back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έρχονται τα “έξυπνα ρούχα” που θα βελτιώνουν την υγεία μας

Διαβάστε επίσης

Υφάσματα που μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή ή ακόμη με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αλλά και ρούχα που θα μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα, είναι κάποιες από τις εφαρμογές πάνω στις οποίες εργάζονται ήδη οι επιστήμονες του αναδυόμενου κλάδου των “έξυπνων ρούχων”.

Τα έξυπνα ρούχα, «μέσω μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν πολύ σύντομα να αναλύουν τα δεδομένα που συλλέγουν και να δίνουν συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας εκείνων που τα φορούν.

Τα νέα δεδομένα για τα έξυπνα ρούχα θα παρουσιαστούν στο 6ο ΔΥΟ Forum και συγκεκριμένα στο πάνελ με συντονιστή τον Δημήτρη Γραμματικογιάννη (Eco makeover-ιδρυτής του ethicalode.com). Σημαντικοί ομιλητές θα αναλύσουν το ένδυμα ως σημαντικό παράγοντα για την υγεία και την ευεξία ανδρών και γυναικών.

Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, τα έξυπνα ενδύματα παρέχουν οφέλη, όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Βλαχάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις «πιτζάμες που μέσω βιοκεραμικής τεχνολογίας απορροφούν τα υπέρυθρα μήκη κύματος που εκπέμπονται από το σώμα και τα αντανακλούν ως ενέργεια υπέρυθρης ακτινοβολίας, για να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα».

Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα συνιστούν «τα έξυπνα υφάσματα που βασίζονται στην αξιοποίηση ευεργετικών ουσιών, όπως τα ρούχα με ενσωματωμένο κολλαγόνο για την παροχή υγρασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα ρούχα με αντιβακτηριακές ιδιότητες ή τα υφάσματα που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία».

Μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν «τα υφάσματα με βαφές που ενεργοποιούνται με ηλιακό φως και παράγουν κόκκινο και σχεδόν υπέρυθρο φως, που αυξάνει το κολλαγόνο και την ανάπτυξη των μυών και μειώνει τον πόνο και την φλεγμονή», σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη.

Τα έξυπνα ρούχα, «μέσω μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν πολύ σύντομα να αναλύουν τα δεδομένα που συλλέγουν και να δίνουν συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας εκείνων που τα φορούν», διευκρινίζει ο κ. Βλαχάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ζήτημα θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του 6ου ΔΥΟ FORUM, το Σάββατο 25 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο και ώρα 19.00-19.30, στην ομιλία του με τίτλο «Έξυπνα ρούχα στην υπηρεσία της προληπτικής ιατρικής».

Το 6ο ΔΥΟ Forum στο οποίο δίνουν κάθε χρόνο το «παρών» χιλιάδες επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, φέτος πραγματοποιείται στις 25 και 26 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα