back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Διαμάχες στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Οι σκληροπυρηνικοί εντός κι εκτός της κυβέρνησης Τραμπ πιέζουν για την απομάκρυνση του Κέβιν ΜακΑλίναν υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), με δεδομένη την προσπάθεια ενός ξεκαθαρίσματος στην ηγεσία του DHS που άρχισε από τον Απρίλιο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν πέντε πηγές εντός της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και τέσσερις πρώην αξιωματούχοι του DHS.

Ο ΜακΑλίναν ανέλαβε τα υπηρεσιακά καθήκοντα του πριν από σχεδόν τρεις μήνες, ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής, από σοβαρούς πολιτικούς συμμάχους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ αυτών και του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας για την μετανάστευση και τον έλεγχο των τελωνείων (ICE) Τόμας Χόναν.

Ο Χόναν ενδέχεται να είναι ο επόμενος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αλυσίδα παραιτήσεων

Μετά την αποχώρηση της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν τον Απρίλιο έχουν φύγει άλλοι τρεις αξιωματούχοι του ίδιου υπουργείου, ενώ ο ΜακΑλίναν δέχεται κριτική για ανυπακοή στην σκληροπυρηνική ατζέντα του Λευκού Οίκου για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Οι επικριτές του έχουν διαμορφώσει την αντίληψη ότι ο ίδιος δεν υποστήριξε τις επιδρομές της ICE, με στόχο της οικογένειες μεταναστών. Οι επιδρομές αυτές, είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο.

Ο υπηρεσιακός Επίτροπος Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας Τζον Σάντερς, που είναι πολιτικός σύμμαχος του ΜακΑλίναν δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του στις 5 Ιουλίου.

Ο Σάντερς δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή του να παραιτηθεί.

Αρκετοί επικριτές της κυβέρνησης Τραμπ, μεταξύ αυτών και πρώην αξιωματούχοι του DHS χαρακτήρισαν τις πρόσφατες αλλαγές προσώπων, αλλά και την γενικότερη κινητικότητα στην ηγεσία του υπουργείου, ως ένα ακόμη παράδειγμα του υψηλόβαθμου συμβούλου του Λευκού Οίκου Στέφαν Μίλερ, ώστε να τοποθετηθούν πολιτικοί σύμμαχοί του, σε θέσεις-κλειδιά του υπουργείου.

Από την άλλη μεριά, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι με τις αλλαγές αυτές των προσώπων, είναι σύμφωνος κι ο πρόεδρος Τραμπ.

“Τα δύο ζητήματα στα οποία ο πρόεδρος δρομολογεί πάντα τις εξελίξεις, είναι το εμπόριο και η μετανάστευση,” τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος. “Υπάρχει δυσπιστία στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα το πράξουν [θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία], ενώ δεν προσπαθεί [ ο Λευκός Οίκος] μα ξεφύγει από αυτό,” συμπλήρωσε.

Τόσο ο Μίλερ, όσο και το DHS δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων.

Από την πλευρά του, ούτε κι ο Λευκός Οίκος ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού για τον ΜακΑλίναν.

Χαοτική κατάσταση

Η κατάσταση αναταραχής στα ανώτερα επίπεδα ηγεσίας του DHS αντανακλά την χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, όπου χιλιάδες μεταναστών καταφθάνουν καθημερινά, ενώ παιδιά κρατούνται στερούμενα τα απαραίτητα για την καθημερινή υγιεινή τους, αγαθά, όπως το σαπούνι και οι οδοντόβουρτσες.

Τόσο πρώην, όσο κι εν ενεργεία υπάλληλοι του DHS παραπονούνται ότι τα προβλήματα στην ηγεσία του DHS και η αντιπαράθεση για την άσκηση της εξουσίας, έχουν επιβραδύνει την δυνατότητα αντίδρασης της κυβέρνησης στην δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νότια συνοριακή γραμμή και η οποία, αναγνωρίζεται πλέον ευρέως, ως μία κρίση.

“Είναι απαίσιο για το ηθικό [του προσωπικού],” δήλωσε ένας εν ενεργεία υπάλληλος των υπηρεσιών συνοριακής ασφάλειας. “Όποιος κι αν αναλάβει τα καθήκοντα του υπηρεσιακού επιτρόπου την επόμενη εβδομάδα, θα βρεθούμε και πάλι στην αρχή, θα πρέπει να τον ενημερώσουμε…, είναι σαν να ξαναρχίζουμε και πάλι, ενώ βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο.”

Πηγή: “Politico”

Newsroom Αθήνα 9,84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα