back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Βρετανία: Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό και την παραίτηση του ΥΠΟΙΚ

Διαβάστε επίσης

Να ανταποδώσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που ψήφισαν τους Τόρις “με τεράστιο ποσοστό” ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, στη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μετά το χθεσινό ανασχηματισμό και την αιφνίδια παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Σαχίντ Τζάβιντ.

“Μας εξέλεξαν για να τους υπηρετήσουμε και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει υπηρετώντας τις προτεραιότητες των ανθρώπων”, τόνισε ο Τζόνσον επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θα ασχοληθεί με προβλήματα όπως η εγκληματικότητα, το πρόβλημα των αστέγων, οι μεγάλες λίστες αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο υπουργός Οικονομικών παραιτήθηκε χθες, καθώς του ζητήθηκε ως όρος για να παραμείνει στη θέση του να απολύσει την ομάδα των συμβούλων του. Ο Σαχίντ Τζαβίντ που επρόκειτο να παρουσιάσει τον πρώτο του προϋπολογισμό τον Μάρτιο τόνισε σε δηλώσεις του ότι “δεν είχε άλλη επιλογή από την παραίτηση” καθώς “κανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του” δεν θα μπορούσε να δεχθεί τέτοιες απαιτήσεις. Από την πλευρά της η Ντάουνινγκ Στρις ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της ότι θα σχηματιστεί σύντομα μια κοινή ομάδα οικονομικών συμβούλων για τον πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανάλυση της πολιτικής συντάκτριας του BBC, Laura Kuenssberg “το να χάνεις έναν υπουργό Οικονομικών δεν είναι λίγο πράγμα, και ίσως να μην το ήθελε και ακριβώς αυτό που συνέβη ο Μπόρις Τζόνσον. Αλλά οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι η προτεραιότητα της Ντάουνινγκ Στριτ είναι ο “πολιτικός έλεγχος” και όχι η διατήρηση των άξιων και ικανών στελεχών της κυβέρνησης. Όταν ο κ Τζαβίντ αρνήθηκε να απολύσει τους συμβούλους του, δεν μπορούσαν να κάνουν πλέον διαφορετικά από το να τον αφήσουν να παραιτηθεί. Αυτό προκαλεί ένα μεγαλύτερο ερώτημα; Είναι πιο έξυπνο να μοιράζεσαι την εξουσία ή να την ελέγχεις πλήρως; Ο Μπόρις Τζόνσον και η ομάδα του επέλεξαν το δεύτερο. Να χάσουν δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών από το να επιτρέψουν σε μια αντίπαλη φράξια να επιβάλλει τις δικές της απόψεις”.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα