back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία εξακολουθούν να απασχολούν τον διεθνή Τύπο καθώς συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί τόσο στο εσωτερικο της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για #IBIZAGATE: Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε την παραίτηση του πρώην πλέον υπουργού Εσωτερικών. Με μια σύντομη ανακοίνωση προς τον Τύπο ο Κουρτς δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Αυστρίας την παραίτηση του υπουργού, Χέρμπερτ Κικλ.

Ο Κουρτς δήλωσε ότι ο Κικλ ο γ.γ του ακροδεξιού, FPÖ θα έπρεπε να αποχωρησει από τη θέση του ώστε να εξασφαλιστεί “μια πλήρης διαφάνεια” στην έρευνα την ευθύνη της οποίας θα έχει το υπουργείο του. Μετά την ανακοίνωση αυτή, το ίδιο το κόμμα ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει από τους υπουργούς του να παραιτηθούν και χαρακτήρισε τον Κουρτς ως τον “νουμερο 1 εχθρό”. Οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι θα βαδίσουν σε χωριστούς δρόμους άμεσα.

Και έτσι ολοκληρώθηκε και η 17μηνη πολιτική περιπέτεια του Κουρτς να μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Ο γλυκερός ηγέτης είχε γίνει αντικείμενο φθόνου απο τους συντηρητικούς, είχε επικριθεί από τους αριστερούς και καταδικαστεί από τους φιλελεύθερους ενώ οι κινήσεις του ήταν υπό στενή παρακολούθηση και της ευρωομάδας του, του ΕΛΚ.

Ο Κουρτς έδωσε τέλος τόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό του αλλά και στην υποχρέωση του ΕΛΚ να κάνει τα στραβά μάτια για αυτή τη συνεργασία… Το στοίχημα του έχει εξασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα: 38% των Αυστριακών θα τον ψήφιζαν αν πρόωρες εκλογές θα πραγματοποιούνταν αυτή την Κυριακή, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση. Ο Κουρτς είναι ήδη ενισχυμένος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση, Οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν μόλις μια μονάδα και ανεβαίνουν στο 26%, σύμφωνα με την εφημερίδα Österreich.

Ενώ ο Κουρτς ελπίζει σε ένα πολύ καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές της Κυριακής η συντριβη που υπέστη η κυβέρνηση του ίσως αποδυναμώσει τη φωνή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εντός του ΕΛΚ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πάντως βρίσκεται σήμερα στη Βιέννη όπου θα μιλήσει στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στο συνέδριο της. Σίγουρα θα αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα…

Πολλοί πιστεύουν πως οι εξελίξεις στην Αυστρία θα επηρεάσουν και την εμφάνιση της Ακροδεξιάς σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Πιάνοντας αμέσως τον παλμό η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε τη Δευτέρα να κάνει λόγο για «πολιτικούς που ξεπουλιούνται» και να δηλώσει πως «η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην Ακροδεξιά, η οποία θέλει να αφανίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων». Αναφερόμενη δε στην πολιτική ομάδα την οποία σκοπεύουν να δημιουργήσουν μετά τις ευρωεκλογές ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο (δηλαδή η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία) πρόσθεσε: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε λαϊκιστικά ρεύματα, τα οποία σε πολλές περιοχές περιφρονούν τις αρχές μας και θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και τις αξίες της».

Από την πλευρά του ο Γκι Φέρχοφστατ τα έβαλε με τον Ματέο Σαλβίνι χαρακτηρίζοντας τον προσωπικό “νούμερο 1 εχθρό του”. Σε συνέντευξη του στο CNN σχολίασε το σχέδιο του ηγέτη της ιταλικής Λέγκας για την Ε.Ε “Μεταρρύθμιση; Δεν θα την αποκαλούσα μεταρρύθμιση. Θα την έλεγα μάλιστα φιλί θανάτου”.

Σε ένα μηνυμα του στο διαδίκτυο ο Φέρχοφστατ προκαλεί και άλλο τον Σαλβινι κατηγορώντας τον ότι σε συνεργασία με τον Πούτιν επιχειρούν να καταστρέψουν την Ευρώπη. “Σε προκαλώ σε μια μεταξύ μας συζήτηση καθώς ο κόσμος έχει δικαίωμα να μάθει τα διαβολικά σχέδια που έχεις στο μυαλό σου” είπε. Ο Φέρχοφστατ συνέδεσε μάλιστα τον Σαλβίνι με τον Στράχε λέγοντας ότι “σχεδιάζουν συνεχώς να καταστρέψουν την Ευρώπη με χρήματα του Πούτιν”. Μιλώντας απευθείας στον Σαλβίνι ο Φέρχοφστατ είπε ότι πρόσφατα συζήτησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά όλοι “γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός ηγέτης της ιταλικής κυβέρνησης”. Και συνέχισε: “Πες μου που θέλεις να γίνει, στις Βρυξέλλες, ή στην Ιταλία. Θα είμαι εδώ”.

Στη Γαλλία: Τον έχουν χαρακτηρίσει από “Τρότσκι της ακροδεξιάς” έως και “απόστολο του τραμπισμού” τον Στίβ Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, ο οποίος κατάφερε το τελευταίο διήμερο να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.
Ο Μπάνον, που βρίσκεται στη Γαλλία ως παρατηρητής των ευρωεκλογών, όπως δήλωσε, και όχι για να διαδραματίσει κάποιον ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της Λεπέν, εκθείασε την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, υποστηρίζοντας ότι «τα πήγε καλά όσον αφορά τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πολιτική επιστροφή της μετά την ήττα της από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Η ανθεκτικότητά της, δεδομένου ότι κατάφερε να επιστρέψει μετά την αποτυχία της το 2017, και ο τρόπος με τον οποίο έδωσε μια νέα ταυτότητα στο Εθνικό Μέτωπο, όλα όσα έκανε ηγουμένη του κόμματός της τα βρίσκω πολύ αξιοσημείωτα». Έχοντας εγκαταστήσει το στρατηγείο του σε ένα εγκαταλειμμένο μοναστήρι στη Βόρεια Ιταλία, ο Μπάνον, πρώην πρόεδρος του δεξιού ιστότοπου Breitbart.com, συμβουλεύει ακροδεξιούς, εθνικιστές και λαϊκιστές πολιτικούς στην Ευρώπη, χωρίς να κρύβει ότι αποσκοπεί σε μια διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενοχλημένη από τον θόρυβο που προκαλούν στη Γαλλία οι δηλώσεις-δραστηριότητες Μπάνον, η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε χθες πως “ο Μπάνον δεν έχει ρόλο στην εκστρατεία μας. Δεν γνώριζα καν πως βρισκόταν στο Παρίσι για δουλειές. Δεν έχει καμιά σχέση με την εκστρατεία. Εσείς, τα μέσα ενημέρωσης, είστε εκείνοι που τον σέρνετε στην προεκλογική εκστρατεία”. Είχε προηγηθεί την Κυριακή, με αφορμή τον Μπάνον, η σφοδρή επίθεση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ κατά των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον προσπαθεί να διχάσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Στη Βρετανία: Η βρετανική βιομηχανία Χάλυβα εντός 24 ωρών χωρίς συμφωνία για διάσωση της από την κυβέρνηση αναφέρει σήμερα το πρωί το Sky News. “Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα καλέσει τους διαχειριστές την Τετάρτη αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 30 εκ στερλιών” αναφέρει.

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μει συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο σήμερα στις 9.30 το πρωί στην Ντάουνινγκ Στριτ για να αναζητήσει βοήθεια για την τελευταία ουσιαστικά μεγάλη πράξη της θητείας της ως πρωθυπουργού – την τέταρτη και τελευταία προσπάθεια να ψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο. Η πρωθυπουργός θα περιγράψει μια σειρά “γενναίων” μέτρωβν που ελπίζει ότι θα της δώσουν τη στήριξη που αναζητά από τους βουλευτές των Εργατικών όταν το νομοσχέδιο της Συμφωνίας για την Αποχώρηση θα κατατεθεί στη Βουλή σε δεκαπέντε μέρες. Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα καθώς οι υπουργοί της θα εξετάσουν το εάν θα πρέπει να υποχωρήσουν στα αιτήματα των Εργατικών σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και για το περιβάλλον και ίσως την τελωνειακή ενωση έως το 2022. ‘Η κα Μει αναμένεται να προειδοποιήσει τους υπουργούς της ότι ίσως θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια προσωρινή τελωνειακή ένωση… για να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους των Εργατικών” αναφέρει ο πολιτικός συντάκτης της Mail. “Οι σύμμαχοι της πρωθυπουργού ανησυχούν ότι οι πιθανές υποχωρήσεις θα είναι τόσο σημαντικές που ίσως να εξαναγκάσουν κάποιους υπουργούς, που στηρίζουν το Brexit να φύγουν από το συμβούλιο διαμαρτυρόμενοι”.

Η εικόνα του Νάιτζελ Φάραζ να ειναι “λουσμένος” από μιλκσέικ από την επίθεση που δέχθηκε στο Νιουκαστλ έχει γίνει πρωτοσέλιδο στις περισσότερες εφημερίδες.

“Πολιτική; Δεν είναι όλα μέλι γάλα” είναι ο εύστοχος τίτλος της Daily Telegraph.

Στο μεταξύ, η i συνδέει τη φωτογραφία με τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει σχετικά με τις χορηγίες. “Λεκέδες πάνω απο τα … οικονομικά του κόμματος, Brexit”

Αλλά για την Daily Express, η επίθεση ήταν εναντίον της “Δημοκρατίας” Σε συνέντευξη με την εφημερίδα ο Φάραζ προειδοποιεί πως ο πολιτικός πολιτισμός έχει χαθεί και κατηγορεί “τους ριζοσπαστικοποιημένους υποστηρικτές της παραμονής” που πιστεύουν ότι “έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τέτοιες τακτικές”.

Δεν θα υπάρξει κανένα μιλσέικ στην… “προληπτική επίθεση” που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ εναντιον του Μπόρις Τζόνσον, που διεκδικεί την ηγεσία των Συντηρητικών. Ο κ Χάμον θα προειδοποιησει την λαϊκιστική δεξιά ότι επιχειρεί να εκτρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με μια μη συμφωνία που θα ζημιώσει την οικονομία. Τα σχόλια κατά την εφημερίδα στρέφονται κυρίως εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Η Huffington Post συμφωνεί πως τα σχόλια αυτά δείχνουν τον θυμό του υπουργού Οικονομικών εναντίον του κ Τζόνσον.

Η Sun από την πλευρά της έχει μια προειδοποίηση για τους βουλευτές των Τόρις, που αναμένεται να ψηφίσουν στην επικείμενη ψηφοφορία για την αλλαγή ηγεσίας, και θα επιχειρήσουν να μην κατατεθεί το όνομα του ως υποψηφιότητα.

Οι σύμμαχοι του δήλωσαν στην εφημεριδα ότι θα φθάσουν έως και τα δικαστήρια προκειμένου να μην συμβεί αυτό θέτοντας ως επιχείρημα πως σύμφωνα με τους κανονισμούς του κόμματος οι βουλευτές δεν μπορούν να “μπλοκάρουν” την υποψηφιοτητα, που απολαμβάνει τη στήριξη σημαντικής μερίδας άλλων μελών.

Ο Guardian έχει βασικό θέμα μια δημοσκόπηση που δειχνει ότι πολίτες από τις εθνικές μειονότητες της Βρετανίας βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ολοένα αυξανόμενο ρατσισμό απο το δημοψήφισμα του Brexit και μετά. Αναφέρει οτι επτά στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει φυλετικές διακρίσεις, ενώ το 2016 το ποσοστό αυτό κυμαίνονταν περίπου στο 58%.

Από την πλευρά του ο βουλευτης των Εργατικών, Ντέιβιντ Λαμι περιγράφει τα αποτελέσματα της έρευνας ως “καμπανάκι” λέγοντας πως η άνοδος του ρατσισμού έρχεται καθώς “οι λαϊκιστές που τάσσονται κατά των μεταναστων επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνια” χρησιμοποιώντας μάλιστα τις ίδιες τακτικές με τον Ντ. Τραμπ.

Στην Ουκρανία: Πρώτος στόχος του είναι να επιτύχει μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε χθες, κατά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θέτοντας ως προτεραιότητά του τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας του και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους. “Πρώτος μας στόχος είναι να επιτύχουμε εκεχειρία στο Ντονμπάς”, την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται εν μέρει από τους αυτονομιστές, είπε ο 41χρονος Ζελένσκι, προκαλώντας το χειροκρότημα των βουλευτών. Ο νέος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι με τη Ρωσία μπορεί να υπάρξει διάλογος μόνο μετά την επιστροφή του ουκρανικού εδάφους και των αιχμαλώτων πολέμου. Ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές αναμενόταν να διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019, αλλά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «διαλύει τη Βούλη». Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν ανακοίνωσε την παραίτησή του, επικαλούμενος διαφωνίες με τον Ζελένσκι. «Αποφάσισα να παραιτηθώ αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκρόισμαν. Η νομοθεσία της χώρας δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να παραιτηθεί παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον πρωθυπουργό. Ο Ζελένσκι όμως δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα που θα του επέτρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πιστή στον ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

Για Huwaei: Οι Financial Times πιστεύουν ότι η κίνηση των Αμερικανών να εμποδίσουν την Google να συνεχίσει να συνεργάζεται με την κινεζική εταιρεία, , Huawei, αποτελεί “μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια τεχνολογική βιομηχανία”.

Στο βασικό τους άρθρο, οι FT εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν την άνοδο της Κίνας – αλλά τα μέτρα ίσως τελικά αποτύχουν αν προκαλέσουν το Πεκίνο να αναπτύξει ένα πλήρες ανεξάρτητο σΎστημα παροχών.

Οι New York Times αναφέρουν η Κίνα έχει δαπανήσει σχεδόν δύο δεκαετίες κατασκευάζοντας έναν τεχνολογικό τείχος μεταξύ εκείνης και του υπόλοιπου κόσμου – ώστε να επιχειρήσει να κρατήσει περιεχόμενο που δεν της αρέσει εκτός – αλλά τώρα ο Πρόεδρος Τραμπ χτίζει τείχος από την άλλη πλευρά.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα