back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η επίσκεψη του Ντ. Τραμπ στο Λονδίνο καθώς και οι επικείμενες κυρώσεις της Κομισιόν προς τη Ρώμη, λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Ιταλίας ειναι μερικα από τα θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ιταλία: “Η ετυμηγορία για την Ιταλία” Οι Βρυξέλλες αναμένεται να εκδώσουν συντομα τις κυρώσεις εναντίον της Ρώμης. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των ορίων για χρέος και έλλειμμα η Κομισιόν είναι ήδη ετοιμοπόλεμη εκδίδοντας μια έκθεση με κατάληξη την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Ιταλίας, σύμφωνα με τρεις πηγές από την Επιτροπή. Ενδεικτική ήταν άλλωστε χθες η ατμόσφαιρα στο EWG αλλά και στο Κολέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με το Politico.
Μαγικές λέξεις: Δύο αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί απο το Κολέγιο των Επιτρόπων σήμερα, Τετάρτη. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι Επίτροποι έχουν ήδη προετοιμαστεί για να εκδώσουν κείμενο με τις…μαγικές λέξεις που οι αγορές αναμένουν εδώ και και καιρό.
Στο μεταξύ στη Ρώμη ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε απείλησε να παραιτηθεί αν τα κυβερνώντα κόμματα η Λέγκα και το Κίνημα 5 Αστέρων συνεχίζουν να στέλνουν αμφίσημα μηνύματα στις χρηματαγορές και να σταματήσουν τους διαπληκτισμούς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ ο Κόντε δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για να συνεχίσει τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της χώρας με την Κομισιόν ώστε να αποφευχθούν οι κυρώσεις. Έχει ακόμα 24 ώρες πριν ληφθεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Κόντε ζήτησε από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο να δράσουν. “Ο επόμενος προϋπολογισμός θα πρέπει να θέτει τα δημοσιονομικά της χώρας στη σωστή κατεύθυνση καθώς οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν αλλάζουν έως ότου καταφέρουμε να τους αλλάξουμε” δηλωσε. “Είναι στη διάθεση των πολιτικών δυνάμεων να αποφασίσουν αν θέλουν μια κυβέρνηση να συνεχίσει… Θέλω μια άμεση απάντηησ επειδή η χώρα δεν μπορεί να περιμένει” είπε ο Κόντε, χωρίς να θέτει όμως και χρονοδιάγραμμα.

Πάντως η Ιταλία πάντα απασχολούσε με τον τρόπο που διαχειριζόταν τα δημοσιονομικά της: Οι προοδευτικές πολιτικές θα επιλύσουν το ζήτημα ισχυριζόταν ο Ματέο Ρέντσι. Ζήτησε μαλιστα κάποιες εξαιρέσεις – για κάποιες επενδύσεις που θα οδηγούσαν σε αύξηση τις δημόσιες δαπάνες – και η Κομισιόν τότε συμφώνησε, αλλά ο Ρέντσι παραιτήθηκε στο μεταξύ. Ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο διάδοχος του ζητούσε “ευελιξία” λέγοντας πως διαφορετικά θα κερδίσουν οι λαϊκιστές. Η Κομισιόν συμφώνησε, οι λαϊκιστες όμως κέρδισαν ούτως ή άλλως το 2018. Η σημερινή κυβέρνηση έλεγε επίσης “δώστε μας περαιτέρω ευελιξία ή θα κερδίσουμε στις ευρωεκλογές και θα νιώσετε… την καυτή ανάσα μας”. Η Κομισιόν συμφώνησε κιαι έτσι η ακροδεξιά Λέγκα κέρδισε στις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά…

Για Κομισιόν: Όμως την ίδια ώρα καλές ειδήσεις ενισχύουν το επιχείρημα. Η Κομισιόν εξέδωσε χθες επιβράβευση για την επιτυχία που είχαν κάποια κράτη μέλη λόγω των κανονισμών της Ε.Ε σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, το κρατικό τους χρέος και τα δημοσιονομικά τους. Μετά τη συνάντηση χθες η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί το τέλος της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα για την Ισπανία επομένως δεν υπάρχει πλέον καμία χώρα σε αυτή την κατηγορία… αλλά όχι για πολύ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βέβαια θα κληθεί να συμφωνήσει αν θα πρέπει να βγει όντως η Ισπανία από τη λίστα (και φυσικά να μπει αντίστοιχα η Ιταλία). Αλλά θα είναι ένα μήνυμα ή έτσι ελπίζουν οι Βρυξέλλες ότι το σύστημα λειτουργεί και πως το σημερινό οικονομικό κλίμα της Ε.Ε είναι κατάλληλο για να μειώνονται τα χρέη και όχι να αυξάνονται οι πιστώσεις. (το 2011 τουλάχιστον 24 χώρες βρίσκονταν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος). “Τουλάχιστον τα 2/3 των κρατών μελών της Ε.Ε έχουν τουλάχιστον κάτι που η Κομισιόν θέλει να κάνουν στο πλαίσιο του συστήματος των ειδικών εισηγήσεων για τις οικονομικές πολιτικές” σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στο Παρίσι: Η επικεφαλής του CDU Ανεγκρέτ Κραμ – Καρενμπάουερ συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν χθες το βράδυ στο Παρίσι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρώτης η συνάντηση αφορούσε “ευρωπαϊκά θέματα”… Δηλαδή: η κούρσα διαδοχής στα ανώτατα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και συγκεκριμένα αν ο εκλεκτός του ΕΛΚ και Γερμανός, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει τελικά προοπτική να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Δεν υπάρχει κάτι άλλο από αυτή τη συνάντηση. Το γεγονός ότι συνέβη είναι από μόνο του αρκετό… σχολιάζει το Politico. Το γεγονός ότι βρέθηκε… στο στόμα του λύκου (σε ό,τι αφορά τη γερμανική υποψηφιότητα για την Κομισιόν) δείχνει ότι έχει πρόθεση η ΑΚΚ να πιέσει και να ενεργήσει. Το να κλείσει ραντεβού στο Ελιζέ ήταν από μόνο του δύσκολο και αποτελεί απάντηση σε εκείνους που δεν έχουν πολλές προσδοκίες από εκείνη. Το να μιλά με τον Μακρόν σίγουρα είναι ένα βέβαια βήμα που δείχνει ότι είναι πρόθυμη να υποχωρήσει και σε κάποια από τα αιτήματα του. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος με δεδομένο τις πολιτικές εξελίξεις λόγω του πολιτικού δράματος γύρω από το SPD δεν γνωρίζει για πόσο θα παραμείνει η Μέρκελ ο μοναδικος συνομιλητής του στο Βερολίνο. Η συνάντηση με την ΑΚΚ δείχνει ότι προετοιμάζεται για την νέα πολιτική πραγματικότητα στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα σε ό,τι αφορά το θέμα διαδοχής… στα ανώτερα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Έξι πρωθυπουργοί, δύο από μεγάλες ευρωομάδες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να δουν που βρίσκονται και αν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό.

Στη Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες βρήκαν μια μεταβατική ηγεσία – ένα τρίο – που θα επιβλέπει τη μοίρα του κόμματος τους επόμενους μήνες. Αυτό που είναι νέο και διαφορετικό είναι ότι δεν υπάρχει ένας φυσικός διάδοχος της Νάλες – οι τρεις προσωρινοί είπαν όχι… το ίδιο και άλλοι. Στις 24 Ιουνίου η ηγεσία του SPD θα αποφασίσει πως θα καταλήξει στο νέο αρχηγό του κόμματος ή στους αρχηγούς και το πως θα προχωρήσει με τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ίσως τελικά είναι η ημερομηνία που θα κρίνει και την παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση σχολιάζει το Politico.

Στη Βρετανία: Φωτογραφίες από την πρώτη μερα της επίσημης επισκεψης το Ντ. Τραμπ στο Λονδίνο κατακλύζουν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.
“Όταν συγκρούονται δύο κόσμοι” είναι ο τρόπος που το θέτει ο Independent δείχνοντας μια φωτογραφία με τον Αμερικανό πρόεδρο να τείνει τη γροθιά του ως χαιρετισμό στη Βασίλισσα όταν συναντήθηκαν στο Μπάκιγχαμ.
Οι Times έχουν φωτογραφία των δύο να γελούν στη διάρκεια δεξίωσης στο παλάτι το βράδυ της Δευτέρας.
Η Daily Telegraph πάντως επικεντρώνεται στην “εξαιρετική σύγκρουση” μεταξύ Τραμπ και του δήμαρχου Λονδίνου, Σαντίκ Καν που όπως σημειώνει “απείλησε” να επισκιάσει την επίσκεψη. Καθώς προσγειώθηκε ο πρόεδρος ξεκίνησε εναν καταιγισμό μηνυμάτων μέσω Twitter εναντίον του δημάρχου αποκαλώντας τον “απόλυτα χαμένο”
Η Daily Mail επικρίνει και τους δύο άνδρες λέγοντας ότι “ευτελίζουν τους ίδιους και τα αξιώματα τους”.
“Ο αγενής Αμερικανός στο εξωτερικό” είναι πάντως το σχόλιο που κάνουν οι Los Angeles Times για τα tweets του προέδρου με την άφιξη του σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αλλά σημειώνει ότι ήταν τουλάχιστον ευγενής παρουσία της βασίλισσας.
Η Washington Post εκτιμά πως οι συχνές εναλλαγές στη συμπεριφορά του χαρακτηρίζουν και το στυλ που ακολουθεί στις ξένες αποστολές. “Σχολιάζει αιχμηρά πριν φτάσει στον προορισμό του και μετά σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιεί τις επισκέψεις του για να προωθήσει την ατζέντα ή να ενισχύσει την επιρροή του”.
Για παράδειγμα, οι Times σημειώνουν ότι παρά τις προβλέψεις ο κ Τραμπ δεν αναφέρθηκε άμεσα στο Brexit στη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο χθες το βράδυ. Ανέφερε όμως την “αυτοδιαθεση” ένα θέμα που έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν όταν μιλούσε για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Telegraph επίσης εντοπίζει ένα έμμεσο σήμα για το Brexit όταν ανέφερε πως η θυσία που έκαναν οι Βρετανοί στη διάρκεια της μάχης της Νορμανδίας πριν από 75 χρόνια “επιβεβαίωσε ότι τη μοίρα σας τη χαράζετε πάντα οι ίδιοι”.
Ωστόσο η Express εκτιμά ότι το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο – πως επί της ουσίας τόνισε το τέλος της παρουσίας της χώρας στην Ε.Ε και εκτιμά πως θα προσφέρει μια “τεράστια εμπορική συμφωνία” όταν όλα τελειώσουν οριστικά.
Η Daily Telegraph έχει βασικό θέμα την πρόθεση του Τζέρεμι Κόρμπιν να ηγηθεί των διαδηλώσεων εναντίον του Τραμπ. Αναφέρει πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζέρεμι Χαντ κατηγόρησε τον αρχηγό των Εργατικών ότι επιχειρεί να επισκιάσει την επίσκεψη του προέδρου.
Από την πλευρά της, η Mirror σημειώνει ότι ο Τραμπ δεν αξίζει σεβασμού.
Η Sun αναφέρει ότι οι ενέργειες του κ Κόρμπιν απειλεί την ειδική σχέση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ αλλά παροτρύνει τον Τραμπ να μην απαντήσει στους “παιδαριώδεις αριστερούς”

Στη Δανία: Η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών αύξησε τα ποσοστά της σε 59,2%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Voxmeter που δημοσιεύθηκαν χθες ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών. Το αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας, που ήδη καταποντίστηκε στις ευρωεκλογές, εμφανίζεται σύμφωνα με το Voxmeter να πέφτει από το 21,1% που λάμβανε στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εκλογών του 2015 στο 9,9% σήμερα. Σύμφωνα με αναλυτές, η μετανάστευση ανήκει μαζί με το περιβάλλον στα δύο βασικότερα θέματα αυτών των εκλογών και εκτός της Ακρας Αριστεράς όλα τα κόμματα συμφωνούν στη διατήρηση της έως σήμερα ασκούμενης μεταναστευτικής πολιτικής.

Για Κίνα – επέτειο: “30 χρόνια από τη σφαγή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν” αναφέρει η DW. Ορισμένες ηγετικές φιγούρες της φοιτητικής εξέγερσης θυμούνται μέχρι σήμερα και την παραμικρότερη λεπτομέρεια εκείνης της φοβερής νύχτας της 3ης προς την 4η Ιουνίου του 1989, όταν η κινεζική ηγεσία αποφάσισε να διαλύσει με τη χρήση βίας την φοιτητική εξέγερση. «Από παντού ακούγονταν πυροβολισμοί, ήταν σαν σε πεδίο μάχης» διηγείται ο Ζου Φενγκσουό, από την ηγετική ομάδα φοιτητών, σε διάσκεψη στη Ταϊβάν. «Η θαρραλέα αντίσταση πολλών πολιτών του Πεκίνου διευκόλυνε την ειρηνική αποχώρηση των φοιτητών από την πλατεία Τιεν Αν Μεν». Ακριβής αριθμός θυμάτων δεν υπάρχει. Σύμφωνα με ένα τελευταίο εγχειρίδιο για την ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας του βερολινέζου ιστορικού Κλάους Μίλχαν εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν. Όσοι επέζησαν, η ζωή τους κινδύνευε. Η κινεζική ηγεσία έκανε ό,τι μπορούσε για να συλλάβει κυρίως μέλη της ηγεσίας των φοιτητών. Πολλοί κατέφυγαν στο εξωτερικό, οι περισσότεροι στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Όποιος είχε λιγότερη τύχη, σάπισε στις φυλακές πριν η Κίνα έπειτα από διεθνείς πιέσεις δώσει τη συγκατάθεσή της για την απελευθέρωση και την έξοδό τους στο εξωτερικό. Μόλις αυτό έγινε οι απελευθερωθέντες συνέστησαν οργανώσεις με στόχο να κρατηθούν οι πιέσεις προς την Κίνα και να στηρίξουν την κινεζική κοινωνία των πολιτών. Για παράδειγμα, ίδρυσαν στις ΗΠΑ την Independent Federation of Chinese Students and Scholars IFCSS. Η IFCSS δημιούργησε λόμπυ στις ΗΠΑ που με τη βοήθειά του ψηφίστηκε το 1992 νόμος, ο οποίος προέβλεπε ότι όσοι κινέζοι φοιτητές από τις 5 Ιουνίου του 1989 μέχρι τις 11 Απριλίου του 1990 ταξίδευαν στις ΗΠΑ θα αποκτούσαν δικαίωμα μόνιμης παραμονής. Το πρώην φοιτητικό στέλεχος, Ζου Φενγκσουό ίδρυσε το 2007 τη ΜΚΟ Humanitarian China. «Εκτός από τις προσπάθειες διατήρησης της πίστης στη δημοκρατία του κινήματος της 4ης Ιουνίου, αυτές οι οργανώσεις ήταν σημαντικές για την έξοδο των αντικαθεστωτικών από τη χώρα και τη στηριξή τους στη νέα τους πατρίδα» λέει ο Ζου στη DW. Το Χονγκ Κονγκ, που τότε ήταν βρετανική αποικία, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Στις 21 Μαΐου του 1988 έγινε διαδήλωση ενός εκατομμυρίου που ζητούσαν τον εκδημοκρατισμό της Κίνας. Πολλοί φοιτητές επέλεξαν το Χονγκ Κονγκ ως τόπο εξορίας. Στήριξη πήραν από την οργάνωση HK Alliance, που υφίσταται ακόμη και εδώ και 30 χρόνια κρατά με εκδηλώσεις ζωντανή τη μνήμη για τα όσα συγκλονιστικά συνέβησαν στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Σε σχέση με την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997, ο Άλμπερτ Χο, πρόεδρος της HK Alliance, παρατηρεί: «Πρέπει να παραδεχθώ ότι στο Χονγκ Κονγκ δεν επικρατεί πια ελευθερία, αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα». Γι’ αυτό και μετέφερε τον τόπο των εκδηλώσεων στη Ταϊβάν. Το 1988, ένα χρόνο πριν τη βίαιη καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης, ξεκίνησε στη χώρα η διαδικασία εκδημοκρατισμού. «Γι’ αυτό και εδώ είναι ο κατάλληλος χώρος, είναι μια καλή εναλλακτική, γιατί οι δημοκρατικές αξίες γίνονται σεβαστές» αναφέρει στη DW ο Ζενγκ Γιανγιουάν, μέλος του προεδρίου της ΜΚΟ «New School for Democracy». Η οικονομική άνοδος της Κίνας και οι στενές οικονομικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ αποδυνάμωσαν τις δυνατότητες άσκησης επιρροής των αντικαθεστωτικών. «Οι εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων οδήγησε στο ότι πολλές ξένες δημοκρατικές ομάδες έχασαν τη στήριξη των Κινέζων του εξωτερικού», υποστηρίζει ο Ζου. «Και φαίνεται από τη μείωση των χορηγιών. Πολλοί Κινέζοι της γενιάς Τιεν Αν Μεν έγιναν πλούσιοι κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων με αποτέλεσμα να μην στηρίζουν πλέον οικονομικά αντικαθεστωτικούς στο εξωτερικό στο βαθμό που το έκαναν πριν». Ο πρώην ηγέτης των φοιτητών Σάο Γιανγκ, που κάνει έρευνες στο Κέντρο για Σπουδές Δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Γουέστμινστερ, πιστεύει ότι οι ομάδες αυτές θα πρέπει να οργανωθούν από την αρχή, για να βγουν από την ασημαντότητά τους. «Αντί να συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην προστασία κινέζων αντικαθεστωτικών στην Κίνα, θα πρέπει να επικεντρώσουν τη δράση τους στον περιορισμό των φιλοδοξιών της Κίνας στους τομείς πολιτικής και οικονομίας». Ο ίδιος δηλώνει πάντως ότι δεν εγκαταλείπει την ελπίδα, συνεχίζει να πιστεύει στις αξίες της 4ης Ιουνίου και με δημιουργικές ιδέες θέλει να διατρανώσει ότι η ιστορία είναι «με το μέρος μας».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα