back to top
16.6 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Σύνοδος Κορυφής: Μέτρα κατά της Τουρκίας θα ζητήσουν Ελλάδα και Κύπρος

Διαβάστε επίσης

Την υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας  αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 4.30 μ.μ., ώρα Ελλάδας, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή (ΑΟΖ) και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά της η Άγκυρα απαντά με την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών έχουν γραφτεί με μια εντελώς ελληνική γραμμή.

Η Ευρωπαϊκή ατζέντα

Στην Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να αποφασιστούν οι βασικές επιλογές των κρατών μελών για την νέα ηγεσία των Ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική ‘Αμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2 Ιουλίου, θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρός του.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με τους διορισμούς για τον επόμενο νομοθετικό κύκλο και να εγκρίνουν το στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024  Επίσης, θα επανέλθουν στο ζήτημα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης για την κλιματική αλλαγή ενόψει της διάσκεψης κορυφής για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, οι ηγέτες θα λάβουν γνώση της έκθεσης για την παραπληροφόρηση και τις εκλογές που ετοιμάζει η ρουμανική Προεδρία σε συνεργασία με την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας θα κάνει επίσης μια επισκόπηση της προόδου όσον αφορά την εφαρμογή προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις  20.15 υπάρχει το δείπνο εργασίας και αμέσως μετά συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και του Προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτός από τις διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα λάβει μέρος και στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

Σήμερα:

13.00 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)

15.00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

16.30 Έναρξη εργασιών

20.15 Δείπνο εργασίας

Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο

Αύριο:

09.30 Αφίξεις ηγετών

10.30 Συνεδρία για το ευρώ

13.30 Συνέντευξη Τύπου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα