ΔΕΗ Δημήτρη Παπούλια, απόψε στην Παλαιά Βουλή, έφερε άρωμα μεταρρυθμίσεων και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το “πάνελ των εκσυγχρονιστών”, με αφορμή την εμβληματική παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στο βήμα των ομιλητών, καθώς επίσης και της πρώην υπουργού, Μαριέτας Γιαννάκου και του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννη Βούλγαρη.

Το λόγο έλαβε και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής του Ομίλου Προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) που έχει ιδρύσει ο κ. Σημίτης. Την εκδήλωση συντόνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καλλιόπη Σπανού.

Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στις μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως στο πως αυτές μπορούν να πετύχουν και να αποδώσουν καρπούς προς όφελος της κοινωνίας. Προσεγγίζοντας το θέμα των μεταρρυθμίσεων μέσα από ένα πολυπαραγοντικό πρίσμα ο κ. Σημίτης εστίασε σε τέσσερα σημεία 1ον) και ίσως σημαντικότερο, στο πολιτικό περιβάλλον, 2ον)στη βούληση και τη μάχη για τη μεταρρύθμιση 3ον) στην απαραίτητη τεχνογνωσία και 4ον) στην κοινωνική στήριξη, τη συμπαράσταση, όπως είπε, του κοινού με απαραίτητη προϋπόθεση την ενημέρωση του.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, οι μεταρρυθμίσεις προκαλούν ανησυχία και εχθρότητα στους πολλούς καθώς είχαμε μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι όλα κυλούν ομαλά και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Παρουσιάζοντας τον τρόπο που προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, ο κ. Σημίτης παρατήρησε πως -όπως τονίζει και ο συγγραφέας- υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πέτυχαν – εφόσον «υπάρχει γνώση, θέληση, μάχη για τη μεταρρύθμιση». Αναφέρθηκε σε θετικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων όπως η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ, η αποτελεσματική οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τα μεγάλα έργα (το μετρό, η Εγνατία κ.α.), το σχέδιο Καλλικράτης, η Διαύγεια, τα ΚΕΠ.

«Ο Δημήτρης Παπούλιας-σύμφωνα με τον κ. Σημίτη- αναφέρεται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων μιλώντας για “μια μάχη εκ του συστάδην” καθώς απαιτείται «ο μετασχηματισμός της εμπειρίας σε γνώση», ακολουθεί «ο καθορισμός του προβλήματος που πρέπει να επιλυθεί και η επιλογή των μέσων που προσφέρονται. Επιπροσθέτως, η επιτυχία μιας μεταρρύθμισης εξαρτάται πολύ από τον επιδιωκόμενο στόχο, το πολιτικό περιβάλλον και το περιεχόμενο του εκτελεστικού νόμου».

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίσθηκε μεταξύ άλλων επικριτικός στο ζήτημα συγχώνευσης ΑΕΙ και ΤΕΙ από την κυβέρνηση στο οποίο επιχείρησε να δώσει περίβλημα μεταρρύθμισης ενώ μακροπόθεσμα δεν θα επιφέρει κάτι στο εκπαιδευτικό σύστημα, αντιθέτως. Αίσθηση προκάλεσε επίσης μια αποστροφή του, η οποία εμμέσως πλην σαφώς θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αιχμή για τον τρόπο αντιμετώπισης μεταρρυθμίσεων που έχουν συντελεστεί αλλά και την διαχείριση τους απο την κυβέρνηση με μια τάση λαϊκισμού που ενέχει επικινδυνότητα. Ο Κώστας Σημίτης δήλωσε: «Στην Ελλάδα συμβαίνει να μην μνημονεύονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί. Είναι σαν η χώρα ηθελημένα να μένει χωρίς παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο συμπληρώνεται μια γενική κατασυκοφάντηση των πολιτικών πράξεων του παρελθόντος αδιακρίτως, ανεβάζοντας τον λαϊκισμό και την πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας σε επικίνδυνο επίπεδο».

Η Μαριέττα Γιαννάκου, αφού αναφέρθηκε στην εμπειρία της σχετικά με την μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας επί υπουργείας της, τόνισε ότι δεν αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό η ευκαιρία που είχε η χώρα από την ένταξη της στην ΕΕ. Η κ. Γιαννάκου, επεσήμανε ότι απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των επαϊοντων, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων. Αν αυτό δεν γίνει ,όπως είπε, δεν θα προχωρήσουμε στο μέλλον.

Ο Γιάννης Βούλγαρης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις είναι ασταθείς, ασυνεχείς, συντελούνται αλλά και ακυρώνονται και πως για να προχωρήσουν, χρειάζονται εμβληματικές προσωπικότητες, που αψηφούν το πολιτικό κόστος όταν απαιτείται να υπερασπιστούν ζητήματα αρχής.

Μεταξύ άλλων παρόντες στην εκδήλωση ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας, ο συνταγματαλόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη, Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, οι καθηγητές Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Γιώργος Σιακαντάρης και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Κατ. Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα