back to top
24.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

24.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Πανυγειονομική 24ωρη απεργία εργαζόμενων στα νοσοκομεία

Διαβάστε επίσης

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, στο πλαίσιο της πανυγειονομικής 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει για σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία).

Η πορεία ξεκίνησε από το Γ. Ν. Αλεξάνδρα και κατέληξε στο Υπουργείο Υγείας, με κεντρικό σύνθημα «δημόσια υγεία ώρα μηδέν».

Οι εργαζόμενοι ζητούν «επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και στις υποδομές για να πάψουν οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε συμμετοχή είτε όλα τα έξοδα».

Χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας «ανθεί εκμεταλλευόμενος τις ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».

Σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι το προσωπικό των νοσοκομείων σήμερα είναι 6.000 λιγότεροι σε σχέση με το έτος 2013, ενώ καταλήγει ότι “τα νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό” τη στιγμή που οι νεοδιόριστοι νοσηλευτές Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνουν 640 ευρώ μισθό και δεν γίνεται η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αν και 3.000 εργαζόμενοι εξαιτίας των συνθηκών εργασίας πάσχουν από καρκίνο ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μαζί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Γιώργο Γιαννόπουλο, στον οποίο μεταβίβασαν τα αιτήματά τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιαννάκος επεσήμανε ότι «σήμερα είχαμε μια πολύ πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση. Μεταβιβάσαμε στο Γενικό Γραμματέα, μεταξύ άλλων, ότι θέλουμε εξοπλισμό, υποδομές και επενδύσεις στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται χωρίς επιβάρυνση. Ζητήσαμε, ακόμα, μόνιμες προσλήψεις, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και να θεσμοθετηθούν όσα τα δικαστήρια ενέκριναν τελεσίδικα σχετικά με τους μισθούς. Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν αόριστες και η κυβέρνηση φαίνεται ότι πετάει τη μπάλα στην εξέδρα».

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα