back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης στον Economist: Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες

Διαβάστε επίσης

Την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε συνέδριο του Economist.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης «ισχυρή βεβαιότητα» ότι από το 2021 θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, ενώ έστειλε και μήνυμα προς τις τράπεζες για “κάποιες αδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν”, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει αύριο το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών , παρουσία και των υπουργών Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη.
«Υγιές τραπεζικό σύστημα σημαίνει και υγιή συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τις στηρίζουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ως «ένα ακόμη τολμηρό μέτρο» και υπογράμμισε ότι θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής, ενώ η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αγοράς ακινήτων και μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή, αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσει θεαματικά και τους ισολογισμούς των τραπεζών λόγω αύξησης της αξίας των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται από δω και στο εξής ο ΕΝΦΙΑ, με την αύξηση των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος και με την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις, που αρχικά θα λειτουργήσει πιλοτικά και πολύ σύντομα θα καταστεί υποχρεωτική για όλους και παντού, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταστεί δυνατό να αξιοποιηθούν και τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε εκ νέου κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την περίοδο του 2015 λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «όσο και αν κάποιοι θέλουν να σβήσουν τα ίχνη τους και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν». «Μπορεί η λήθη να βολεύει μερικούς, όμως και παλαιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις στην Ελλάδα έχουμε μία ευχή: «Καλά ξεμπερδέματα», πρόσθεσε.

Τέλος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου, αλλά και θεσμικής ενδυναμωσης, ενώ έστειλε και μήνυμα ενότητας όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων, σημειώνοντας ότι «γι’ αυτό προχωράμε με συναίνεση στη διευκόλυνση όλων των συμπατριωτών μας του εξωτερικού να αποκτησουν λόγο για το σήμερα και το αύριο του τόπου».

«Κάτι που άργησε κάπου μισό αιώνα, επιτυγχάνεται τώρα», κατέληξε.

Aπ. Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα