back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Οι «αιώνιοι» ψάχνουν την υπέρβαση στην Ευρωλίγκα

Διαβάστε επίσης

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν ολοκληρώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις μεταγραφικές τους κινήσεις και είναι σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουν τις προπονήσεις.

Οι «ερυθρόλευκοι» σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι στιγμής δεν θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Α1 και θα παίξουν στην Α2 με μια αναπτυξιακή ομάδα.

Ετσι λοιπόν το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην Ευρωλίγκα, εκεί όπου άλλωστε ο βαθμός δυσκολίας είναι πολλαπλάσιος, μια και οι μεγάλες ομάδες διαθέτουν πολλά περισσότερα χρήματα για την συγκρότηση των ρόστερ τους.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Φενέρμπαχτσε, η Εφές Αναντολού, η Αρμάνι Μιλάνο έχουν δείξει ότι δεν φείδονται χρημάτων για να διεκδικήσουν τον τίτλο ή την πρόκριση στο Φαϊναλ φορ της διοργάνωσης και εμφανίζονται θεωρητικά τουλάχιστον να διαθέτουν πολύ καλύτερες ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός έκανε τις κινήσεις του, άλλαξε σχεδόν όλους τους ξένους παίκτες του και ετοιμάζεται να αλλάξει την αγωνιστική του φιλοσοφία.

Με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο του θέλει να παίξει γρήγορα, με τρανζίσιον στην επίθεση, με πολλά ποστ απ, αλλά πάνω και πρώτα από όλα με έμφαση στην άμυνά του.

Με εξαίρεση τον Τόμας, ο οποίος ανανέωσε, ο Παναθηναϊκός άλλαξε όλους τους ξένους του και έχει συνολικά επτά με τον Μπράουν να παίζει μόνο στην Ευρωλίγκα.

Παράλληλα κράτησε τον ελληνικό κορμό του, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει και τον Νίκο Παππά ετοιμοπόλεμο και υγιή.

Από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν ήταν να συγκροτηθεί ένα… supporting cast πίσω και γύρω από τον αρχηγό της ομάδας.

Αποκτήθηκε ο Ταϊρίς Ράις, ένας παίκτης με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνον με καλό σουτ, διείσδυση, απόφαση στα τελευταία δευτερόλεπτα, αλλά με πρόβλημα στην άμυνα.

Ο Τζίμερ Φριντέτ, ο Ρίον Μπράουν, ο Νίκος Παππάς, ο Ουέσλι Τζόνσον θα είναι έτοιμοι να πάρουν την πάσα και να σκοράρουν.

Την ίδια στιγμή οι Μπράουν και Τζόνσον μαζί με τον Παπαπέτρου θα είναι οι παίκτες που θα τρέξουν περισσότερο στο παρκέ. Εκείνοι που θα τρέχουν να καλύψουν, να κόψουν, να βγάλουν ενέργεια, αλλά και να σκοράρουν.

Είναι άλλωστε και οι τρεις τους μετρ στο ποστ παιχνίδι, κάτι το οποίο ο Πεδουλάκης χρησιμοποιεί ως… ευαγγέλιο στην επίθεσή του. Ετσι έχει τον απόλυτο έλεγχο στο παιχνίδι και κατευθύνει την αντίπαλη άμυνα από μέσα προς τα έξω προκαλώντας ανισορροπία.

Από εκεί και πέρα στους φόργουορντ οι Τόμας, Μήτογλου και Μπέντιλ θα είναι οι παίκτες που θα δίνουν λύσεις είτε μέσα είτε έξω από τη ρακέτα.

Στους σέντερ ο Ουάιλι αντικατέστησε ουσιαστικά τον Γκιστ και θα είναι ασφαλώς το «στοίχημα», ενώ ο Παναθηναϊκός πολύ ορθά επιμένει στον Γιώργο Παπαγιάννη. Πρέπει όμως κι εκείνος να πάρει τις ευκαιρίες διότι δεν θα είναι μόνιμα με την ταμπέλα του ταλέντου.

Ο Ιαν Βουγιούκας αναμένεται να παραμείνει στην ομάδα, ενώ είναι πολύ πιθανό ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ, να προστεθεί στο ρόστερ.

Ολικό… λίφτινγκ στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε 7 προσθήκες νέων αθλητών, δύο ανανεώσεις, τρεις αποδεσμεύσεις και ουσιαστικά μία πώληση. Επίσης υπήρξαν και κάποιοι παίκτες που έμειναν ελεύθεροι γιατί έληξε το συμβόλαιό τους.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει επιλέξει ένα διαφορετικό ρόστερ από αυτό που περιμέναμε. Έδωσε τόπο στα νιάτα στη θέση του πλέι μέικερ, στον οποίο θα περάσει υπό συνθήκες και ο Βασίλης Σπανούλης ανάλογα την περίσταση της αναμέτρησης. Ταυτόχρονα έχει σκληρύνει την ομάδα του με παίκτες που αρέσκονται στο physical παιχνίδι στην περιφέρεια και περιμένει το δίδυμο Μπόλντγουιν-Τσέρι να τον ξελασπώσει στο αμυντικό κομμάτι.

Από την άλλη ισχυροποίησε το 2-3 του, γεμίζοντας με παίκτες που έχουν επιθετικές αρετές, διαθέτουν περιφερειακό σουτ και ανεβάζουν επίπεδο σε σχέση με πέρσι την ομάδα του.

Ο Λιθουανός Κουζμίνσκας αγωνίζεται και στις δύο θέσεις των φόργουορντ, άρα μπορεί να είναι και το… συμπλήρωμα του Παπανικολάου ή και το βασικό τριάρι των Πειραιωτών. Την ίδια ώρα, παρότι λογίζεται ως σέντερ, ο Ρούμπιτ συνηθίζει να παίζει με πιο βαριά κορμιά δίπλα του και να ανταποκρίνεται τέλεια ως «4».

Ο Μπλατ τον έχει επιλέξει ως αντιΜιλουτίνοφ, την ώρα που έφερε και τον φερέλπι Χαπ στο «5». Ο Μιλουτίνοφ παρέμεινε στον Πειραιά, θα είναι ο σέντερ των 25+ λεπτών, με τον Ολυμπιακό να στηρίζει πάρα πολλά σε αυτόν σε άμυνα και επίθεση.

Οι ελληνικές ομάδες υστερούν προφανώς σε χρήματα και ονόματα, καθώς οι διοικήσεις τους δεν μπορούν πλέον να δαπανούν 25 εκ ευρώ κάθε χρόνο.

Ωστόσο παίκτες και προπονητές διαθέτουν την τεχνογνωσία για να τα καταφέρουν, να ξεπεράσουν τα μεγάλα εμπόδια και να τα καταφέρουν. Η απάντηση προφανώς θα δοθεί στο παρκέ…

 

Ανδρέας Χανιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα