back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

«Ποτέ ξανά»: Επετειακή ημερίδα της Αυτοδιοίκησης για το Μάτι

Διαβάστε επίσης

Με την φράση «πρέπει να ακούσουμε και όχι να μιλάμε» ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ξεκίνησε την ομιλία στην ημερίδα που έκανε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σε ξενοδοχείο της Ραφήνας με αφορμή την επέτειο για το Μάτι.

Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι πρέπει πλέον με το θέμα της πολιτικής προστασίας πρέπει να «πάμε ένα βήμα μπροστά» υπογραμμίζοντας ότι «είναι χρέος όλων να μην αφήσουμε να επαναληφθεί τέτοια τραγωδία καθώς το κλειδί για την οργάνωση της πολιτικής προστασίας είναι να δούμε ποιος θα κάνει τι.» Στο ίδιο μήκος κύματος και η ομιλία του νέου γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος τόνισε ότι «πλέον τα λόγια πρέπει να είναι ελάχιστα και οι πράξεις πολλές.»

Η ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ είχε ως στόχο το διάλογο για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή.

Ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ και νέου Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ξεκινά ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος, για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κι αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με στόχο την προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών, των υποδομών, των πολιτιστικών αγαθών και του περιβάλλοντος από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο σχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μελετά για το νέο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας λέγοντας «Στόχος μας είναι μέσα από το διάλογο αυτόν να μπουν οι βάσεις για:

• την ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Κράτους

• την αξιοποίηση της γνώσης και των εμπειριών του επιστημονικού δυναμικού, αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων του εθελοντικού κινήματος της χώρας μας

προκειμένου να επιτύχουμε την πλήρη ανασυγκρότηση του συστήματος πολιτικής προστασίας , ώστε η Πατρίδα μας να θωρακιστεί από φυσικές καταστροφές κι από ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.»

Κλείνοντας την ομιλία του ο νέος περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους της περιφέρειας παρουσιάζοντας τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί:

«Η πρόταση για την δημιουργία ενός νέου Θεσμικού πλαισίου Πολιτικής Προστασίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και θα αξιοποιεί τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Η Εκπόνηση Μητροπολιτικών επιχειρησιακών σχεδίων της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων με ενιαίο σχεδιασμό και σαφείς και διακριτούς ρόλους.

Η Διάκριση της διαχείρισης των κινδύνων σε τρία στάδια, το ΠΡΟ–καταστροφικό, το ΣΥΝ–καταστροφικό και το ΜΕΤΑ–καταστροφικό.

Η θεσμοθέτηση Περιφερειακής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαχείρισης Κινδύνων.

Ο πενταετής σχεδιασμός έργων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα ανάσχεσης κινδύνων».

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα