back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

«Επιχείρηση Εξάρχεια»: Το σχέδιο αστυνόμευσης της περιοχής

Διαβάστε επίσης

Σύστημα τύπου «μαν του μαν», -κατά την μπασκετική ορολογία- φαίνεται ότι εφαρμόζεται πλέον από την Ελληνική Αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, στο πλαίσιο ενος νέου επιχειρησιακού σχεδίου που στόχο έχει να περιοριστεί η εγκληματικότητα και η ανεξέλεγκτη δράση των αντιεξουσιαστών.

Στο οδοιπορικό τουΑθήνα  9.84 καταγράψαμε κάθε λεπτομέρεια που έχει να κάνει με το νέο σχεδιασμό στην διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πλέον «απλωμένες» στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, σε επιλεγμένα σημεία που μέχρι πρώτινος αποτελούσαν δρόμους διαφυγής, σε μια προσπάθεια της ΕΛΑΣ να μπλοκάρει κάθε πιθανότητα διαφυγής στους ανθρώπους του αντιεξουσιαστικού χώρου μετά από επεισόδια.

Τα σημεία κλειδιά του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛΑΣ είναι τρία:

Το πρώτο, στην συμβολή των οδων Σπύρου Τρικούπη και Τοσίτσα, που αποτελεί κομβικό σημείο μιας και οδηγεί σε εξόδους διαφυγής είτε προς την λεωφόρο Αλεξάνδρας είτε προς την οδό Μπουμπουλίνας που εδρεύει το υπουργείο Πολιτισμού. Σε αυτό ακριβως το σημείο υπάρχει πλέον σε μόνιμη βάση μια διμοιρία των ΜΑΤ ενώ στα γύρω στενά υπαρχει έντονη αστυνομική παρουσία με πεζα περίπολα.

Το δεύτερο στρατηγικά σημείο, που έχουν αναπτυχθεί εντονα οι δυνάμεις των ΜΑΤ, είναι η οδός Καλλιδρομίου από το ύψος της εισόδου για τον λόφο Στρέφη και αντίστοιχα προς την πλευρά της Οδού Σπύρου Τρικούπη. ‘Ολη αυτή η ακτίνα δράσης των αστυνομικών δυνάμεων αποτελούν αντίστοιχα στρατηγικό σημείο μπλόκου οποιασδήποτε πιθανότητας διαφυγής και εξόδου τόσο προς την λεωφόρο Αλεξάνδρας όσο προς τον λόφο του Στρέφη αλλά και στα γύρω στενά των Εξαρχείων που υπάρχει σύνδεση.

Το τρίτο επιλεγμένο από την ΕΛΑΣ σημείο βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, πίσω από το αρχαιολογικό μουσείο και σε απόσταση λίγων μέτρων από το υπουργείο Πολιτισμού της οδού Μπουμπουλίνας. Σε αυτό τον δρόμο υπάρχουν σταθμευμένες τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ και από όσο φαίνεται αποτελεί και την κεντρική βαση όλων των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Έντονη είναι ωστόσο η παρουσία της ΕΛΑΣ και στα κτίρια που τελούν υπο κατάληψη από άτομα του αντιεξπυαστικού χώρου, με την διαφορά ωστόσο ότι είναι διακριτική. Αυτό το «κομμάτι» περιφρούρησης αφορά άτομα της ασφάλειας με πολιτική περιβολή για να μην δίνουν στόχο.

Διχασμένη η τοπική κοινωνία

Διχασμένη παρουσιάζεται ωστόσο η τοπική κοινωνία σχετικά την έντονη αστυνομική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Γενικά συμφωνούν όλοι σε ένα: Στην καλλιέργεια και εγκατάσταση ενός κλίματος ασφάλειας στην περιοχή. Διαφωνούν ωστόσο στην μεθοδολογία. Ορισμένοι κρίνουν απόλυτα επιβεβλημένη την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή των Εξαρχείων δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στην κυβέρνηση και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα νέα μέτρα αστυνόμευσης. Κάποιοι άλλοι ωστόσο διαφωνούν κάθετα με την έντονη αστυνόμευση τονίζοντας ότι πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα που έχει τεράστιες διαστάσεις και προςθετοντας ότι απαιτειται η εμπλοκή όλων των φορεων (κυβέρνηση, συναρμόδια υπουργεία, περιφέρεια, Δήμος και ΜΚΟ) για να δωθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα με τα επεισόδια.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα