Search

Μια επιτυχημένη παρέμβαση στην πόλη

661

Η αναβάθμιση, η αύξηση της επισκεψιμότητας και της ασφάλειας της στοάς στην οδό Λέκκα 23-25 μετά την παρέμβαση του δήμου Αθηναίων είναι γεγονός.

Η «διπλή» στοά καθαρίστηκε, αντικαταστάθηκε ο φωτισμός ενώ μια πολύχρωμη εικαστική εγκατάσταση κοσμεί τον χώρο δημιουργώντας εορταστικό κλίμα στη στοά. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis του δήμου Αθηναίων, από την ομάδα μελέτης φωτισμού A Slight και την διαχειρίστρια του κτηρίου της  στοάς  Βασιλική  Αλεξανδρή.

Στην οδό Λέκκα 23-25, υπάρχει μια «διπλή» στοά με τρεις εισόδους – εξόδους, οι δύο βρίσκονται στην οδό Λέκκα ενώ η τρίτη στην οδό Περικλέους. Πρόκειται για την Στοά Δημητρίου Ζερμπίνη, η οποία ενώνεται με τη Στοά Γ.Κωνσταντακόπουλου.

«Μετά την ανακαίνιση που έγινε το καλοκαίρι του 2019 και διήρκεσε περίπου 3 μήνες, αναβαθμίστηκε και η στοά και το κτίριο» λέει στον Αθήνα 9.84, Βασιλική  Αλεξανδρή διαχειρίστρια του κτιρίου στη στην οδό Λέκκα 23-25. «Έγινε καθαρισμός οροφής, αλλάχτηκε και αναβαθμίστηκε ο φωτισμός, μπήκε εικαστικό κομμάτι και όλο αυτό λειτούργησε θετικά. Ο κόσμος μπαίνει στη στοά και βλέπει τα καταστήματα, κάτι που δεν έκανε πριν. Δεν φοβάται όταν βραδιάζει καθώς υπάρχει πλέον επαρκής φωτισμός και επίσης νοικιαστήκαν καταστήματα της στοάς. Είχαμε 10 ανοίκιαστα μαγαζιά, περίπου τα μισά, σήμερα δεν έχουμε κανένα. Η συνεργασία μας με το  πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων This is Athens-Polis και την ομάδα μελέτης φωτισμού A Slight ήταν εξαιρετική και για αυτό πιστεύω είχαμε αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα».

Εγκατάσταση BMY_Lekka

Στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis, η ομάδα μελέτης φωτισμού ASlight κλήθηκε από τη διαχείριση της στοάς να προτείνει μια προσωρινή εγκατάσταση, την BMY_Lekka που δίνει χρώμα στο σημείο προκειμένου να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα όσων εργάζονται ή επισκέπτονται την στοά.

Αναρτήθηκαν καθ’ όλο το μήκος της χρωματιστά ημιδιάφανα πανέλα τριών διαφορετικών χρωμάτων. Η αλληλεπίδραση με τα φωτιστικά σώματα και η αλληλεπικάλυψη μεταξύ τους δημιουργεί εναλλασσόμενους χρωματικούς συνδυασμούς και οπτικές στους περαστικούς, προσκαλώντας τους στο εσωτερικό της στοάς.

Παράλληλα μια αναρτώμενη κατασκευή στο αίθριο της στοάς από αποδομημένα πανέλα, αλληλεπιδρά με τον αέρα και το φυσικό φωτισμό του αίθριου του κτιρίου δημιουργώντας ένα πολύχρωμο και εορταστικό κλίμα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *