back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Βρετανικές εκλογές: Τη συνεργασία με τους Τόρις επιδιώκει ο ευρωφοβικός Φάρατζ

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη να υπάρξει εν όψει εκλογών «κάποια συμμαχία» με το Συντηρητικό κόμμα υπογράμμισε ο αρχηγός του αντιευρωπαϊκού κόμματος, του Brexit Party, ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Φάρατζ εξετάζει το ενδεχόμενο το κόμμα του να μη διεκδικήσει ορισμένες έδρες ανά την επικράτεια ώστε να μη διασπαστεί η ψήφος των Brexiteers.

Kαι μολονότι οι Τόρις επανειλημμένα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με το Brexit Party κατά τα φαινόμενα ο ευρωφοβικός Φάρατζ συνεχίζει να ελπίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να αναθεωρήσει τη θέση του και να προχωρήσει στη εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Η προεκλογική εκστρατεία του Brexit Party έχει ήδη αρχίσει και αργότερα σήμερα ο κ. Φάρατζ αναμένεται να ανακοινώσει την προεκλογική στρατηγική του κόμματός του.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του κόμματος, Ρίτσαρτντ Τάις, έσπευσε να δηλώσει ότι – «Έχουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα αυτών των γενικών εκλογών».

H ευρωβουλευτής Κλερ Φοξ που εκπροσωπεί το Brexit Party στη βορειοδυτική Αγγλία σημείωσε στο BBC – «Είμαι ενθουσιασμένη επειδή στις εκλογές αυτές τον κεντρικό ρόλο θα τον έχουν οι ψηφοφόροι».

Τον Αύγουστο, ο Νάιτζελ Φάρατζ με tweet του είχε κάνει σαφές ότι – «635 άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, προεχόμενοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη των γενικών εκλογών».

Kαι τον Σεπτέμβριο, το Brexit Party κυκλοφόρησε λίστα με τα ονόματα 409 υποψηφίων που ήταν πρόθυμοι να διεκδικήσουν έδρες στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Σκωτία.

Ο κ. Φάρατζ έχει επικρίνει την αποτυχία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να εκπληρώσει την υπόσχεσή του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Αλλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Daily Telegraph ανέφερε ότι το κόμμα Brexit σκέπτεται να αποσύρει έναν αριθμό υποψηφίων του για βοηθήσει τους 2 Συντηρητικούς να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου και να εξασφαλιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλειου από την ΕΕ.

Πηγές προσκείμενες στο Brexit Party υπογράμμιζαν ότι οι προσπάθειες του κόμματος στις εκλογές της 12 ης Σεπτεμβρίου θα επικεντρωθούν στις εκλογικές περιφέρειες όπου κυριαρχούν οι Εργατικοί. Σε αυτές τις περιφέρειες στο δημοψήφισμα του 2016 η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της  αποδέσμευσης της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η παρέμβαση Τραμπ

«Διπλωματική χειροβομβίδα» χαρακτηρίζει η Daily Mail τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην εκπομπή του Νάιτζελ Φάρατζ στο ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου LBC. «Ο Κόρμπιν θα ήταν πολύ κακός για τη χώρα σας και θα σας οδηγούσε σε λάθος δρόμο», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αντιθέτως, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Είναι ένας φανταστικός άνθρωπος και νομίζω ότι είναι ο σωστός άνθρωπος αυτή τη στιγμή. Και ξέρω ότι εσύ (Φάρατζ) και εκείνος θα καταλήξετε να κάνετε κάτι που θα μπορούσε να είναι φανταστικό. Εάν εσύ και εκείνος ενώσετε τις δυνάμεις σας θα πρόκειται για μια ασταμάτητη δύναμη».

Σύμφωνα με τη Sun, η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν μια «γροθιά στο στομάχι» του Εργατικού κόμματος καθώς οι διαβεβαιώσεις του προέδρου Τραμπ για το NHS – το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας – αποδυναμώνουν απόλυτα το βασικό όπλο της αντιπολιτευτικής  στρατηγικής του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε ότι στο πλαίσιο μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας οι ΗΠΑ θα διεκδικούσαν συμμετοχή στο NHS. Το περιοδικό New Statesman διαφωνεί με την εκτίμηση της Sun και επισημαίνει ότι η ηγεσία του Εργατικού κόμματος «πρέπει να είναι  ικανοποιημένη» από αυτή την παρέμβαση καθώς δείχνει ότι ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι η «διαφύλαξη» του συστήματος δημόσιας υγείας.

Πηγή προσκείμενη στον Τζέρεμι Κόρμπιν σημείωσε στο περιοδικό: «Είμαστε ευχαριστημένοι από την παρέμβαση Τραμπ … ας κάνουμε τα ζητήματα που αφορούν το NHS την αιχμή του δόρατος όλης της προεκλογική μας εκστρατείας».

Οι Times υπογραμμίζουν ότι με την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος Τραμπ στη συμφωνία Brexit «έθεσε εκτός τροχιάς την πρώτη μέρα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον». Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ορισμένες πτυχές της συμφωνίας που έκλεισε με τους Ευρωπαίους ο Βρετανός πρωθυπουργός θα καθιστούσαν ανέφικτη μια εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
«Ήταν ένα ενοχλητικό κτύπημα», γράφουν οι Times, «μέρος μιας συνέντευξης που αιφνιδίασε τη Ντάουνινγκ Στριτ», προσθέτουν. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Huffpost UK. «Σε γενικές γραμμές το Halloween ήταν μια πιο χαρούμενη μέρα για τον αρχηγό των Εργατικών απ’ ό,τι ήταν για τον ομόλογό του στο Συντηρητικό κόμμα», εκτιμά η εφημερίδα.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα