back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το “μπλοκάρισμα” της Google στην Huwaei από μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android είναι ένα απο τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο καθώς επίσης και το Ibizagate, το σκάνδαλο που οδηγεί την Αυστρία σε πρόωρες εκλογές.

Για Αυστρία:

“Ibizagate: Οι Αυστριακοί θα οδηγηθούν στις κάλπες μέσα στο χρόνο νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν. Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν δήλωσε την Κυριακή ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν νωρίς τον Σεπτέμβριο “στη σκιά του σκανδάλου”. “Οι νέες εκλογές είναι σωστές και αναπόφευκτες” δήλωσε ο φαν ντερ Μπέλεν μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς. “Είναι πλέον υπόθεση της φήμης της Αυστρίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο” δήλωσε. Ένα αξιοσημείωτο πείραμα… έλαβε τέλος το Σαββατοκύριακο όταν ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς “έβγαλε απο την πρίζα” τον συνασπισμό του με το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας ή FPÖ ύστερα από 17 μήνες, παραδεχόμενος ότι η προσπάθεια του να χτίσει μια συμμαχία με τους ακροδεξιούς λαϊκιστές δεν λειτούργησε. Ο Κουρτς εμφανίστηκε να αντιλαμβάνεται πως αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξει το κόμμα και τον ίδιο από το τεράστιο σκάνδαλο που προέκυψε από το βίντεο στο οποίο ο Χάινς – Κρίστιαν Στράχε ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος εμφανίζεται να παζαρεύει πολιτικές χάρες σε αντάλλαγμα για προεκλογική χρηματοδότηση. “Φτάνει πια” αναφώνησε ο Κουρτς ύστερα από μια σύντομη δήλωση στον Τύπο προσθέτοντας ότι ο Στράχε θα μπορούσε να εκδιωχθεί ποινικά. “Το κόμμα της Ελευθερίας αυτοκαταστράφηκε” δήλωσε ο ίδιος στην Bild.

Η δημοσίευση του βίντεο προκάλεσε την παραίτηση του Στράχε από αντιπροέδρου καθώς τον εμφανίζει να προσφέρει δημόσιες συμβάσεις σε αντάλλαγμα για πιθανές δωρεές από μια γυναίκα που εμφανίστηκε ως η πλούσια ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη. Εμφανίζεται μάλιστα να συζητά την αγορά μετοχών από τη Ρωσίδα της εφημερίδας Kronen-Zeitung, μια από τις εφημερίδες που έχουν μεγάλες πωλήσεις ώστε να γράφονται εκεί πιο “φιλικά” άρθρα για τον Στράχε αναφέρει το Politico.
Το θέμα έχει πάρει προεκτάσεις πέραν της Αυστρίας. Η ξεκάθαρη διαφθορά του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος αποτελεί πλήγμα για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και τις προσπάθειες της να εμφανιστεί ως μια “καθαρή” εναλλακτική έναντι των συστημικών πολιτικών κομμάτων. Το Σάββατο πάντως ο επικεφαλής του Γερμανικού AfD, Γιοργκ Μέουτεν – στην εκδήλωση του Σαλβίνι στο Μιλάνο -ήδη απέρριπτε την υπόθεση ως καθαρά “εσωτερικό ζήτημα”.

Το μεγάλο ερώτημα: Ποιος θα κερδίσει τελικά από αυτό το στόρυ την επόμενη Κυριακή; Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Όλοι θα προσπαθήσουν. Οι Σοσιαλιστές θα εμφανιστούν ότι το θέμα ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, οι συντηρητικοί θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι οι λαϊκιστές είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουν. Οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι θα πουν ότι δεν είχαν ποτέ μπει στον πειρασμό να ανταλλάξουν τις αρχές τους για την εξουσία. Και οι εθνικιστικές δυνάμεις της Ευρώπης ίσως να ελπίζουν πως με τη βοήθεια των θεωριών συνομωσίας θα θολώσουν τα ήδη θολωμένα νερά της ιστορίας (η πηγή του βίντεο είναι ακόμα κρυφή).
“Ο πατριωτισμός και η Ευρώπη δεν είναι αντιμαχόμενοι, ο εθνικισμός επιχειρεί να καταστρέψει την Ευρώπη και αυτόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε” δήλωσε η Μέρκελ σε μια συγκέντρωση 6,000 ανθρώπων στο Ζάγκρεμπ στη μόνη εκτός Γερμανίας εμφάνιση της. Στο μεταξύ η Süddeutsche Zeitung δημοσίευσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το βίντεο του Στράχε όπου εμφανίζεται να μιλά αισχρά για την Κροατία και τη Σερβία.

Την ίδια ώρα… τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Βιέννη. Ανώτατα στελέχη του FPÖ όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ – από τη πολύ δεξιά πτέρυγα του ακροδεξιού κόμματος – άμεσα πήραν αποστάσεις από τον Στράχε. Εως και αυτή την ωρα τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα στελέχη του κόμματος παραμένουν στις θέσεις τους παρά το γεγονος ότι αξιωματούχοι από το κόμμα του Κουρτς λένε πως είναι θέμα ημερών ειδικά για τον Κικλ. Το σύνταγμα της Αυστρίας υπαγορεύει ο πρόεδρος να απολύει υπουργός μετά από σχετικό αίτημα του καγκελάριου.

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με την Welt am Sonntag ο πρόεδρος των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας είχε ήδη προειδοποιήσει το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει “αυξημένοι κίνδυνοι” στην ανταλλαγή πληροφοριών ευαίσθητου περιεχομένου με την Αυστρία.
Ο Κουρτς, ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Αυστρία πρότεινε οτι στόχος του για το κόμμα του Λαού ή ÖVP είναι να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας και να μπορέσει να κυβερνήσει με πλειοψηφία. Ίσως χρειαστεί τη βοήθεια από κάποιους μικρότερους εταίρους αλλά έστειλε μήνυμα ότι μάλλον δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με κανέναν ούτε με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPÖ. “Μόνο μετά τις εκλογές θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε τον τόνο ξεκάθαρα ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αλλαγή, που ξεκινήσαμε” δήλωσε ο Κουρτς το Σάββατο το απόγευμα προσθέτοντας ότι ελπίζει “στη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών”. Προσέθεσε ότι δεν μπορεί να “δει αυτή τη στιγμη αλλον εταίρο” για το συντηρητικό όραμα του για την πολιτική σκηνή της Αυστρίας. Το FPÖ “δεν ήταν έτοιμο να αλλάξει εσωτερικά” και το SPÖ δεν μοιράζεται τις ίδιες ιδέες με εκείνον. Οι άλλοι είναι “πολύ μικροί”. Η επικεφαλής του SPÖ Παμελα Ρέντι – Βάγκνερ υπενθύμισε στον Κουρτς ότι θα μείνει στην ιστορία της χώρας το σκάνδαλο ως η κορυφή του παγόβουνου και πως ο καγκελάριος γνώριζε με ποιους έκανε συμμαχία. Από την πλευρά του το FPÖ χρησιμοποίησε το γεγονος ότι η αποκάλυψη – το βίντεο διέρρευσε σε δύο γερμανικά ΜΜΕ -Süddeutsche Zeitung and Spiegel — ότι ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ επαγγελματικής “παγίδας”. “Ήταν μια πολύ προσεχτικά σχεδιασμένη πολιτική δολοφονία” δήλωσε ο Στράχε όταν ανακοίνωσε την παραίτηση του. Το πως θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα θα φανεί στις ευρωεκλογές.

Αλλά το μεγαλύτερο μυστήριο όλης της ιστορίας δεν έχει αποκαλυφθεί. Ποιος ήταν πισω από την δεξιοτεχνικά στημένη παγίδα; Ο Κουρτς δήλωσε ότι του θύμισε τις μεθόδους ενος πρώην συμβούλου επικοινωνίας του SPÖ. Δεξιοί μουρμούρισαν ότι ίσως εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες μιας άγνωστης δύναμης ίσως υπερεκτιμώντας τη θέση του ακροδεξιού κόμματος στην παγκόσμια λίστα “των δυνάμεων του κακού”.

Για Ευρωεκλογές:

Στο Μιλάνο συγκεντρώθηκαν για ακόμα μια φορά μετά το κάλεσμα του Ματέο Σαλβίνι ηγέτες και εκπρόσωποι 11 εθνολαϊκιστικών κομμάτων της Ευρώπης, ανάμεσά τους η Μαρίν Λεπέν, του Εθνικού Συναγερμού, και ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία, σε ρόλο σαπόρτ για να ανακηρύξουν τον οικοδεσπότη νέο ηγέτη τους. Συνολικά 26 ευρωβουλευτές αναμένεται να εκλέξει η Λέγκα, 20 περισσότερους από όσους διαθέτει. Η συνάντηση στο Μιλάνο έγινε στη “σκιά” των εξελίξεων στην Αυστρία με την Λεπέν όμως να διατείνεται ότι “όποια και αν είναι η αλήθεια, αυτές οι καταγγελίες δεν εξαφανίζουν το εκλογικό σώμα του FPÖ”. Αυτή η έκδηλη ρωσοφιλία έχει κοστίσει όμως στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά… την άρνηση πολωνικών και σουηδικών αντίστοιχων κομμάτων να μετάσχουν στην ευρωομάδα τους. “Η σημερινή Ευρώπη είναι ανίκανη, έχει κυριευτεί από τους μετανάστες!” τόνισε ο Βεζελίν Μαρέσκι, από το βουλγαρικό κόμμα Volya. “Λέμε όχι σε αυτή τη μετανάστευση που… θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των λαών μας, του κοινωνικού μας κράτους και τις αξίες του πολιτισμού”, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν. “Τέλος στη μετανάστευση. Τέλος στον απολυταρχισμό του Ισλάμ”, δήλωσε ο Γκέερτ Βίλντερς. “Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους Σαλβίνι”, πρόσθεσε.

“Οι Πράσινοι της Ευρώπης έτοιμοι να γίνουν ρυθμιστές σε αυτές τις ευρωεκλογές” αναφέρει ο Guardian. Οι Πράσινοι της Ευρώπης εμφανίζονται έτοιμοι για τη μεγαλύτερη έως τώρα νίκη τους στις ευρωεκλογές αυτή την εβδομάδα και ίσως αποτελέσουν τους “ρυθμιστές” στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο που όπως προβλέπεται θα είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένο. “Θα είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” ανέφερε ο Μπας Έικχουτ, ένας ευρωβουλευτής από την Ολλανδία και ο συνυποψήφιος της Σκα Κέλερ για την προεδρία της Κομισιον. “Έχουμε την ευκαιρία να καθορίσουμε τις νέες πλειοψηφίες. Και θα έχουμε τις δικές μας απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, όπως και τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου”. Με τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές ομάδες να προβλέπεται να χάνουν έδρες έναντι των λαϊστικών οι Πράσινοι εμφανίζονται να καταλαμβάνουν 58 και πάνω έδρες και ενδεχομένως να παίξουν πολύ κρίσιμο ρόλο στην συμμαχία των φιλοευρωπαίων, την επομένη των εκλογών. Η στήριξη προς τα κόμματα των Πρασίνων ιδιαίτερα στη Βόρεια Ευρώπη έχει αυξηθεί καθώς οι προοδευτικοί ψηφοφόροι έχουν εκτιμήσει την φιλοευρωπαϊκή τους στάση, την ανθρώπινη προσέγγιση στο μεταναστευτικό και τις ξεκάθαρες θέσεις τους σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση και τη βιωσιμότητα.
“Χιλιάδες στους δρόμους σε διαδηλώσεις υπερ της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών” αναφέρει η DW. Μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές δεκάδες χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους της Γερμανίας χθες για να εκφράσουν τη στήριξη τους προς την Ευρώπη και να στείλουν ισχυρό μήνυμα έναντι του εθνικισμού και της ακροδεξιάς. Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε διάφορες γερμανικές πόλεις: Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Κολωνία, Μοναχο και Στουτγάρδη. Οι διοργανωτές υπολόγισαν ότι περίπου 45.000 πήραν μερος στην πορεία της Κολωνίας διπλάσιο ποσοστό από εκείνο που ανέμεναν. Δύο μέλη της οργάνωσης “Γιαγιάδες εναντίον της δεξιάς” δήλωσαν στο γερμανικό δίκτυο οτι ήθελαν να βγουν στους δρομους για να στηρίξουν την Ευρώπη λόγω της έντονης ανησυχίας τους ότι η Γερμανία και η Ευρώπη επιστρέφουν στο πιο “σκοτεινό κεφάλαιο” της ιστορίας.

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν πως η ΕΕ πιθανόν να καταρρεύσει μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια, κι ας καταγράφει ρεκόρ 25ετίας η στήριξη προς την Ένωση. Σύμφωνα μάλιστα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η YouGov κατά παραγγελία του θινκ τανκ European Council on Foreign Relations (ECFR), ένα 30% των Ευρωπαίων θεωρεί ρεαλιστική πιθανότητα μία σύρραξη μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών. Ο φόβος αυτός διακατέχει έως και έναν στους τρεις ψηφοφόρους στη Γαλλία και την Πολωνία. Και είναι ιδιαίτερα έντονος μεταξύ των πολιτών που σχεδιάζουν να απόσχουν ή να ψηφίσουν εξτρεμιστές στις ευρωεκλογές της ερχόμενης εβδομάδας: ένα 46% των υποστηρικτών του Εθνικού Συναγερμού, του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν και ένα 41% των υποστηρικτών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) εξέφρασαν αυτή την πεποίθηση. Τόσο στη Γαλλία και τη Γερμανία, όσο και στην Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Πολωνία, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε πως θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να διαλυθεί η ΕΕ μέχρι το 2040. Πλέον απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Σλοβάκοι, με ποσοστό 66%. Ακολουθούν οι Γάλλοι, με ποσοστό 58%, τη στιγμή που το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, La République En Marche, δίνει μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές με τον Εθνικό Συναγερμό. Από τα 14 κράτη που σφυγμομέτρησε η YouGov – από κοινού εκλέγουν το 70% και πλέον των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου – μόνο στη Σουηδία (44%), τη Δανία (41%) και την Ισπανία (40%), έπεσε κάτω από το 50% το ποσοστό που προβλέπει κατάρρευση.

Συνέντευξη Τσίπρα στους FT:

“Α. Τσιπρας: Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις”. “Δεν σκέφτομαι να χάσω στις εκλογες, σκέφτομαι το πως θα κρεδίσω τις εκλογές” αναφέρει στη συνέντευξη του που παραχώρησε στην βρετανική οικονομική εφημερίδα απο το Μέγαρο Μαξίμου. “Υπάρχει ένα ρητό: έαν ένας στρατιώτης πάει στη μάχη για να χάσει, τότε καλύτερα να μην πάει καθόλου… Δεν γεννήθηκα για να γίνω πρωθυπουργός. Δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια. Έγινα ο νεότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία, στην ηλικία των 40 ετών”. “Αυτή είναι η ζωή. Στη ζωή θα πρέπει να μάχεσαι. Αυτό μόνο. Αλλά η τελική απόφαση είναι η απόφαση του λαού – δεν είναι δικη μας” τονίζει. (…) Ενόψει των εκλογών, ο Τσιπρας πιστεύει ότι η ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας του πριν τις εκλογές τον Οκτώβριο θα ενισχύσει την προοπτική νίκης του στις εκλογές καθώς τα πλεονεκτήματα μιας σταθερούς, αν όχι μετριοπαθούς ανάκαμψης θα έχουν αναγνωριστεί. “Κάθε μέρα που περνά πιστεύω ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί ότι στη ζωή του πως η κατάσταση έχει αλλάξει” αναφέρει. “Η αναμονή είναι πλεονέκτημα για εμένα γιατί κάποιες φορές υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ… κρίσιμων αποφάσεων και πότε αυτές γίνονται αντιληπτές από το κόσμο, ειδικά στην οικονομία. Πιστεύω ότι τώρα ο κόσμος θα αρχίσει να βλέπει τα πλεονεκτήματα για την ανάκαμψη”. Σε μια στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται εμείς έχουμε ακόμα ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ. Υπολογίζουμε ότι για το 2019 αυτη θα κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,4% του ΑΕΠ. (…) Δίνει μια σειρά ποσοστών και αριθμών προκειμένου να καθησυχάσει τους δανειστές της Ελλάδας – την Ε.Ε και το ΔΝΤ – ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν χαλαρώνει ενόψει των εκλογών: Η ρευστότητα στα δημόσια ταμεία περίπου 45 δισ ευρώ και τα εσοδα ύψους 400 εκ ευρώ το πρώτο τετράμηνο φέτος και μια μείωση της ανεργίας στο 18%. Ο Τσίπρας υπεραμύνεται των επιδόσεων της κυβέρνησης του στο θέμα των επενδύσεων σημειώνοντας ότι το 2018 έφερε το υψηλότερο επίπεδο ξένων επενδύσεων ύψους 3,6 δισ ευρώ – εδώ και μια δεκαετία. Αναφέρει ότι πολλά έχουν ήδη δρομολογηθεί ύστερα από την πετυχμένη ολοκλήρωση στη διάρκεια της θητείας του διάφορων πρότζεκτ ιδιωτικοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στην Τουρκία:

Η εφημερίδα Star κυκλοφορεί με εξώφυλλο σέλφι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μια παρέα νεαρών κοριτσιών – οπαδών του και αφήνει σαφείς αιχμές για τη νοθεία των προηγούμενων ακυρωθέντων εκλογών. Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως την 23η Ιουνίου δεν θα υπάρξουν ξανά “τρύπες” στο σύστημα και η κινητοποίηση του κυβερνώντος AKP θα φτάσει στα υψηλότερα όρια για να διασφαλιστεί η νίκη.
Η Turkiye αναφέρει πως σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρξουν εκπρόσωποι του κόμματος του Ερντογαν ενώ αμφότερες οι δυο εφημερίδες αναμένουν τα κρυφά χαρτιά του προέδρου.
Η Aksam κάνει αναφορά σε επεισόδιο ανάμεσα σε ελληνική πυραυλάκατο και την τουρκική φρεγάτα Burgazada, υποστηρίζοντας ότι οριακά αποφεύχθηκε σύγκρουση και ότι υπάρχουν σχετικές καταγραφές σε βίντεο προς απόδειξη του γεγονότος.
Από την πλευρά του ο Εκράμ Ιμάμογλου συνεχίζει τη σιωπηλή καμπάνια που ήδη έφερε μια νίκη. Μια καμπάνια που είχε ως χαρακτηριστικό την μη υπερβολική αφισοκόλληση – υπερέκθεση, αλλά το οργανόγραμμα και τις προτάσεις αλλά και λύσεις για τα ζητήματα της Πόλης, αναμένεται να συνεχιστεί ώς το τέλος της νέας μάχης και απομένει να φανεί αν η συσπείρωση και ο μηχανισμός του AKP θα διασώσει τον Ερντογαν από μια ακόμη, αυτή τη φορά σίγουρα πιο πικρή ήττα.

Για Huawei:

“Η Google μπλοκάρει την πρόσβαση της Huawei στα αναβαθμισμένα Android” αναφέρει ο Guardian. Η Google απέκλεισε τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps. Οι περιορισμοί, που συνιστούν άλλο ένα πλήγμα για τη Huawei, έρχονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει την προηγούμενη εβδομάδα την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός κι έχουν ειδική άδεια. Η Google ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με το νέο κανονισμό, αναστέλλοντας τις συναλλαγές με την κινεζική εταιρεία, οι οποίες απαιτούν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, πέρα από εκείνες που είναι διαθέσιμες μέσω άδειας ανοιχτού λογισμικού (όμως τα Google Play, Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps κ.α. δεν καλύπτονται, καθώς απαιτούν εμπορική συμφωνία με τη Google). Η Huawei δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν. H Huawei θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android, αλλά μετά την απόφαση της Google, οι χρήστες των νέων συσκευών Huawei δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους αναβαθμίσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη του Android. Οι υπάρχοντες χρήστες των Huawei smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να «κατεβάζουν» αναβαθμίσεις των εφαρμογών της Google μέσω Google Play, αλλά όταν η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android (την οποία ετοιμάζει), η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει την αναβάθμιση στις συσκευές της.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα