back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η ανάδειξη του Μπόρις Τζονσον ως του νέου αρχηγού των Τόρις που σήμερα αναλαμβάνει νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Στη Βρετανία:

Το πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου καθώς χθες αναδείχθηκε αρχηγός των Τόρις και σήμερα αναμένεται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.
Αρκετά πρωτοσέλιδα έχουν φωτογραφία του έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ με το δεξί χέρι στο μέτωπο και το αριστερό με σηκωμένο τον αντίχειρα (κίνηση που επικροτεί). Πρόκειται για μια παράξενη στιγμή που τον δείχνει να κάνει έναν περίεργο χαιρετισμό…

“Μην πανικοβάλλεστε” γράφει η Metro και προσκαλεί τους αναγνώστες “να γνωρίζουν τον νέο… τύπο της Ντάουνινγκ Στριτ. Στη νικητήρια ομιλία του ο Τζόνσον περιέγραψε τα σχέδια του με το ακρωνύμιο που παραπέμπει στο dude: Να ολοκληρωθεί το Brexit, να ενωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, να ηττηθεί ο Κόρμπιν, να ενεργοποιηθεί η Βρετανία.

Η Daily Telegraph επίσης κάνει λογοπαίγνιο με το ακρωνύμιο… “Είμαι ο τύπος σας” με αστερίσκο εξηγώντας από που προκύπτει… Η εφημερίδα επίσης επικεντρώνεται στο νέο υπουργικό συμβούλιο αναφέροντας ότι “θα ξεκινήσει έχοντας μόνο υπουργούς υπερ του Brexit και αφήνοντας εκτός όσους είναι εναντίον” για να υπάρξει μια ξεκάθαρη γραμμή.
Οι Times (“O Τζόνσον πιάνει δουλειά”)
Αρκετές εφημερίδες επικεντρώνονται στο γεγονός ότι πρόκειται για την πραγματοποίηση του εδώ και χρόνια ονείρου του Τζόνσον.
“Μια φιλοδοξία πραγματοποιήθηκε. Αλλά τι επιφυλάσσει αυτό για τη Βρετανία;” αναρωτιέται ο Guardian, που αναφέρει ότι ο Τζόνσον “έχει ήδη ξεκινήσει ένα γύρο επαφών με βουλευτές απο χθες το βράδυ” ενώ μιλώντας με στενό συνεργάτη του εκείνος είπε πως “στην καρδιά του κυριαρχεί ένα έθνος Τορις”
Η i “εξουσία επιτέλους” αναφέρει ενώ υπήρξαν αρκετοί Τόρις που νιώθουν ότι το κόμμα θα ανανεωθεί με την άνετη επικράτηση του οπως επίσης και η δέσμευση για το Brexit, υπήρξε ωστόσο και τεράστια αντίδραση εναντίον του διορισμού του.

Η Daily Mail αναφέρει ότι ο Τζόνσον “θα πετύχει το παδικό του όνειρο να γίνει πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα” αλλά από την πρώτη κιόλας ώρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με “την έξοδο από την Ε.Ε σε 100 μέρες, την κρίση με το Ιράν και την ανανέωση του κόμματος”.

Η Express προειδοποιεί… τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες… “Ετοιμαστείτε.. έρχεται ο Μπόρις!” Η εφημερίδα αναφέρεται στην δέσμευση του Μπόρις να εργαστεί πυρετωδώς για να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε έως τον Οκτώβριο και τη δέσμευση του “σε ένα νέο πνεύμα του όλα τα μπορώ”.

Η Mirror φυσικά και δεν εντυπωσιάστηκε με το αποτέλεσμα και βρήκε απο το αρχείο της όλες τις μη …γοητευτικές φωτογραφίες του Τζόνσον “Ο Μπόρις είναι πρωθυπουργός. Και δεν είναι αστείο πια”
Η ηλεκτρονική έκδοση του Independent έχει την πιο αρνητική εικόνα για τον Τζόνσον καθώς επέλεξε μια γελοιογραφία του ως Γουίνστον Τσώρτσιλ με πούρο την ώρα που η χώρα φλέγεται γύρω του. “Μόνο 100 μέρες για να αποφευχθεί η καταστροφή της μη συμφωνίας. Μια δύσκολη εξίσωση για τα σύνορα που δεν μπορεί να επιλυθεί. Και ο νέος πρωθυπουργός; Καλωσορίσατε στην πιο σκοτεινή ώρα του Brexit”

Οι FT εχει πρώτο θέμα την αντίδραση του ΔΝΤ στη νίκη του Τζόνσον (“Ο Τζόνσον κερδίσει την κούρσα για τη Ντάουνινγκ Στριτ αλλά το ΔΝΤ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για το Brexit) Το ΔΝΤ σχολίασε πως “μια μη συμφωνία για το Brexit” – με την οποία ο Τζόνσον απείλησε να προχωρήσει αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε εως τις 31 Οκτωβρίου. “Θα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές στην παγκόσμια οικονομία”.

Στη Σκωτία, το πρωτοσέλιδο της National φέρει τίτλο “η χώρα δεν σε έχει ανάγκη” και υπογραμμίζει “ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός της Σκωτίας”. Ενώ η Scotsman επικεντρώνεται στις δηλώσεις της Νίκολα Στέρτζεον όπου ανέφερε ότι θα επιταχύνει τα σχέδια της για δεύτερο δημοψήφισμα.
Ο Τζόνσον θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός σήμερα μετά από μια σειρά βημάτων … – πρώτα θα χρειαστεί να ακούσουμε την τελευταία ομιλία της Τερέζα Μέι ως πρωθυπουργού, και μετά και οι δύο έχουν ραντεβού με τη βασίλισσα κτλ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που σιχαίνεται τις επισημότητες ,,, ήδη πάντως συνεχάρη το νέο βρετανό ηγέτη (το ίδιο έκανε με τον δικό της μοναδικό τρόπο και η Ιβάνκα Τραμπ) σχολιάζει το Politico.

Αν ο Τζόνσον ολοκληρώσει το Brexit στην ώρα του (υποσχέθηκε ότι θα το κάνει διαφορετικά θα πεθάνει) … φανταστείτε τι περιμένει τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν την 1η Νοεμβρίου, όταν και πιάνει επισημως δουλειά. Αυτό που θα πρέπει να παρατηρήσουμε σήμερα ειναι οι υπουργοί που θα επιλέξει ο Τζόνσον γιατί θα μας δώσει μια ιδέα του πώς θα διαχειριστεί το Brexit. Ο Τζόνσον κέρδισε τη μάχη με τη στήριξη 92.153 μελών των Τόρις που δεσμεύθηκαν να τον διευκολύνουν σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα.
Καμία επαναδιαπραγμάτευση: Δεν υπήρξαν πολλά που θα μπορούσα να εξιτάρουν την αντίδραση των Βρυξελλών στον διορισμό του. Μάλιστα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για τη σκληρή μάχη που αναμένεται από εδώ και πέρα. Δεν πέρασαν παρα λίγα λεπτά και ο Μισέλ Μπαρνιέ έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι “ανυπομονεί να εργαστεί εποικοδομητικά” με τον Τζόνσον “για να διευκολυνθεί η επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης και η προγραμματισμένη με συμφωνία επίτευξη του Brexit.” Είπε επίσης ότι και οι 27 της Ε.Ε “είναι επίσης έτοιμοι να εργαστούν στη διακήρυξη μιας νέας σχέσης” – εννοώντας ότι ο Τζόνσον δεν θα μπορέσει να αλλάξει τη συγκεκριμένη συμφωνία. Η εκλογή του πάντως διευκολύνει τους ηγέτες της Ε.Ε να αρνηθούν να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας με τη Μέι. Αν κάτι πέτυχε η δεύτερη ήταν η αξιοπιστία της ως συνομιλητής των 27.

Ο Ε. Μακρόν αντί να συγχαρεί τον Τζόνσον ευχαρίστησε τη Μέι για τις εργώδεις προσπάθειες της να πραγματοποιηθεί το Brexit. “Ανέλαβε την εξουσία σε ένα δύσκολο πλαίσιο ύστερα από το δημοψήφισμα και χρειάστηκε μεγάλο θάρρος, αξιοπρέπεια για να εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια και ποτέ δεν εμπόδισε την Ε.Ε να λειτουργήσει. Προσπάθησε το καλύτερο δυνατόν για τα βρετανικά συμφέροντα” είπε ο Μακρόν. Μετά συνεχάρη τον Τζόνσον “θα επικοινωνήσω μαζί του όταν αναλάβει και επισήμως πρωθυπουργός” είπε.
Στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για “υποχρέωση” να έρθει σε συνεννόηση με το Λονδίνο. “Νομίζω ότι είναι σημαντικό να χτίσουμε μια ισχυρή και καλή σχέση επειδή έχουμε το καθήκον να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τους λαούς στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί του”.
Ο Τζονσον έτυχε πιο θερμής υποδοχής εκτός Ε.Ε περιλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου που έστειλε μήνυμα συγχαρητήριο για τον Τζόνσον και το Ηνωμένο Βασίλειο προεξοφλώντας ότι θα είναι σπουδαίος πρωθυπουργός. “Τον αποκαλούν Βρετανό Τραμπ. και υπάρχουν κάποιοι που το θεωρούν καλό πράγμα”.

Στο Παρίσι:

Την επόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποδέχθηκε χθες στο Ελιζέ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας ότι συμμερίζεται τις προτεραιότητές της για το άνοιγμα «μιας νέας σελίδας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή η επίσκεψη στο Παρίσι, για ένα γεύμα εργασίας με τον γάλλο πρόεδρο, ήταν το πρώτο ταξίδι της πρώην υπουργού Αμυνας της Γερμανίας μετά την επιβεβαίωση του διορισμού της στην ηγεσία της Κομισιόν την 17η Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Συμφωνούμε να εργαστούμε και οι δύο για μια ισχυρή, ενωμένη και φιλόδοξη Ευρώπη» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν φτάνοντας στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας. Μετά το Παρίσι, η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να επισκεφθεί την Πολωνία και την Κροατία.

Στην Ισπανία:

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών απέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης χθες στο κοινοβούλιο καθώς χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων χθες και έλαβε μόνο 124 με 170 να ψηφίζουν εναντίον του και 52 αποχές. Θα έχει μια ακόμα ευκαιρία την Πέμπτη, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας, το κόμμα των Podemos έκανε γνωστή την απόφασή του να μη στηρίξει τον Πέδρο Σάντσεθ στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προδικάζοντας έτσι την έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας. “Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουμε αλλά προφανώς δεν θα ψηφίσουμε υπέρ του Σάντσεθ”, είχε δηλώσει ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Podemos Πάμπλο Ετσενίκε σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Σάντσεθ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ισπανικών βουλευτικών εκλογών βρέθηκε αντιμέτωπος με την ιδιαίτερα δυσχερή διαδικασία συνομιλιών, διάρκειας τριών μηνών, για την επίτευξη συνεργασίας με τους Podemos, που για πολλούς εμφανίζονται ως ο φυσικός σύμμαχος των Σοσιαλιστών. Πληροφορίες από πηγές που πρόσκεινταν στα δύο κόμματα ανέφεραν ότι το βασικό αγκάθι στις εν λόγω διαπραγματεύσεις ήταν ο ρόλος που θα διαδραματίσει το κόμμα των Podemos και τα στελέχη του σε μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού, αναφέρει η Pais. Τελικά ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας το ανέφερε χθες με απόλυτη σαφήνεια: “Σεβαστείτε τους ψηφοφόρους μας και μην μας προσφέρετε κυβερνητικές θέσεις απλού διακοσμητικού χαρακτήρα, επειδή δεν θα τις δεχτούμε”. Ο Ετσενίκε, πάντως, δήλωσε ότι το κόμμα του θέλει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους Σοσιαλιστές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Λαμβάνοντας όμως υπόψη πόσο δύσκολες ήταν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων, τους τρεις τελευταίους μήνες, αλλά και το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα κατά τις ομιλίες του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας στην προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, εκφράζεται η ανησυχία ότι ακόμα και αν τα δύο κόμματα έρθουν τελικά σε συμφωνία, η σταθερότητα και η ενότητα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι περιορισμένης ισχύος. Επιπλέον αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι ενδεχόμενη συνεργασία του Σάντσεθ με τον Ιγκλέσιας, θα στερούσε από τον ηγέτη των Σοσιαλιστών τη δυνατότητα να πετύχει ευρύτερες συμμαχίες κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Στην Ιταλία:

“Ο Ιταλός πρωθυπουργός απαντά στο σκάνδαλο με τη Ρωσία” αναφέρει ο Guardian. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα απευθύνει ομιλία στη Γερουσία την Τετάρτη προκειμένου να απαντήσει στους ισχυρισμούς ότι η ακροδεξιά Λέγκα έλαβε χρήματα από τη Ρωσία. Ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι θα μιλήσει μετά την άρνηση του Ματέο Σαλβίνι να ενδώσει στην πίεση του Κινήματος 5 Αστέρων να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το ζήτημα. Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στην ώρα του πρωθυπουργού. Έχει αρνηθεί επανειλημμένως ότι το κόμμα του έχει λάβει από τη Ρωσία χρήματα ύστερα από δημοσιεύματα που ανέφεραν οτι ένας από τους στενούς συνεργάτες του πέτυχε συμφωνία με τη Μόσχα σε ένα ξενοδοχειο της ρωσικής πρωτεύουσας προκειμένου να ενισχυθεί το κόμμα του ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Για Ιράν:

Νέα «έκτακτη σύνοδος» για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα διεξαχθεί στη Βιέννη στις 28 Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών στη Τεχεράνη, διευκρινίζοντας ότι θα μετάσχουν οι χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνία -Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία- σε επίπεδο υφυπουργών και πολιτικών διευθυντών. Η έκτακτη αυτή σύνοδος θα διεξαχθεί ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά τη σύναψη της συμφωνίας (2015) κι έναν μήνα έπειτα από συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών στην αυστριακή πρωτεύουσα. Μετά τη συνάντηση αυτή, το Ιράν είχε επισημάνει ότι υπήρξε «κάποια πρόοδος» για να ξεπεραστεί ο αντίκτυπος της εκ νέου επιβολής κυρώσεων σε βάρος του από τις ΗΠΑ, κρίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η πρόοδος αυτή ήταν «ανεπαρκής». Έκτοτε οι εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου έχουν οξυνθεί. Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης απειλείται μετά την απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ τον Μάιο του 2018 να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα