back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μετά την παραίτηση της Άντρεα Νάλες από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών καθώς επίσης και η επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο είναι μερικά από τα θέματα στον σημερινό διεθνή Τύπο

Στη Γερμανία: Το SPD ξανά σε κρίση… Η έκπληξη που μας επιφύλαξε η Γερμανία την Κυριακή δεν ήταν το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες της χώρας αναζητούν νέα επικεφαλής στην Μπούτεσταγκ- μετά την παραίτηση ύστερα από έναν χρόνο της Άντρεα Νάλες – καθώς αυτό συμβαίνει πλέον συχνά το τελευταίο διάστημα. Με δεδομένα τα αποτελέσματα των ευρωκλογών η έκπληξη έγκειται στο ότι το κόμμα που υπέστη τη χειρότερη εκλογική του επίδοση για τρίτη φορά σε πανεθνικό επίπεδο δεν πήγε καλύτερα τελικά με γυναίκα στο τιμόνι, σχολιάζει το Politico.
Δεν ήταν έκπληξη: Πάντως πολλοί ήταν εκείνοι που αγνόησαν την έκκληση του γ.γ Λαρς Κλινγκμπέιλ μέσω του ZDF που χθες το απόγευμα ζήτησε να σταματήσει η σύγκρουση γύρω απο ονοματα καθώς πιστεύει πως η αλλαγή αρχηγών είναι πιο εύκολη σε σχέση με τη συζήτηση που πρέπει να γίνει για τους βαθύτερους λόγους που έχει πλέον κοπεί η σχέση των Σοσιαλδημοκρατών με τους ψηφοφόρους τους.

Το πραγματικό σοκ ήταν ότι μετά την παραίτηση Νάλες υπάρχουν ακόμα αρκετοί που επιθυμούν να την διαδεχθούν. Το σχέδιο πλέον όμως αφορά μια μεταβατική ηγεσία για το κόμμα έως το τέλος του καλοκαιριού ή ίσως λίγο παραπάνω: οι επόμενες εκλογές άλλωστε αναμένεται να είναι το ίδιο καταστροφικές για το κόμμα το φθινόπωρο στις περιφερειακές στην Ανατολική Γερμανία. Η σκέψη λοιπόν είναι οι προσωρινοί ηγέτες να αναλάβουν την ευθύνη αυτής της αναμενόμενης αποτυχίας και να παραιτηθούν στις αρχές Οκτωβρίου.

Η αναζήτηση… της ψυχής του κόμματος δεν θα τελειώσει συντομα και τα καλά νέα είναι ότι και ο κυβερνητικός του εταίρος, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ επίσης υπέστησαν εκλογική ζημία στις ευρωεκλογές – και ίσως οι επιδόσεις χειροτερεύσουν χωρίς την Μέρκελ στο τιμόνι τους. Όσο πάντως το SPD ασχολείται μόνο με τα του οίκου του υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να καταρρευσει ο “μεγάλος συνασπισμός” που ίσως σηματοδοτήσει το τέλος και της Μέρκελ. Η καγκελάριος πάντως επιφύλαξε μόνο καλά λόγια για τη Νάλες, που ήταν μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης. “Μια σοσιαλδημοκράτισα με καρδιά και ψυχή” είπε για την Νάλες προσθέτοντας ότι “έχει έναν πολύ καλό χαρακτήρα”.

Την ίδια ώρα σε σχόλιο της για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία η DW σημιένωει ότι “με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίζει η Γερμανία σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο οι εσωτερικές έριδες και ίντριγκες δεν θα πρέπει να καθορίσουν το τι θα συμβεί στο μέλλον. Και το SPD και CDU καλά θα κάνουν να πάρουν τον χρόνο τους, να καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα και να μην αυτοπυροβολούνται. Για την ώρα η Γερμανία μπορεί να παραμείνει πολιτικά σταθερή και ένας αξιόπιστος εταίρος για τους διεθνείς συμμάχους της αλλά μόνο αν αυτοι που είναι υπεύθυνοι σκέφτονται για τις πολιτικές συνέπειες και όχι για τη διατήρηση της δικής τους εξουσίας εντός των κομμάτων τους”.

Για Γαλλία: Την ίδια ώρα πολιτικές εξελίξεις υπήρξαν και στη γαλλική δεξιά με την παραίτηση του Λοράν Βοκιέ, του επικεφαλής των Λε Ρεπουμπλικέν χθες το απογευμα μετά τη συντρηπτική ήττα που υπέστη το κόμμα στις ευρωεκλογές συγκεντρώνοντας μόλις 8,5%.
“Αυτές οι εκλογές ήταν μια αποτυχία. Δεν είναι ευκολο αλλά θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε με ταπεινότητα” είπε ο ίδιος ο Βοκιέ μιλώντας στο TF1 television, ανακοινώνοντας σε ζωντανή μετάδοση την παραίτηση του. “Οι νίκες είναι συλλογικές αλλά οι ήττες μοναχικές. Αποφάσισα να παραιτηθώ. Παραιτούμαι από πρόεδρος του κόμματος” είπε.
Γιατί όμως η παραίτηση του είναι ενδεχομένως κακό νέο για τον Εμανουέλ Μακρόν; Η προσπάθεια του προέδρου να μονοπωλήσει το χώρο της κεντροδεξιάς ίσως γυρίσει μπούμερανγκ καθώς σύντομα οι ανταγωνιστές του και ψηφοφόροι θα συνειδητοποιήσουν ότι προωθεί μια κεντροδεξιά ατζέντα.

Στη Βρετανία: Φωτογραφίες από την ομάδα της Λίβερπουλ που έφθασε χθες μετά την κατάκτηση του 6ου Κυπέλλου Τσάμπιονς Λιγκ!
Οι FT μάλιστα κάνουν λόγο για “ενθουσιώδη επιστροφή στα πάτρια εδάφη” ενώ η Daily Express αναφέρει πως επιφύλαξαν υποδοχή ηρώων στους παίκτες ενώ όλοι φίλαθλοι έβαψαν την πόλη στα κόκκινα.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Τραμπ η Sun έχει τον πιο χαρακτηριστικό τίτλο: Επιλέξτε εμένα ή την Hua-wei καθώς προβλέπει σύγκρουση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και της Τερέζα Μέι για το θέμα αυτό στις συνομιλίες που θα έχουν αύριο στο Λονδίνο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ Τραμπ εξέδωσε μια έμμεση απειλή ότι η Αμερική θα διακόψει κάθε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου αν η Βρετανία επιτρέψει στον κινεζικό κολοσσό να επενδύσει στην κατασκευή του δικτύου 5G.

Από την πλευρά της η Daily Mail αναφέρει ότι δύο υποψήφιοι οι Τζέρεμι Χαντ και Σαχίντ Τζαβίντ έχουν ήδη ανοιχτά αμφισβητήσει τα σχέδια της κα Μέι να επιλέξει τη συγκεκριμένη εταιρεία για το έργο αυτό.

Στο μεταξύ η Daily Mirror επικρίνει το κόστος της επίσκεψης Τραμπ. Αναφέρει ότι θα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας καθώς θα κοστίσει στους φορολογούμενους περίπου 40 εκ στερλίνες μόνο για την ασφάλεια του προέδρου. Σημειώνει ότι η επιχείρηση να προστατευθεί ο πρόεδρος από τους χιλιάδες διαμαρτυρόμενους που θα πάρουν τους δρόμους απο σήμερα αύξησε το συνολικό ποσό.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου αναφέρει ότι η επίσκεψη προκαλεί τεράστιο άγχος στην ήδη πιεσμένη αστυνομία.
Αλλά οι Financial Times απορρίπτουν αυτή την κριτική λέγοντας πως ο κ Τραμπ πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής και φροντίδας. “Οι επίσημες επισκέψεις έχουν σχεδιαστεί για να τιμούν μια χώρα και όχι ένα άτομο” όπως επισημαίνει.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν συνέκρινε τη γλώσσα του Ντόναλντ Τραμπ προς τους ψηφοφόρους του με εκείνη που χρησιμοποιούσαν “οι φασίστες στον 20ό αιώνα”. Σε άρθρο του στον Observer ο Καν κατήγγειλε την υποδοχή που επιφυλάσσεται για τον Τραμπ, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, είναι καλεσμένοι της βασίλισσας για την τριήμερη επίσκεψη, η οποία αναμένεται να προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στη βρετανική πρωτεύουσα αύριο. “Ο πρόεδρος είναι ένα από τα πιο εξωφρενικά παραδείγματα μιας εντεινόμενης διεθνούς απειλής. Η Ακροδεξιά ενισχύεται σε όλο τον κόσμο, απειλώντας δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κερδηθεί με μεγάλο κόπο, καθώς και τις αξίες που ορίζουν τις φιλελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια”. “Ο Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία, ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και ο Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τον ίδιο διχαστικό λόγο με τους φασίστες του 20ού αιώνα για να κερδίσουν υποστήριξη, αλλά νέες δόλιες μεθόδους για να μεταδώσουν το μήνυμά τους. Και κερδίζουν έδαφος, δύναμη και επιρροή σε μέρη όπου κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια” σημείωσε.

Σε ο,τι αφορά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Λονδίνο το BBC σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 9 το πρωί τοπική ώρα στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ όπου αναμένεται να προσγειωθεί το προεδρικό αεροκάφος. Η βασίλισσα αναμένεται να τον υποδεχθεί στο Μπάκιγχαμ το απόγευμα όπως άλλωστε και τη σύζυγό του, Μελάνια. Την ίδια ώρα έχουν διοργανωθεί διαμαρτυρίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ και από το Μπέλφαστ στο Μπέρμιγχαμ και το Νότινγχαμ. Ενόψει της επίσκεψης του ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στην Sun ότι στηρίζει για νέο πρωθυπουργό τον Μπόρις Τζόνσον. Μιλώντας στους Sunday Times δήλωσε ότι το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάραζ θα πρέπει να εμπλακεί σε νέες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Σήμερα θα επισκεφθεί επίσης τον ναό του Γουέστμινστερ και θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα Κάρολο.

(…) Αύριο το πρωί ο πρόεδρος Τραμπ θα συναντηθεί με τον Τερέζα Μέι και θα πάρουν μαζί πρωινό με επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Ο Τραμπ θα συναντηθεί και διμερώς με την Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Η κα Μέι θα σηκώσει ψηλά… το θέμα της κλιματικής αλλαγής στη διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Για Ε.Ε: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιφυλάχθηκε χθες να υποστηρίξει πλήρως την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Βέμπερ. Ο Γιούνκερ είπε για τον Βέμπερ ότι “είναι καλός ακροατής και έχει ικανοποιητικές γνώσεις”, ώστε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είπε όμως ότι οι δύο συνυποψήφιοι του Βέμπερ, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μάργκρετ Βέσταγκερ και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μπορούν επίσης να κάνουν τη δουλειά. “Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι. Δεν έχει νόημα για εμένα να μιλάω υπέρ της υποψηφιότητας κάποιου” είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Στο επίπεδο των γενικότερων εξελίξεων, ακόμη κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τις στιγμές που σκέφτεται ευρωσκεπτικιστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild am Sonntag. “Πρέπει να διακρίνουμε τους ευρωσκεπτικιστές από τους αντιευρωπαίους. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι που να είναι λάθος με τον υγιή σκεπτικισμό κι αναφορικά με τις καθημερινές δραστηριότητες της Ε.Ε. Γίνομαι ευρωσκεπτικιστής τουλάχιστον μία φορά την ημέρα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα. Ο Γιούνκερ εξέφρασε τον εκνευρισμό του για μερικούς από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Για παράδειγμα, επικαλέστηκε τα οικονομικά κόστη που μπορούν να προκύψουν από μερικούς από τους επιτρόπους του που κερδίζουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν αυτοί οι επίτροποι πάρουν τις έδρες τους, τότε οι κυβερνήσεις τους θα έχουν δικαίωμα να διορίσουν τους αντικαταστάτες τους μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31 Οκτωβρίου.

Για Ελλάδα: “Μεγάλη νίκη για τους Έλληνες συντηρητικούς” αναφέρει η DW. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα η ΝΔ επανέλαβε χθες την επιτυχία της στις ευρωεκλογές κυριαρχώντας και στον δευτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το κόμμα διασφάλισε μάλιστα 12 από τις συνολικά 13 περιφέρειες της χώρας και την πλειοψηφία στους δήμους. Στην Αθηνα, ο Κώστας Μπακογάννης, γιος την πρώην δημάρχου Ντόρας Μπακογιάνη και ανιψιός του επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε με 65% τον ανθυποψήφιο του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα ανέβασε λιγότερο από ένα τέταρτο τα ποσοστά του από την περασμένη εβδομάδα ένα αποτέλεσμα που τον οδήγησε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου, τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι αρχικά προγραμματιζόταν και διαλύοντας το όνειρο του να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα ολοκλήρωνε μια πλήρη 4ετία.

“Συντριπτική νίκη της Δεξιάς στις τοπικές εκλογές” o σχετικός τίτλος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. “Το δεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία κέρδισε σήμερα τους δημαρχιακούς θώκους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως και σχεδόν το σύνολο των ελληνικών περιφερειών, επιβεβαιώνοντας τη συντριπτική νίκη του στις Ευρωεκλογές επί της Αριστεράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα”. Όπως μάλιστα εκτιμά το AFP, τα αυξημένα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι που στήριζε η Νέα Δημοκρατία δίνουν ένα καθαρό προβάδισμα στη συντηρητική παράταξη, πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον νέο δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, τον νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον ανεξάρτητο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Το Reuters σε τηλεγράφημα του με τίτλο “Οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί επικρατούν στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα” σημειώνει ότι “στις τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα το συντηρητικό αντιπολιτευόμενο κόμμα κατέγραψε περαιτέρω κέρδη σε βάρος του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των προβλεπόμενων γενικών εκλογών του επόμενου μήνα”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα