Search

ΕΦΕΤ: Ποια τρόφιμα επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία

247

Συστηματικούς ελέγχους ξεκινάει ο ΕΦΕΤ στα κυλικεία των σχολείων ολόκληρης της χώρας με σκοπό τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία των τροφίμων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κατά πόσο οι υπεύθυνοι των κυλικείων τηρούν τη νομοθεσία σχετικά με τα μέτρα υγιεινής και κατά πόσο συμβάλλουν με την λειτουργία τους στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Παράλληλα, ο Φορέας ενημερώνει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα σε κυλικεία ή καντίνες σχολείων είναι:

Φρούτα – Λαχανικά

-Φρέσκα φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.

-Φυσικός χυμός φρούτων και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μίας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.

-Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων από φρέσκα και καλά πλυμένα φρούτα εποχής.

-Σαλάτα από φρέσκα και καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων χωρίς προσθήκη αλατιού.

-Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως και 330ml.

Γαλακτοκομικά

-Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 550 ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά).

-Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max 1.8%) σε συσκευασία έως 250ml.

-Γιαούρτι τυποποιημένο(έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.

-Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα και μαλακά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα

-Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.

-Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.

-Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.

-Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.

Τα παραπάνω αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, trans λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.

Διάφορα αρτοσκευάσματα

-Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.

-Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.

-Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας- πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γραμμαρίων με την προδιαγραφή: Η λιπαρή ύλη για την ζύμη- φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά από ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά και το 0,1 % σε trans λιπαρά.

-Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές: Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι και καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

Σάντουιτσς

-Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί.

-Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών εκτός από βραστή γαλοπούλα με κορεσμένα λιπαρά έως 1% και νάτριο έως 1%.

Γλυκίσματα

-Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150 γραμμαρίων(με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).

-Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.

-Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.

Μέλι σε ατομική μερίδα.

-Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30 γραμμάρια.

-Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

Ξηροί καρποί

-Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.

Υγρά τρόφιμα

-Εμφιαλωμένο νερό.

-Επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: Χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.

-Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

Γιώργος Σάτρας

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *