back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Δεν παρέχουν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτές

Διαβάστε επίσης

Τριήμερη ταλαιπωρία από σήμερα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ , καθώς τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και οι φυσικοθεραπευτές δεν θα εκτελούν τα παραπεμπτικά για τη διενέργεια εξετάσεων και φυσικοθεραπειών, διαμαρτυρόμενοι για τα αυξημένα ποσά των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αναζητά λύση για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών που έχουν προκύψει στους συμβεβλημένους παρόχους, αλλά αναφέρει ότι «η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών ισοδυναμεί με λήξη της σύμβασης καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ο ΕΟΠΥΥ ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει προκύψει «από την επιβολή του μέτρου του clawback – ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας».

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι «η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Από την πλευρά τους οι πάροχοι με αφορμή και σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, υπογραμμίζουν ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό, για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας της παράλογης πολιτικής του ΕΟΠΥΥ που δημεύει το 70% των εσόδων τους , μέσω του Clawback και του Rebate».

“Το υπουργείο κωφεύει”

Οι πάροχοι κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «που κωφεύει προκλητικά στις εκκλήσεις μας» και «επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη βρίσκοντας πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την κινητοποίησή μας για την οποία έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό».

Και καταλήγουν:

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν παίζουμε με την επιβίωσή μας. Η απεργιακή κινητοποίηση είναι προειδοποιητική και θα ακολουθήσει κλιμάκωση του αγώνα μας, για να προασπίσουμε την επιστημονική και επαγγελματική μας επιβίωση καθώς και το δικαίωμα του ασθενή για αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας».

Στην Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.).

Φυσικοθεραπευτές

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φυσικοθεραπευτές σήμερα και αύριο 23 και 24 Μαΐου, με αίτημα την αποζημίωση όλων των συνεδριών φυσικοθεραπείας που παρέχουν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών «η αδιανόητη επιβολή αυτόματων επιστροφών (claw back και rebate) για υπηρεσίες όπως οι φυσικοθεραπείες, που επιβλήθηκε το 2013 υπό το καθεστώς της “τρομοκρατίας” για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας Ευρωπαϊκού δικαίου.

Από το 2013 μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2018, 125.000.000 ευρώ δεν καταβλήθηκαν ποτέ στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές.

Η τιμή αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας των 15 ευρώ, που αναγράφεται στο παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας, είναι εικονική.

Η πραγματική αμοιβή που θα μπει στην τσέπη του φυσικοθεραπευτή είναι 6 ευρώ.

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι τουλάχιστον 5 μήνες το χρόνο, ο φυσικοθεραπευτής εργάζεται δωρεάν χωρίς αμοιβή.

Το εργαστήριο φυσικοθεραπείας κινδυνεύει με οριστικό λουκέτο και οι φυσικοθεραπευτές με ανεργία και αύξηση της μετανάστευσης.

Οι φυσικοθεραπείες συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, όταν υπάρχει ανάγκη και εκτελούνται υποχρεωτικά από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, όμως μεγάλο μέρος της ετήσιας δαπάνης φορτώνεται στις πλάτες των φυσικοθεραπευτών σαν “υπέρβαση” του προϋπολογισμού, επειδή η καθορισθείσα ετήσια δαπάνη των 68.000.000 ευρώ είναι μικρή, λες και ευθύνονται οι φυσικοθεραπευτές όταν αυξάνονται οι ασθενείς κάθε χρόνο».

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει εξέλθει των μνημονίων, γι΄ αυτό και ζητάμε την άρση της “εξωφρενικής” επιβολής αυτόματων επιστροφών clawback και rebate, για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας εδώ και τώρα.

Όποια συνεδρία φυσικοθεραπείας παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πρέπει να αποζημιώνεται.

Ζητάμε ετήσιο προϋπολογισμό από το Κράτος, για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων Πολιτών».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα