back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Σόιμπλε: “Ο επόμενος υποψήφιος δεν θα γίνει Καγκελάριος, αν συνεχίσουμε έτσι”

Διαβάστε επίσης

“Ο επόμενος υποψήφιος Καγκελάριος δεν θα γίνει Καγκελάριος, αν συνεχίσουμε έτσι”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής κάτω Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, την ανησυχία του προς το προεδρεία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για την εσωκομματική κρίση που έχει ξεσπέσει.

Η ανακοίνωση της εκλεγείσας μόλις το 2018 προέδρου της CDU (και υπουργού Άμυνας) ότι προτίθεται να μην διεκδικήσει την καγκελαρία στις επόμενες εθνικές εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν το αργότερο το 2021, αλλά και να εγκαταλείψει την κομματική ηγεσία έχει βυθίσει στην αβεβαιότητα τη γερμανική πολιτική σκηνή.
“Πληροφορήθηκα την απόφαση με απόλυτο σεβασμό, αλλά λυπάμαι. Φαντάζομαι ότι δεν ήταν εύκολο”, δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σχετικά με τις επιλογές της διαδόχου της στην κομματική ηγεσία. Η καγκελάριος επαίνεσε την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ κυρίως για την βελτίωση των σχέσεων με το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και την ευχαρίστησε για το γεγονός ότι προτίθεται να συντονίσει τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου Καγκελάριου. Τόνισε δε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά μαζί της στο πλαίσιο της κυβέρνησης, εφόσον η ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, θα εξακολουθήσει να είναι υπουργός Άμυνας.

Η ΑΚΚ διευκρίνισε ότι παραμείνει αρχηγός μέχρις ότου επιλεγεί ο υποψήφιος καγκελάριος και κατόπιν θα παραιτηθεί, καθώς θεωρεί πως το ίδιο πρόσωπο πρέπει να συνδυάζει και τις δύο ιδιότητες. Ως χρονικό ορίζοντα αυτών των διαδικασιών ανάφερε το κομματικό συνέδριο του Δεκεμβρίου, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη η εκλογή αρχηγού.

“Η απόφαση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι άξια σεβασμού. Θα της προσφέρω κάθε στήριξη στην προώθηση της διαδικασίας διαδοχής και ανάδειξης υποψηφίου Καγκελάριου”, δήλωσε ο κύριος αντίπαλός της στην εσωκομματική εκλογή του 2018 (και εκλεκτός του Σόιμπλε) Φρίντριχ Μερτς. Ο Μερτς, ο οποίος δεν είναι, είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ότι θα παραιτηθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο εταιρίας επενδύσεων Blackrock προκειμένου να αφοσιωθεί περισσότερο στην πολιτική και στο κόμμα του.
Εκτός του Μερτς πιθανοί διεκδικητές της αρχηγίας της CDU θεωρούνται ο 59χρονος πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, και ο 39χρονος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. “Αυτό που προέχει τώρα είναι να αναπτύξουμε μια πειστική πρόταση για τους πολίτες”, τόνισε ο Λάσετ, ο οποίος εκπροσωπεί την φιλελεύθερη πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών όπως η καγκελάριος Μέρκελ και η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Εάν πάντως εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος θα δυσκολεύεται να ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού του κρατιδίου του, όπου δεν υπάρχει προφανής διάδοχός του.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα