back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

«Τρέχουν» στο υπ. Μεταφορών και την Περιφέρεια για τις 100.000 εκκρεμείς άδειες οδήγησης

Διαβάστε επίσης

Ακατάπαυστα εργάζονται εδώ και πολλές μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό ταχύτερα η διαδικασία έκδοσης εκκρεμών αδειών οδήγησης.

Οι ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η πολύμηνη απεργία των εξεταστών οδήγησης που ακολούθησε, δημιούργησαν έναν τεράστιο όγκο εκκρεμοτήτων και εγκλώβισαν δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους οδηγούς. Στόχος είναι να εκδοθούν έως το τέλος του έτους τουλάχιστον 100.000 νέες άδειες οδήγησης που έχουν σωρευτεί στα συρτάρια του υπουργείου και των διευθύνσεων μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής.

Ένα από το πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης αφορούσε τη λύση του προβλήματος που προέκυψε από την πολύμηνη διακοπή των εξετάσεων. Ο νόμος που ψηφίστηκε μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, με άμεση εφαρμογή, για τη διενέργεια εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο της διαφθοράς και των «συναλλαγών» εξεταστών-εξεταζόμενων. Σύμφωνα με το νέο νόμο «το έργο της επιτροπής θα είναι εξαμηνιαίο και μπορεί να παραταθεί για τρεις ακόμη μήνες, εφόσον κριθεί αναγκαίο».

Δοκιμασίες προσόντων από έναν εξεταστή

Έως τότε, και μέχρι να ολοκληρώσει η επιτροπή το έργο της, επανέρχεται το θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρχε της ψήφισης του προηγούμενου νόμου, ώστε να απεγκλωβιστεί το όλο και σύστημα και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην έκδοση των εκκρεμών αδειών οδήγησης. Επιπλέον, καταργείται προσωρινά η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το έργο της δοκιμασίας προσόντων πρέπει να διενεργείται από δύο υπαλλήλους – εξεταστές. Ειδικότερα, «έως και την 30ή Απριλίου 2020, στο πλαίσιο διασφάλισης της εξυπηρέτησης των υποψηφίων οδηγών, με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου περιφερειάρχη δύναται να διενεργούνται οι δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς από έναν εξεταστή». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ξεκινά άμεσα η διενέργεια εξετάσεων για τη χορήγηση ή ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί να έχουν ήδη πάρει σειρά ώστε να δώσουν εξετάσεις για τις εκκρεμείς αιτήσεις αλλά και τις νέες υποψηφιότητες.

«Μαζί με τους εργαζομένους μας, οι οποίοι απασχολούνται υπερωριακά για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή, προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε τις σχετικές διαδικασίες και να βάλουμε οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών» δήλωσε την Τετάρτη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Δεσμευόμαστε πως 100.000 διπλώματα οδήγησης που είχαν μείνει μπλοκαρισμένα θα έχουν εκδοθεί εντός των επόμενων τριών μηνών. Προτεραιότητά μας είναι η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών»,

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, «εργάστηκαν συνολικά 113 υπάλληλοι στις 7 διευθύνσεις Μεταφορών της περιφέρειας ολόκληρου του λεκανοπεδίου, προκειμένου να δρομολογηθεί η έκδοση των εκκρεμών αδειών». Από τις περίπου 100.000 εκκρεμείς άδειες, οι 19.660 αφορούν απώλειες και ανανεώσεις, οι 30.600 νέους οδηγούς – αναβάθμιση κατηγορίας και 49.000 πολίτες άνω των 74 ετών.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα