back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: «Άμεση σύγκληση του ΕΣΕΠ – Χωρίς πυξίδα η εξωτερική πολιτική»

Διαβάστε επίσης

Βολές κατά της κυβέρνησης για έλλειψη πυξίδας -όπως είπε- στην εξωτερική πολιτική- εξαπέλυσε , μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ζήτησε άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Εμείς θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική. Αυτό που καταμαρτυρούμε στον κύριο Μητσοτάκη είναι ότι δεν μίλησε καθόλου για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο με τον πρόεδρο Ερντογάν. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε αρραγές μέτωπο σε αυτά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να συγκαλέσει άμεσα το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής» τόνιοσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία επαφή με το διεθνές δίκαιο, ούτε καν με τη γεωγραφία». «Έχουν υπογράψει τη συμφωνία σαν να μην υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη και επίσης έχει σοβαρά θέματα, όχι μόνο από πλευράς διεθνούς δικαίου αλλά φαίνεται να είναι ανυπόστατη και από πλευράς εσωτερικού δικαίου στη Λιβύη» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ενώ η Τουρκία μέχρι στιγμής προσπαθούσε να δημιουργήσει τετελεσμένα μόνο με έμπρακτες ενέργειες, τώρα θέλει να προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα για να κατοχυρώσει και σε νομικό επίπεδο την – εντελώς αντίθετη με το δίκαιο της θάλασσας- θέση της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Όσον αφορά τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Λίβυο πρωθυπουργό το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη εξέφρασε την απορία του σχετικά με το τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτήν. «Εκεί έπρεπε να είχε λάβει εγγυήσεις ότι δε θα συμβεί, είτε να έχει ίσως μία πιο έγκαιρη προειδοποίηση. Αν πράγματι δεν ήταν ειλικρινείς απέναντί του ο Λίβυος πρωθυπουργός, τότε εκεί γεννιέται ένα ζήτημα πως θα κινηθούμε απέναντι στη χώρα αυτή» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Πολλά εξαρτώνται από μία πληροφορία που δεν γνωρίζω. Τι απευθείας ενημέρωση είχε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης από τον πρωθυπουργό Σαράζ. Αν πράγματι είχε παραπλανηθεί στη συνάντησή τους το φθινόπωρο, ενδεχομένως μία πιο σκληρή στάση να είναι επιβεβλημένη» κατέληξε.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα