back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ολοκληρώνονται οι Ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία των ευρωεκλογών σε όλη την Ευρώπη.

7 κράτη έχουν ήδη ψηφίσει (Βρετανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα Σλοβακία) από την Πέμπτη έως και εχτές ενώ οι υπόλοπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σήμερα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει να ανακοινώνει τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα αφού κλείσουν οι κάλπες σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Στις 19.00 ώρα Ελλάδος αναμένουμε τις εκιμήσεις για την Αυστρία, Κύπρο, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Μάλτα και Ολλανδία ενώ μία ώρα αργότερα για την Βουλγαρία και Κροατία. Στις 21.00 ώρα Ελλάδος αναμένονται οι εκτιμήσεις για Γαλλία, Δανία και Ισπανία ενώ λίγη ώρα αργότερα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες 16 χώρες.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία η Ολλανδία και η Ιταλία, αλλά και στη μικρότερη Αυστρία. Ενώ η συμμετοχή και η πρόθεση ψήφου στην Μεγάλη Βρετανία που κλυδωνίζεται από την κρίση για το Brexit έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δύο χρόνια μετά την εκλογή του, ο Εμανουέλ Μακρόν, η δημοτικότητα του οποίου έχει μειωθεί πολύ στη Γαλλία και ο ίδιος είναι εξαντλημένος έπειτα από έξι μήνες κρίσης των Κίτρινων Γιλέκων, παίζει στις ευρωεκλογές τον τίτλο του πρωταθλητή των φιλελευθέρων δημοκρατιών απέναντι στους λαϊκιστές.

Γαλλία

Οι δημοσκοπήσεις, που έφεραν εδώ και καιρό τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν και το προεδρικό κόμμα Δημοκρατία Εμπρός (LREM) να μάχονται στήθος με στήθος, δείχνουν πλέον το ακροδεξιό ψηφοδέλτιο να προηγείται, με μια διαφορά που κυμαίνεται από 0,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας που έμοιαζε περισσότερο με μονομαχία ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Γερμανία

Στη Γερμανία, σύμφωνα με την DeutscheWelle πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών θα έχουν συνέπειες και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, αν οι απώλειες των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU και του σοσιαλδημοκρατικού SPD είναι μεγάλες. Μεταξύ των σεναρίων που συζητιούνται είναι η αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Πρώτο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές, αναμένεται να αναδειχθεί αυτό των Πρασίνων, με μικρή διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες που αναμένεται να “τερματίσουν” τρίτοι.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στην Ολλανδία δείχνουν ότι το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα (PvdA) έρχεται πρώτο με πέντε έδρες (αύξηση κατά δύο έδρες σε σχέση με το 2014), καθώς η ακροδεξιά φαίνεται να μην αποδίδει στον βαθμό που αναμενόταν και σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα, γράφει η ευρωπαική ιστοσελίδα Euractiv.

Σύμφωνα με το exit poll που δημοσιοποιήθηκε χθες, το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (ALDE) κατακτά τέσσερις έδρες, ενώ το FvD του T. Μποντέ φαίνεται να αποσπά τρεις. Το κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς πιθανόν να καταλήξει με μόλις μία έδρα.

Ιταλία

Στην Ιταλία αναμένεται ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Το κίνημα των 5 Αστέρων υπό τον Λουίτζι ντι Μάιο και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε κατακερματισμό στην κατανομή των εδρών.

Αυστρία

Στην Αυστρία, όπου το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας στις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο, δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον πρώην επικεφαλής του, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, και τελικά το ποσοστό του κόμματος να είναι μικρότερο.

Ποσοστά συμμετοχής

Από τις πρώτες ευρωεκλογές του 1979, το ποσοστό συμμετοχής ολοένα και μειώνεται, από 62% στο 50% το 1999.

Οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι είναι εκείνοι που παραδοσιακά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, με 89,7% και 85,6%, αντιστοίχως, το 2014.

Υψηλότερα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι και τα ποσοστά συμμετοχής στις χώρες όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική, όπως στην Ελλάδα (το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν 60%, έναντι 42,6% στην ΕΕ.), την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σλοβακία (13% το 2014), στην Τσεχία (18,2%) και στην Πολωνία (23,8%).

Τα πρώτα στοιχεία για την συμμετοχή στις Ευρωεκλογές που διεξάγονται σήμερα στην ανατολική Ευρώπη δείχνουν αύξηση του ποσοστού σε σχέση με τις τελευταίες πριν από πέντε χρόνια. Στην Ουγγαρία το 17,2% είχε ψηφίσει μέχρι τις 10:00 το πρωί τοπική ώρα σε σχέση με 11,5% πριν από μια πενταετία.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Ρουμανία, όπου μέχρι την μια το μεσημέρι τοπική ώρα είχε ψηφίσει το 19,7% σε σχέση με 12,4% το 2014. Η χώρα διενεργεί ταυτόχρονα δημοψήφισμα για κάποιες αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της δικαιοσύνης.

Σλοβάκοι εκλογικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές θα ανέλθει σε περίπου 20%, το οποίο, παρότι χαμηλό, είναι υψηλότερο από το 13% του 2014. Η χώρα έχει καταγράψει το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε όλες τις ευρωεκλογές από το 2004 που εντάχθηκε στην ΕΕ.

Το ποσοστό συμμετοχής ανάμεσα στα 3,8 εκατομμύρια Κροάτες ψηφοφόρους βρισκόταν στο 9,9% στις 11:30 τοπική ώρα, κατά 2% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2014. Μια μικρή άνοδος στο ποσοστό συμμετοχής παρατηρήθηκε και στην Κύπρο καθώς στις 3 το μεσημέρι ανερχόταν σε 29% σε σχέση με 28% που ήταν στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Στη Σλοβενία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν ελαφρά υψηλότερο σε σχέση με το 2014: 8,9% στις 11:00 τοπική ώρα, έναντι 8,3% το 2014.
Yψηλότερη σε σχέση με το 2014 εμφανίζεται η προσέλευση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές σε πολλές χώρες μέλη της ΕΕ, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στη Γαλλία, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές μέχρι το μεσημέρι ήταν στο 19,27%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Twitter. Το 2014, ως την ίδια ώρα είχε ψηφίσει περίπου το 15,70%.

Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, η συμμετοχή ήταν ως το μεσημέρι υψηλότερη από ό, τι στις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές στις δύο χώρες. Στις 11:00 στην Ουγγαρία το 17,2% των ψηφοφόρων είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή στη Βουδαπέστη. Πριν από πέντε χρόνια την ίδια ώρα είχε ψηφίσει μόνο το 11,5%.

Συνολικά, 427 εκατομμύρια πολίτες στα 28 κράτη μέλη καλούνται να εκλέξουν τους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκου κοινοβουλίου.

Στην Γερμανία ως τις 14.00 η συμμετοχή ανερχόταν στο 29,4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του 2014 ήταν 25,6%.

Στην Ισπανία ως το απόγευμα ήταν δέκα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τις προηγούμενες εκλογές.

Αθηνά Κορλίρα, Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα