back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Στουρνάρας

Διαβάστε επίσης

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής, κατά την οποία του παρέδωσε την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων άφησε να εννοηθεί ότι αν ξεμπλοκάρουν οι τράπεζες από το θέμα των κόκκινων δανείων θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Σε μια σύντομη αποτίμηση για την εποχή των μνημονίων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μας έσωσε η Ακρόπολη», θέλοντας να τονίσει ότι οι εταίροι μας δεν θα άφηναν το λίκνο του πολιτισμού να χρεοκοπήσει.

Όσον αφορά την προσωπική του διαδρομή, δεν θέλησε να αποκαλύψει τα σχέδια του λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη και πως η θητεία του λήγει τον Ιούνιο του 2020. «Προηγείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εξάλλου άλλους αποφασίζει» είπε χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξα τα στοιχεία της Οικονομίας

Στο μεταξύ μήνυμα βάσιμης αισιοδοξίας αποπνέουν τα στοιχεία της Οικονομίας, όπως διαπίστωσαν στη συνάντηση τους τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, στη διάρκεια της οποίας παραδόθηκε η ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αναφορικά με την έκθεση ο κ Στουρνάρας τόνισε ότι είναι αντικειμενική και έχει θετικά στοιχεία και προκλήσεις και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τελικά θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προσδιορίζεται στην έκθεση, διότι δεν περιλαμβάνονται τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας ότι το 1,9% για το 2019 και το 2,4% για το 2020 είναι μάλλον ξεπερασμένα.

«Θα κινηθούμε πάνω από το 2% φέτος και αρκετά πάνω από το 2% την επόμενη χρονιά και αυτό σε περίοδο που επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, επειδή βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και αυξάνονται οι επενδύσεις» είπε ο κ Στουρνάρας.

Για τις μελλοντικές προκλήσεις σημείωσε πάντως ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα σε συνεννόηση με τους εταίρους, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.

Συνάντηση Παυλόπουλου – Στουρνάρα

Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, ενώ περίσσεψαν οι αβρότητες με τον Πρόεδρο της Βουλής να ευχαριστεί τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για την φιλολαϊκή στάση της Κεντρικής Τράπεζας, που προστάτευσε -όπως είπε- γόνιμα και επάξια τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας σε περιόδους αναστάτωσης και ότι όλα αυτά τα χρόνια η ΤτΕ στάθηκε ασπίδα χαλύβδινη, για να μην χειροτερέψουν τα πράγματα, παραπέμποντας μάλιστα σε ποίημα του Καβάφη.

Παραλλήλισε την Τράπεζα της Ελλάδος με έναν δεύτερο Συνήγορο του Πολίτη, υποστηρίζοντας ότι η τιθάσευση του πληθωρισμού κάτω από το 2% είναι στόχος πρωτίστως φιλολαϊκός, όπως και η βελτίωση του επιπέδου απασχόλησης.

Ανταπαντώντας επίσης σε ποιητική διάθεση, ο Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Βουλής, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, κατά την περίοδο μετά το 2012 του έστελνε ποιήματα του Καβάφη και του Παλαμά για να τον εμψυχώσει και όταν τον ρώτησε γιατί δεν του έστειλε Καρυωτάκη, ο κ Τασούλας είπε για να μην εμπνέει πεσιμισμό και απαισιοδοξία.

Λίγο αργότερα, σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων άφησε να εννοηθεί ότι αν ξεμπλοκάρουν οι τράπεζες από το θέμα των κόκκινων δανείων θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Σε μια σύντομη αποτίμηση για την εποχή των μνημονίων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μας έσωσε η Ακρόπολη», θέλοντας να τονίσει ότι οι εταίροι μας δεν θα άφηναν το λίκνο του πολιτισμού να χρεοκοπήσει.

Όσον αφορά την προσωπική του διαδρομή, δεν θέλησε να αποκαλύψει τα σχέδια του λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη και πως η θητεία του λήγει τον Ιούνιο του 2020. «Προηγείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εξάλλου άλλους αποφασίζει» είπε χαρακτηριστικά

 

Δείτε την Ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2019

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2019/12/Inter_NomPol2019.pdf”]

 

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα