back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Tο μεταναστευτικό στο επίκεντερο σύσκεψης στο Μαξίμου

Διαβάστε επίσης

Η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού συνιστά το βασικό πεδίο προβληματισμού για την κυβέρνηση, καθώς οι προσφυγικές ροές παραμένουν αυξημένες ενώ την ίδια ώρα αρχίζουν να καταγράφονται ολοένα και συχνότερα αντιδράσεις σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών σε περιοχές της ενδοχώρας όπου μεταφέρονται πρόσφυγες στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης των νησιών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέστρεψε από την επίσκεψη στη Σαγκάη.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο και των χθεσινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την καθιέρωση ορίου 1% επί του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, αλλά και για την κατασκευή σημαντικού αριθμού κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

«Δίκαιη κατανομή»

Με τον αριθμό των προσφύγων που έχουν μεταφερθεί από τον Ιούλιο να ανέρχεται σε 6.500, η κυβέρνηση προγραμματίζει μεταφορά άλλων 4.000 εντός του Νοεμβρίου, οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε περιοχές που δεν έχουν επιβαρυνθεί το προηγούμενο διάστημα και δεν βρίσκονται κοντά στο όριο 1%, το οποίο τίθεται μεν σε επίπεδο περιφέρειας, θα καταβληθεί ωστόσο προσπάθεια να ισχύσει και μεταξύ των νομών της κάθε περιφέρειας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν να περιορίσουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών βασιζόμενοι στην ενημέρωση ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για παρανοήσεις, στις οποίες αποδίδουν εν μέρει αντιδράσεις των τελευταίων ημερών.

Κλειδί για την διαχείριση θεωρείται η αποσυμφόρηση των νησιών με “δίκαιη κατανομή των ανθρώπων, που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα”, αλλά και με ταυτόχρονη ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο ώστε να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες φιλοξενίας.
Προβάλλεται επίσης το προσφυγικό προφίλ των προσώπων που μεταφέρονται στην ενδοχώρα και αποτελούν κατά κύριο λόγο οικογένειες με παιδιά.

Στη προσπάθεια αυτή θα ζητηθεί η συνδρομή των βουλευτών της ΝΔ, αλλά και των τοπικών φορέων με τους οποίους η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει και στην άτυπη συνάντηση των μελών της γαλάζιας ΚΟ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το προσεχές Σάββατο. Οι βουλευτές αναμένεται να μεταφέρουν από την πλευρά τους το κλίμα που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο, ενώ ο Μητσοτάκης θα ζητήσει να συμβάλλουν και από την πλευρά τους στην πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών και να περάσουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, αλλά και της δίκαιης κατανομής.
Στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού βρίσκεται και το φορολογικό που θα αποτελέσει αντικείμενο ενημερωτικής σύσκεψης που θα προηγηθεί εκείνης για το μεταναστευτικό.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα