back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο ουκρανός πρόεδρος επισκέπτεται το Βερολίνο

Διαβάστε επίσης

Έναν μήνα μετά την ορκωμοσία του ως πρόεδρος της Ουκρανίας, επισκέπτεται σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Βερολίνο.

O Ζελένσκι κέρδισε με ένα σαρωτικό 73% τον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, άφησε πίσω του τον προκάτοχό του, Πέτρο Ποροσένκο, που συγκέντρωσε μόλις 25% των ψήφων, και αναδείχτηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας, αν και η σχέση του με την πολιτική έως τότε περιοριζόταν στον ρόλο ενός αρχηγού κράτους που ενσάρκωνε σε δημοφιλή τηλεοπτική σειρά.

Προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών

Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία και, εν συνεχεία, τον γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, στο ανάκτορο Bellevue, το προεδρικό μέγαρο.

Στην ατζέντα της συνάντησης με την καγκελάριο θα βρεθεί η συνεργασία των δύο χωρών και οι μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία. Κεντρικό θέμα θα αποτελέσει, βέβαια, η ειρηνευτική διαδικασία στην Ανατολική Ουκρανία, όπου εδώ και πέντε χρόνια στρατεύματα της κυβέρνησης και φιλορώσοι αποσχιστές μάχονται ο ένας ενάντια στον άλλον.

Η Γερμανία και η Γαλλία έπαιξαν τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην λεγόμενη Συμφωνία του Μινσκ ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία. Εδώ και έναν χρόνο περίπου, εντούτοις, οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων κρατών δεν έχουν συναντηθεί.

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνάντηση που είχε χθες με τον Ζελένσκι επεδίωξε την αναβίωση των συνομιλιών. Οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας, είχαν επισκεφθεί τον Ζελένσκι ήδη από τον Μάιο.

Υψηλές προσδοκίες

Ο Μάας σε συνέντευξή του σε γερμανικά Μέσα έκανε λόγο για υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη του Ζελένσκι στο Βερολίνο. “Η Γερμανια θέλει να τον στηρίξει, ώστε να μην διαψευσθούν οι ελπίδες του ουκρανικού λαού”, δήλωσε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: “Αυτό συνδέεται αφενός με την διαδικασία μεταρρύθμισης της χώρας -κυρίως με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Συνδέεται, όμως, και με την ελπίδα για ειρήνευση”. Ο Μάας επεσήμανε, επίσης, ότι κατά την άποψή του, η Συμφωνία του Μινσκ “παραμένει ο οδικός χάρτης για την εξεύρεση λύσης στην Ανατολική Ουκρανία”.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, υπενθύμισε την ευθύνη της χώρας του και της Γαλλίας στην ειρηνευτική διαδικασία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream 2, του γερμανορωσικού project, που, σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, θα μεταφέρει το αγαθό φθηνότερα.

Οι επικριτές του, ωστόσο, ανάμεσά τους ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, μέλος των βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιούν για αυξανόμενη εξάρτηση από την ρωσική ενέργεια.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα