back to top
19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η πρόθεση των ΗΠΑ να αποστείλουν στρατεύματα στη Μέση Ανατολή εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με το Ιράν αλλά και ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μόρσι στη διάρκεια δικης του είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Τουρκία- Ε.Ε:-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία αναμένεται να αποστείλουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών – μελών της ΕΕ σε ανακοίνωσή τους, με το τρέχον προσχέδιο να αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η Άγκυρα “συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Παράλληλα την καλούν να σταματήσει τις”«παράνομες γεωτρήσεις” στην ανατολική Μεσόγειο. Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, κατά πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή)

Στο μεταξύ, ξεκινά σήμερα στην Άγκυρα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο μεταξύ των αντιπροσωπειών των υπ. Άμυνας Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 21 του μήνα. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Άμυνας της Τουρκίας, μόλις μια μέρα μετά τις σκληρές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν που επιτέθηκε σε Μακρόν και ΕΕ για το θέμα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρει η DW. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι, εάν χρειαστεί οι εργασίες των τουρκικών γεωτρύπανων και σεισμογραφικών θα συνεχιστούν με την αρωγή του ναυτικού και της αεροπορίας. Η ρητορική της Άγκυρας παρουσιάζει κορύφωση όσο μεγαλώνει το χάσμα με τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς των S-400 που οδήγησε σε κυρώσεις στο πρόγραμμα των F35, του οποίου η Τουρκία είναι εταίρος παραγωγής. Τώρα όμως oι ΗΠΑ έχουν καθηλώσει τους τούρκους πιλότους που εκπαιδεύονταν και πάγωσαν την παράδοση των πρώτων 2 F35, τα οποία είναι έτοιμα μέχρι νεωτέρας.

Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως είχε προγραμματιστεί, θα συζητήσουν με την αντίστοιχη τουρκική για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η συνάντηση έρχεται επίσης λίγες ώρες αργότερα από την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα με αντικείμενο την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, τουρκικό φυλάκιο δέχθηκε χθες επίθεση στο Ιντλίμπ από περιοχή που ελέγχεται από τον Άσαντ και απάντησε άμεσα με πυρά πυροβολικού. Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα είναι εγκλωβισμένη μεταξύ Μόσχας Ουάσιγκτον, όχι μόνο για την αγορά ων S-400 αλλά και λόγω της κατάστασης στην Συρία, όπου έχει ζωτικά συμφέροντα με το κουρδικό ζήτημα – και όπου ουσιαστικά οι θέσεις της δεν συμπίπτουν ούτε με τις ΗΠΑ αλλά ούτε απόλυτα και με την Ρωσία. Μέσα σε όλα αυτά η επιβαρυμένη οικονομία της χώρας καθιστά πιο επιτακτικό το ενδιαφέρον του προέδρου Eρντογάν στους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με τις εξελίξεις να μην είναι οι προσδοκώμενες από την Άγκυρα.
Στο θέμα αυτό αναφέρεται και η Hurriyet με τίτλο: “Η Τουρκία φιλοξενεί αποστολη στελεχών του ελληνικού υπουργείου Άμυνας”.

Για διεύρυνση: “Απαισιοδοξία για Διεύρυνση” αναφέρει το Politico. Σήμερα αναμένεται νέα συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ σχετικά με τη διεύρυνση της Ένωσης. Η σχετική συζήτηση διήρκησε “περισσότερο από τέσσερις ώρες” χωρίς όμως αποτέλεσμα. Υπήρξε “μεγάλη διαφωνία” σχετικά με το κείμενο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και την προοπτική τους στην Ε.Ε σύμφωνα με εναν διπλωμάτη. Διαφωνία υπήρξε μεταξύ “εκείνων που θέλου να πουν ναι στις δύο χώρες και εκείνων που στέκονται ακόμα επιφυλακτικοί”. Οι διπλωμάτες είναι απαισιόδοξοι πως οι υπουργοί θα καταφέρουν κάτι σήμερα όταν συναντηθούν στο Λουξεμβούργο. “Η Γαλλία χρησιμοποιεί αυτές τις συζητήσεις για να προωθήσει έναν από τους βασικούς στόχους του Μακρόν σχετικά με τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις” παραπονέθηκε ένας διπλωμάτης αναφερόμενος στην επιμονή του Παρισιού ότι η διεύρυνση θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί όταν οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν από όλους.

Για το ζήτημα της διεύρυνσης, το πιο πρόσφατο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αλλά ακόμη τελεί υπό συζήτηση αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο, αφού εξεταστεί το ζήτημα στην Μπούντεσταγκ. Την ίδια ώρα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών – μελών της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με δύο υποψήφιες χώρες της Βαλκανικής, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όμως τα χέρια τους θεωρείται πως πρακτικά είναι δεμένα, διότι – μεταξύ άλλων – το Βερολίνο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο ώστε να ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας απόφασης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική που εφαρμόζεται ως προς τη διεύρυνσή της έχει σκοπό κυρίως να ενθαρρύνει τα υποψήφια προς ένταξη κράτη να εφαρμόζουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και με τα Τίρανα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει η ίδια την αξιοπιστία της. Ωστόσο οι αντιπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων απέτυχαν να φθάσουν σε συμφωνία σχετικά ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο χρειάζεται ομοφωνία. “Υπήρξε μεγάλη διαφωνία και δεν είμαι σίγουρος καθόλου ότι οι υπουργοί θα καταλήξουν αυριο σε συμφωνία” δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης. Οι διαφωνίες αφορούσαν το κομμάτι του αν τελικά θα πρέπει να αναφέρεται πως η διεύρυνση θα πρέπει να εξαρτάται από το εάν η Ε.Ε μπορεί να αυτομεταρρυθμίζεται και αποτελεσματικά να ενσωματώνει νέα μέλη.

Για Ιράν: Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποστείλουν πάνω από 1,000 Αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με το Ιράν. Ο αρθρογράφος της Washington Post Μαξ Μπουτ αναφέρει ότι η κρίση “είναι αποτέλεσμα ξεκάθαρα της πολιτικής του Τραμπ” και πως ο πρόεδρος “έχει μειώσει την ασφάλεια της χώρας και τη θέση της στον κόσμο”.
Από την πλευρά του το Politico αναφέρει ότι η Ε.Ε έχει επιδιώξει να διασκεδάσει τις προειδοποιήσεις του Ιράν ότι σύντομα πρόκειται να ξεπεράσει τα όρια του ουράνιου. Η Τεχεράνη προειδοποιεί πως θα υπερβεί τα όρια για τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου έως τις 27 Ιουνίου. Τα συγκεκριμένα όρια είχαν συμφωνηθεί το 2015, με το Ιράν να λέει πως θα αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή στις αρχές Ιουλίου. H Τεχεράνη θέλει οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση των εμπορικών συναλλαγών, περιορίζοντας έτσι τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου καλεί τις παγκόσμιες δυνάμεις να ενισχύσουν άμεσα τις κυρώσεις τους σε βάρος του Ιράν, αν υπάρξουν ανάλογες κινήσεις
Αλλα οι Times προτείνουν μια πιο σκληρή στάση εκ μέρους των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίσιμη απόφαση σχετικά με το Ιράν. Η Τεχεράνη ανέφερε χθες ότι συντομα θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα παραβιάζουν τη συμφωνία του 2015 την οποία εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ μια ανακοίνωση που έρχεται λίγες μέρες μετά τις βαριές κατηγορίες της Ουάσινγκτον ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την υπόθεση του σαμποτάζ των τάνκερ στον κόλπο του Ορμούζ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι θα αποστείλει 1,000 επιπλέον στρατιώτες για “αμυντικούς λόγους” στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ότι μάλλον θα πρέπει είτε να αποχωρήσουν και εκείνοι από τη συμφωνία ή να επιχειρήσουν να διαπραγματευτούν μια νέα.

Στη Βρετανία: Καθώς οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ετοιμάζονται να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο για την ανάδειξη του νέου αρχηγού τους, αρκετές εφημερίδες επικεντρώνονται στην προοπτική ενός εκ των έξι πλέον υποψηφίων.
Σύμφωνα με τη Sun o Ρόρι Στιούαρτ θα μπορούσε να βγάλει εκτός σε αυτόν τον γύρο τους Σαχίντ Τζαβίντ και Ντόμινικ Ράαμπ.
Σύμφωνα με την i ο Στιούαρτ έχει ξεκινήσει να αποτελεί “σοβαρή απειλή” για τους συνυποψηφίους του. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ Στιούαρτ προειδοποίησε ότι έχει τουλάχιστον 100 βουλευτές στο πλευρό του ώστε να “μπλοκάρει” τον Μπόρις Τζόνσον εξαιτίας τη στάσης του. Ο πρώην υπεξ θέλει έξοδο από την Ε.Ε ακόμα και χωρίς συμφωνία.
Από την πλευρά της η Daily Telegraph εγείρει ερωτηματικά για το ποιος πραγματικά είναι ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης αναφέροντας ότι ίσως κάποτε ήταν πράκτορας της MI6.
Στο μεταξύ οι Times αναφέρουν ότι ο Μάικλ Γκόουβ επιχειρεί να βγάλει εκτός κούρσας τον Στιούαρτ παροτρύνοντας τους υποστηρικτές του να σκεφθούν πως θα πρέπει να καταλήξουν σε δύο υπέρμαχους του Brexit για τον τελικό γύρο ώστε να μην πολωθεί περαιτέρω το κλίμα στο κόμμα.

Η διαδικασία ψηψοφορίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού των Συντηρητικών θα διεξαχθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων αναμένονται περίπου στις 18.00 τοπική ώρα. Ένας ή περισσότεροι από τους εναπομείναντες έξι υποψηφίους θα βγει εκτός κούρσας αν βγει τελευταίος ή αν δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 33 ψήφους. Όσοι παραμείνουν θα μετάσχουν σε τηλεμαχία του BBC απόψε. Ο νέος γύρος αναμένεται επίσης μέσα στην εβδομάδα. Τα δυο τελικά ονόματα θα τεθούν σε ψηφοφορία στην οποία θα μετάσχουν 160.000 μέλη των Τόρις. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 22 Ιουνίου ενώ ο νικητής θα ανακοινωθεί τέσσερις εβδομάδες αργότερα, αναφέρει το BBC.
Επτά Ευρωπαίοι διπλωμάτες μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο POLITICO για την προοπτική να αναλάβει ο Τζόνσον την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. “Από τη στιγμή που θα αναλάβει πρωθυπουργός θα αλλάξει” εκτίμησε ένας. “Είναι πολύ διαφορετικό όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη μιας χώρας” ανέφερε ένας άλλος.

Για Σαλβίνι: Τις στενές σχέσεις Ιταλίας – ΗΠΑ εξήρε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι κατά τις συναντήσεις που είχε χθες με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, μεταξύ των οποίων με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. “Σήμερα που οι θεσμοί της Ε.Ε είναι εύθραυστοι και αλλάζουν σημαντικά η Ιταλία θέλει να είναι ο πρώτος, ο πιο σταθερός και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ” σχολίασε ο Σαλβίνι στο Facebook ενώ από την πλευρά του ο Πενς έγραψε στο Twitter ότι “η διατλαντική συμμαχία είναι πιο ισχυρή από ποτέ!” Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Σαλβίνι επιχείρησε να διασκεδάσει τη μαζικη καταστολή εναντίον των προσφύγων και μεταναστών και αντ’ αυτού εξέφρασε “το κοινό του όραμα” με τις ΗΠΑ για “το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τη Λιβύη, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ” καθώς επίσης και “τις ανησυχίες γυρω από την αλαζονεία που επιδεικνύει η Κίνα έναντι της Ευρώπης”.

Στο μεταξύ ο Σαλβίνι σύμφωνα με την Corriere de la Sera έφερε το θέμα της σύγκρουσης Ρώμης – Βρυξελλών στις ΗΠΑ. Επιτέθηκε στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι “ακολουθωντας το παράδειγμα Τραμπ σύντομα θα καταφέρουμε να έχουμε ενιαίο φορολογικό συντελεστή”. “Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Για Ισπανία: Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνιο παραδέχθηκε ότι η χώρα της αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών του Μαϊου. Αλλά δεν αποκάλυψε το όνομα που θα προτείνει η κυβέρνηση της για Επίτροπο αντιθέτως μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν πιο πολλές γυναίκες στις ανώτατες θέσεις της Ε.Ε. Σύμφωνα με την ίδια “η Ισπανία θα πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο τόσο στον διορισμό όσο και στη διαμόρφωση, στον καθορισμό της ατζέντας για την επόμενη 5ετία των ευρωπαϊκών θεσμών”. “Αυτό ανταποκρίνεται στο οικονομικό βάρος της χώρας μας αλλά και στην ισχυρή φιλοευρωπαϊκή στάση των πολιτών μας, η οποία επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες εθνικές αλλά και ευρωεκλογές”. “Η Ισπανία είναι μια από τις μεγαλυτερες οικονομίες της Ένωσης… δείχνουμε εύρωστη οικονομική ανάπτυξη και οι προοπτικές μας φέτος ειναι ότι θετικές σχετικά με την ανάπτυξη και πάνω από τον ευρωπαϊκό όρο” προσέθεσε. Και η Ισπανία έχει αποδείξει ότι “είναι πάρα πολύ σταθερή σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό αίσθημα κατοχυρώνοντας την ίδια ώρα ισχυρές κοινωνικές παροχές”. Η κρίση που ξέσπασε στην Ισπανία ήταν σκληρή και η χώρα έμαθε πολλά από αυτή την περίοδο, είπε. “Υποφέραμε από την κρίση περισσότερο από άλλους, ήταν μια μακρά και βαθιά κρίση που είχε μεγάλο κόστος για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, για τη δημοσιονομική προσαρμογή του δημοσίου”. Τώρα, η Ισπανία μιλάει σαν μια χώρα “που έχει βιώσει από πρώτο χέρι την οικονομική προσαρμογή, τις δομικές μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία… και αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς ανάκαμψης με ισχυρή ανάπτυξη και έχοντας διορθώσει τις ανισορροπίες”. Η Μαδρίτη καλεί την Ε.Ε να υιοθετήσει μια οικονομική ατζέντα που η ίδια εφαρμόζει και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: δημοσιονομική υπευθυνότητα, κοινωνικές πολιτικές όπως μείωση της ανισότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά την πολιτική σταθερότητα η Καλβίνιο κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης το δεξιό Λαϊκό κόμμα και τους φιλελεύθερους Πολίτες, Ciudadanos να “ενεργήσουν υπεύθυνα” στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. “Αυτό που ελπίζω είναι ότι στο πνεύμα του διαλόγου που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ισχύσει και σε εθνικό, επειδή ειμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας για τον διορισμό νές κυβέρνησης και ελπιζω το Λαϊκό κόμμα και οι Πολίτες να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην εγγύηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ισπανία”. Σχολιάζοντας τις συνεργασίες των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης με το ακροδεξιό Vox η ισπανιδα υπουργός είπε “πως είναι δύσκολο να αντιληφθώ κόμματα που βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών να δειχνουν άνετα να συνεργάζονται σε εθνικό επίπεδο με αντι-ευρωπαϊκά κόμματα που ανήκουν στην ακροδεξιά … η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αντακλάται και σε εθνικό. Και ελπίζω ότι αυτό θα ισχύει πλέον”.

Για Μόρσι: “Δολοφονία” χαρακτηρίζουν τον θάνατο του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – το κόμμα από το οποίο προερχόταν ο Μόρσι – ενώ απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κηδεία του, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμα οριστεί. Ο Mohammed Sudan, ηγετικό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Λονδίνο, χαρακτήρισε το θάνατο του Μόρσι ως “προμελετημένη δολοφονία”, λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος απαγορευόταν να δεχτεί φαρμακευτική αγωγή ή επισκέψεις και υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της χώρας κηδεύτηκε σήμερα στα ανατολικά του Καϊρου εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφάλειας, αναφέρει η Hurriyet. Στην κηδεία ήταν παροντες μόνο μέλη της οικογένειας του και οι δικηγόροι του.
Σε ηλικία 67 ετών και μέσα στο δικαστήριο πέθανε χθες ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι αναφέρει η DW. Χθες εκδικαζόταν μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις εναντίον του, σχεδόν έξι χρόνια αφότου απομακρύνθηκε βίαια από την εξουσία από τον στρατό. Ο ισλαμιστής Μόρσι βρισκόταν στο δικαστήριο για ακροαματική διαδικασία με την κατηγορία της κατασκοπείας, έπειτα από ύποπτες επαφές που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας και δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι ο Μόρσι είχε ολοκληρώσει την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου και στη συνέχεια κατέρρευσε. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Μόρσι – στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου – ανέλαβε την εξουσία της χώρας στις 30 Ιουνίου 2012 διαδεχόμενος τον Χόσνι Μουμπάρακ, έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό 51,7%. Ηταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία επί δεκαετίες λειτουργούσε ως παράνομη πολιτική οργάνωση. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στις 3 Ιουλίου 2013, ο Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό, έπειτα από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις εναντίον του. Την εξουσία ανέλαβε ο τότε υπουργός Αμυνας και σημερινός πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτισε φόρο τιμή στον «μάρτυρα» Μοχάμεντ Μόρσι, του οποίου ήταν ένας από τους σθεναρότερους υποστηρικτές. «Μακάρι ο Θεός να χαρίσει στον μάρτυρά μας, τον αδελφό μας Μόρσι, το έλεός του» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα