back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Διπλωματικός «μαραθώνιος» του Ν. Δένδια – Σήμερα συνάντηση με τον γ.γ του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση με την πλήρη καταδίκη εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Επί της ουσίας με την απόφαση αυτή έκλεισε ένας πρώτος κύκλος της ελληνικής διπλωματικής προσπάθειας για «διεθνοποίηση» του όλου ζητήματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκινά ένα ιδιαιτέρως βαρύ πρόγραμμα καθώς σήμερα, Δευτέρα θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα του OHE, στη Γενεύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών μέσω επιστολής του έχει ζητήσει να μην δημοσιευθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του OHE, γνωρίζει ωστόσο ότι ο γενικός γραμματέας έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης.

Ο κ. Δένδιας ακολούθως θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δύο χώρες, που στηρίζουν ενεργά τον στρατηγό Χαφτάρ, ακολούθως την Ιορδανία ενώ στο τέλος της εβδομάδας σκοπεύει να επισκεφθεί και την Ιταλία.

Η Αθήνα θεωρεί ότι πλέον η Άγκυρα βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση. Ωστόσο, το τι θα γίνει από εδώ και πέρα εξαρτάται κυρίως από δύο βασικούς παράγοντες. Από το πόσο διατεθειμένη είναι η Τουρκία να τραβήξει το θέμα στα άκρα και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα