back to top
23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Βρετανία: Στην κούρσα των ευρωεκλογών σταθερά προπορεύεται το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ

Διαβάστε επίσης

Σε νέα δημοσκόπηση σχετικά με την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές το νέο κόμμα του αντιευρωπαϊστή Νάιτζελ Φάρατζ – το Brexit Party – διατηρεί μεγάλο προβάδισμα τόσο έναντι του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών όσο και σε σχέση με το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας The Observer δείχνει ότι το νεοσύστατο κόμμα του Φάρατζ συγκεντρώνει το 34% των ψήφων λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στη Βρετανία στις 23ης Μαΐου. Η υποστήριξη του κόμματος παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που είχε γίνει πριν από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το Εργατικό κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας το 20% των ψήφων ενώ στην τέταρτη θέση – στο 12% – παραμένει καθηλωμένο το Συντηρητικό κόμμα υπό την Τερέζα Μέι. Οι φιλοευρωπαϊστές Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που ρητά έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος κάνουν δυναμικά την επανεμφάνισή τους στη βρετανική πολιτική σκηνή και σε σχέση με τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας έχουν ενισχύσει τη θέση τους και συγκεντρώνουν το 15% των ψήφων.

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης οι Τόρις – Σε άτακτη υποχώρηση οι Εργατικοί

Λίγες μόνο μέρες απομένουν πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και οι Sunday Times υπογραμμίζουν ότι η “λαϊκιστική έκρηξη” έχει ως αποτέλεσμα η υποστήριξη για τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα – τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς – να έχει περιορισθεί σε “ιστορικά χαμηλά”.

Σε άρθρο του στους Sunday Times , ο λόρδος Χεζελτάιν , μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές των Τόρις και της βρετανικής πολιτικής ζωής, αποκαλύπτει ότι θα υποστηρίξει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες την ερχόμενη Πέμπτη – ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών στη Βρετανία – και ότι για πρώτη φορά θα έχει ψηφίσει ένα κόμμα διαφορετικό από τους Συντηρητικούς.

Ο Χεζελτάιν που επιδιώκει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη θεωρεί ότι το Συντηρητικό κόμμα – “έχει μολυνθεί από τον ιό του Brexit” – και εκτιμά ότι οι Τόρις κινδυνεύουν να “βυθισθούν στο βαθύ σκοτάδι” – εξαιτίας του Brexit.

Ο Observer αναφέρεται στην “απελπιστική” – όπως γράφει – μάχη που έχουν επιδοθεί αυτές τις ημέρες τα στελέχη του Εργατικού κόμματος ώστε να αποτρέψουν την “καθίζηση” του κόμματος στις ευρωεκλογές. Ο βουλευτής των Εργατικών Νιλ Κόιλ επισημαίνει στην εφημερίδα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τιμωρηθεί για την αντιφατική του στάση στο ζήτημα του Brexit . “Ο Τζέρεμι Κόρμπιν με την τακτική του έχει αναστήσει το κουφάρι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών” , τονίζει ο Κόιλ.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Άντριου Ρόνσλει θρηνεί την απώλεια – “του κεντρώου χώρου” – και προειδοποιεί ότι οι πιθανότητες να καταλήξει η Βρετανία – “χωρίς Brexit ή με μια μη-συμφωνία Brexit“ – έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Στο “μικροσκόπιο” του Ευρωκοινοβουλίου ο Νάιτζελ Φάρατζ

Όπως μας ενημερώνει ο Independent ο Νάιτζελ Φάρατζ , ο ηγέτης του κόμματος Brexit που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει έρευνα από αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι δεν είχε δηλώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο λίρες που είχε λάβει από τον μεγιστάνα επιχειρηματία Άρον Μπανκς.

Ο αντιευρωπαϊστής Φάρατζ επιμένει ότι η οποιαδήποτε “δωρεά” του Μπανκς πραγματοποιήθηκε μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία του 2016 για την ΕΕ, όταν δηλαδή σχεδίαζε να εγκαταλείψει την πολιτική και πρόκειται καθαρά για προσωπικό θέμα. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Φάρατζ παρέμεινε ευρωβουλευτής και μετά το δημοψήφισμα , κάτι που σημαίνει ότι τα “δώρα” του Άρον Μπανκς θα έπρεπε – “να είχαν δηλωθεί” – σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαφάνεια.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα